Dryckesguiden

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö.
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till borgenvik@comhem.se eller ringer 0733-31 53 38.

September 2019

Art.nr 6403 De Bortoli för 79 kronor. Årgången är 2018 och innehåller 70% Gewürztraminer och 30% Riesling och kommer från Australien. Ett härligt druvigt och blommigt vin med en alkoholhalt på 12% och en sockerhalt på 21g/l. Paret De Bortoli emigrerade från Italien till Australien 1928, nu drivs De Bortoli Wines av tredje genarationen. I dag har importören Boricon&Salming tre röda och tre vita viner i sin portfotölj från De Bortoli. Vinet är aromatiskt med toner av fläder och gråpäron och har en halvtorr smak med härliga inslag av tropisk frukt och blodapelsin. Funkar som aperitif eller till västerbottenspaj https://vasterbottensost.com/recept/vasterbottensostpaj/. Sektion 32 på Friggavägen.

Art.nr 7126 Bianchi Montepulciano d´Abruzzo för 79:-. Årgången är 2017, en riktig trotjänare som funnits på Systemet sedan 1995 och kommer från Italien och regionen Abruzzerna. Innehåller druvorna Montepulciano 90 % och Cabernet Sauvignon 10 %, alkoholhalt på 13 % och sockerhalt på 5 g/l. Producenten Umani Ronchi startade sin produktion 1950 och bedriver verksamhet i regionen Marche och Abruzzerna. Den här härliga Bianchin har lagrats på ekfat i 3 månader och har en doft av mörka körsbär och lakrits och en smak av körsbär, örter med en mjuk behaglig eftersmak. Personligen så tycker jag att det är importören Enjoy Wine & Spirits bästa pizzavin eller varför inte en Spaghetti Carbonara   https://www.zeta.nu/recept/pasta-carbonara/ . Cin cin efter inköp av vinet på Lidingö!

Art.nr 792 Ouzo 12 och kostar 149:- för 350 ml. Ouzo tillvekas i Grekland men lustigt nog så började tillvekningen först i Istanbul som då hette Konstantinopel och Turkiet 1880, Turkiet har ju sin Raki som är ganska lik Ouzo fast Raki har mer smak av salmiak.  Ouzon har en alkoholhalt på 38% och en sockerhalt på 21g/l. Ingredienserna i Ouzo är vatten, alkohol framställt från sockerbetor, fänkål, anisfrö, stjärnanis, kardemumma, muskotnöt, kanel och socker (max 30 gram per liter). En mycket viktig del i Ouzo är det aromatiska ämnet anethol, det är det som gör att Ouzon blir grumlig när man blandar in kallt vatten eller is. Anethol finns i fänkål och anis.  Doften är stor med anis och kryddor och har en smak av stjärnanis. Perfekt att njuta av efter en stadig middag. Ordinarie sortiment på Lidingö.


Augusti 2019

Art.nr 2690 Kung Fu Girl, 139 kronor. Årsmodell 2017och en 100 % Riesling från USA och Washington State som ligger i USAs nordvästra hörn. 90 % av vinerna från USA kommer från Kalifornien och resten från Oregon, Washington State delstaten New York, plus några till delstater och Kanada. Producenten Charles Smith startade sitt vinarbete 1990 efter att ha jobbar som turnéledare och manager i många år. Vinet  har en alkoholhalten på 12 % och sockerhalten är på 12 g/l. Doften är fruktig med inslag av liljekonvalj och mineral. Även smaken är fruktig och har härliga toner av päron och ananas. Ett perfekt vin till de kommande kräftskivorna under augusti och äter du surströming men inte vill dricka öl, nubbe eller mjölk till så prova detta vin, finns på Friggavägen nr 24.   
   
Art.nr 70578 GW :s Rosa för 99 kronor. Året är 2018 och alkoholhalten är på 12,5% och innehåller druvorna Syrah och Grenache. Vinet kommer från Frankrike och Languedoc-Roussillion, Pays d´Oc. Har du inte druckit rosé förut eller hittat någon bra rosé under den pågående sommaren, prova då denna, jag blev verkligen inte besviken. Vinet har en mycket bra balanserad sötma och härliga toner av hallon, smultron och lite grape i eftersmaken. Njut drycken som den är eller varför inte till en Grekisk sallad, https://www.zeta.nu/recept/grekisk-sallad-med-krutonger/.  Det bli bra giftemål. Vinet är beställningsvara, ta i när du beställer, vem vet, det kanske kommer en brittsommar!  Glöm inte att servera vinet vid en temperatur på 8-10 grader. By the way, snygg etikett!

Art.nr 78614 Bourgogne Les Ursulines, 139 kr. Året är 2017, vinet kommer från Frankrike och Bourgogne. Producenten Jean-Claude Boisset startade sin verksamhet 1960 och lade grunden till Boisset-gruppen som idag är den tredje största vinproducenten i Frankrike. Vinet har en alkoholhalten på 12,5% och har en sockerhalt på ca 3 g/l. 100% Pinot Noir ger en blåröd färg med toner av skogshallon, lingon och fat. Vinet har lagrats på fat under 14 månader på sin jästfällning. Funkar utmärkt att sparas upp till fem år, givetvis under förutsättning att den lagras på bästa sätt, svalt och mörkt! För dej som inte dricker öl, nubbe eller vitt vin till kräftorna, varför inte prova denna Pinor Noir! I skrivande stund finns 32 stycken buteljer att handla på Lidingö.Juli  2019

Art. nr 2709 Pietra Di Pinot Grigio och kostar 89 kr. FrånItalien och vinregionen Veneto kommer denna härliga Pinot Grigio med årgång 2018, alkoholhalten är på 12,5% och har en sockerhalt på 3 g/l. 1998 tog den då 29 åriga Piera Martellozzo över familjevineriet som hennes farfar Giovanni grundade 1899. Karaktären är fruktig med inslag av persika, päron och färska örter. En kycklinpaj gifter sig bra med detta vita vin. https://www.arla.se/recept/kycklingpaj/  I skrivande stund finns det 25 flaskor på Lidingö.

Art. nr 74050 Mulderbosch, pris 249 kr för denna Rosébox. Årsmodell 2018 och landet är Sydafrika, Western Cape, Costal Region. 100% Cabernet Sauvignon och 12,5% alkoholhalt, vinet har lagrats på jästfällning i ståltank. Karaktären är bärig, inslag av geléhallon, vattenmelon, granatäpple och har en angenämn och kvardröjande eftersmak. Boxen finns i riklig mängd på Lidingös bolag. Kanske vill du njuta av detta vin tillsammans med grillad abbore. https://www.ica.se/recept/grillad-abborre-i-folie-med-broccoli-och-ansjovis-105/

Art. nr 99426 Château Kefraya och kostar 199 kr. Vinet är från 2013 och kommer från Libanon, Kefraya är namnet på en by i södra Bekaadalen och producenten Kefraya producerar 1,5 miljoner flaskor per år vilket gör dem till en av Libanons största producenter. Alkoholhalten är på 14,5% och inehåller druvorna Cabernet Sauvignon, Syrah, Carignan och Mourèdre, vinet har en mörkröd färg, doften har toner av viol, läder, kaffe, mogna jordgubbar och med en tydlig fatkaraktär, smaken är fyllig med solmogen röd frukt med en frsik syra. Vinet har lagrats i 23 månader i både nya samt gamla franska ekfat samt en liten del i tank. Går utmärkt att lagra två till tre år. Jag föeslår grillade lammfärsbiffar, https://grillkoll.se/hem/recipe-items/lammfarsbiffar/   Vinet finns på Lidingö, dock i liten skala.


Juni 2019

Art.nr 5921 Tre Apor och 169 kronor för denna vita box. Årgången är 2018 och dessa apor har snart funnits i 10 år på bolaget. Vinet är halvtorrt och kommer från Tyskland och har en alkoholhalt på 8,5% och en sockerhalt på 33 gram/liter. Vinet innehåller 82% Riesling och 12% Sylvaner och har en mycket frisk och fruktig karaktär av päron, citrus och honung. Servera vinet vid 6 grader. De tre aporna, är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att ”inte se, inte höra, inte säga”.  Läs gärna mer på https://tr3apor.se/ detta vin är perfekt till mat med asiatiska inslag eller bara njuta av det i husvagnen, husbilen eller sommarstugan, en superbra sällskapsdryck. Finns i Lidingö Centrum.

Art.nr 6026 Marlborough Estate och kostar 99 kronor. Rosévinet har en alkoholhalt på 9,5% och sockerhalten är 7 g/l. Vinet kommer från Nya Zeeland och dess största distrikt, Marlborough som ligger på sydöns nordöstra del. Druvorna är Sauvignon Blanc 98% och Malbec 2% som ger en bärig karaktär med aromatisk smak och inslag av röda vinbär, krusbär, smultron och svartvinsbärsblad. De allra flesta roséviner kan njutas utan mat och givetvis väl kylt men jag rekommenderar en potatissallad med varmrökt lax, https://www.ica.se/recept/potatissallad-med-gremolata-och-varmrokt-lax-725629/  Vinet finns bland andra Rosékompisar.

Art.nr 10682 Terre de Mistral Reserve, 269 kronor för denna röda box. Årgången är 2018 och vinet kommer från Frankrike, Rhonedalen och  kooperativet Les Vignerons d’Estezargues som består av tio vinodlare. Vinet har en alkoholhalt på 14% och en sockerhalt på 1 gram/liter. Fem härliga druvor, Grenache 50%, Syrah 25%, Carignan 10%, Cinsault 10% och Mourvèdre 5%. 5% av vinet har lagrats på gamla franska barriquefat i fyra månader. Har en karaktär av björnbär, blåbär, vitpeppar och lakrits. Låt detta vin bli ditt röda sommarvin, antingen att bara njuta till prat eller varför inte till en grillad entrecote, https://www.arla.se/recept/grillad-entrecote-med-medelhavssmor/ Finns där vinboxar finns.

Hoppas att sommaren bli varm och skön och att vi kan njuta av mycket grillad mat och förhoppningsvis utan eldningsförbud.


Maj 2019

Art.nr 70597 Apremont, 139 kronor och årgång 2017. Frankrike och vinregionen Savoie som ligger norr om Grenoble. Druvan är Jacquère som kanske inte är helt vanlig i svensk folkmun. Alkoholhalten är på 11,5% och vinet är beställningsvara och säljs i hela kollin om sex stycken flaskor. Färgen på vinet är ljusgult med en lätt parfymerad ton och smak av honungsmelon. Para gärna ihop vinet med en Ostfondue eller en Rotsellerisoppa innehållande friterade rivna morötter som kokas ner i kycklingbuljong tillsammans med grädde, smör, lite tryffelolja, örtsalt, och peppar.

Art.nr 22138 Les Fumées Blanches, 89 kronor och årgången är 2018. Roséviner dricker vi numera året om även försäljningen ökar ifrån maj och under sommarmånaderna. Det här vinet är en trotjänare som varit med i åtta år på bolaget. Landet är Frankrike och producenten är den ”store” Francois Lurton som även producerar vin i Chile, Argentina, Spanien och Uruguay. Druvorna är 85% Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc 15%. Alkoholhalten är på 12% och sockerhalten är 3,8 g/l. Vinet finns även på box och du hittar vinet på Friggavägen. Vinet har en ljus rosa färg med en doft av skogshallon och smultron, smaken har inslag av blodgrape, hallon och örter. Rosé är ju ett sällskapsvin men kombinera gärna detta vin med en fetaostsallad https://www.arla.se/recept/fetaostsallad/ 

Art.nr 2215 Barefoot och kostar 79 kronor. Alkoholhalten är på 8,5% och har en sockerhalt på 33 g/l. Från USA och Kalifornien kommer detta härliga bersåvin som har en härlig fruktig sötma med inslag av mogna jordgubbar, geléhallon och saftig ananas samt ett krispigt avslut. Druvan är 100% White Zinfandel även kallad Blush Wine. Servera gärna med en fryst jordgubbe i glaset eller drick det till thaiinspirerad mat. Även detta vin finns också på box. Flaskan hittar du på sektion 11 i centrum.

Skål, för den kommande sommaren och det gör vi tillsammans med en massa trevliga Roséviner som finns att välja och vraka bland många av systemets viner!


April 2019

Art.nr 5521 Bourgogne Blanc Kimmeridgien, priset är 119 kronor och årgången är 2016. I Frankrike och Bourgogne hittar vi detta vita vin som har en mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineraltoner och citronskal. Alkoholhalten är på 12,5% och sockerhalten är strax under 3 g/l, druvan är 100% Chardonnay. Vingården ligger precis utanför Chabli-distriktet och betecknas som ”appellation Bourgogne”. Kimmeridgien är ett vin i en serie om tre och namnet syftar på på den jordmån som druvorna vuxit på. Jäsningen sker på rostfria ståltankar vid cirka 18-20 grader, sedan vilar vinet på sin jästfällning fram till att det buteljeras. Varför inte en njuta vinet ihop med en fisksoppa https://www.ica.se/recept/fiskarhustruns-fisksoppa-3760/  Ordinarie sortiment på ön.
 

Art.nr 72139 GW:s Röda och 109 kronor och årgången är 2017. Leif GW Perssons bidrag från Portugal och vinregionen Tejo som tidigare hette Ribatejo men bytte namn 2009. Tejo floden flyter från Spanien och tvärs igenom Portugal där den mynnar i Atlanten vid Lissabon. GW:s vin innehåller tre druvor Aragonez, Castelâo och Cabernet Sauvignon och har en alkoholhalt på 13% och en sockerhalt på 6 g/l. Ett perfekt grillvin, nu börjar grillsäsong smyga sig in, varför inte ribbe på grillen! Vinet bjuder på fruktiga toner, mjuka tanniner med inslag av björnbär, viol, lakrits och en lite örtig ton. Finns rikligt på Lidingöbolaget.
 

Art.nr 7592 Nicolas Feuillatte, årgång 2012 och 329 kronor för denna härliga Champagne från Frankrike. Alkoholhalt på 12% och en sockerhalt på 7 gram/liter och vi har 100% Chardonnay i flaskan således en Blanc de Blancs. Champagnen är fruktig med frisk smak och toner av grapefrukt, röda äpplen, vita blommor med en härlig mousse. 6 månader har den lagrats innan den hamnat på marknaden. Under 2017 drack Svensken 16 595 000 liter champagne och annat mousserande vin, tio år tidigare var siffran 6 036 000. Nu är det dags att skåla in våren i något gott och det här är gott. Finns på Lidingö bland andra bubblor!


Mars 2019

Art.nr 75922 Vinistella, 79 kronor och årgången är 2017.Italien och Sicilien, vinet är en nyhet på marknaden innehåller 100% Pinot Grigio som är samma druvsort som Pinot Gris som fransmännen kallar den populära druvsorten. Vinistella är ett mycket smakrikt vin med en rund aromatisk karaktär med fruktiga och fräscha toner av päron och honungsmelon. Vinet är ekologiskt och har en alkoholhalt på 12%. Vinistella är ett fynd för 79 kr.
Vinet avnjuts med fördel till en pasta vongole eller varför inte till räkor tillsammans med aioli. I skrivande stund finns 20 st flaskor i Lidingö Centrum.
 

Art.nr 70227 Barolo Fontanafredda, 219 kronoroch det är den värd, årgången är 2013. Italien och regionen Piemonte, återigen den anrika producenten Fontanafredda. Alkoholhalten är på 14% och har en sockerhalt på  1.8 g/l, 100% Nebbiolo druvan, ett Barolo vin innehåller alltid 100% Nebbilo, även kallad Nebbia (dimma). Detta är en klassisk Barolo där druvorna har plockats från flera olika odlingslägen i DOCG Barolo. Vinet har legat 2 år på stora slovenska fat, så kallade Botti sedan har vinet lagrats ett år på flaska innan den gått ut på marknaden. Karaktären är klassisk Nebbiolo med en doft av körsbär, hallon, kryddor, nypon och fat. Smaken är stram med toner av rosor och körsbär. Vinet passar utmärkt till rökta charkuterier, förrätt eller som drinktilltugg. Eller till en pasta med tryffel.  Vinet finns bland italienarna på Lidingö bolaget.
Menyförslag här

Art.nr 1975 Sigtuna Non Alco Pale Ale, 16:90 kostar denna alkoholfria öl. Alkoholhalten är på 0,5%. Producenten är Sigtuna Brygghus och ligger norr om Stockholm. Den här ölen är producentens första alkoholfria öl och fick den 1 september 2018 plats i Systembolagets fasta sortiment och drycken finns på Lidingö. Bryggeriet har jobbat hårt med att få fram denna Ale och få den så lik en American pale ale. Färgen är mörk, gul och har en citrusfrisk karaktär med inslag av rostat bröd och grapefrukt. Bra sällskapsdryck eller till en entrecôte med bearnaisesås!


Februari 2019

Art.nr 12244 Marie d`Alsace och priset är 89 kronor, årgång 2017. Alkoholhalten är på 12% och den har en sockerhalt på 7 g/l. Vinet kommer från Frankrike och Alsace och druvblandningen är 80% pinot blanc och 20% gewurztraminer. Doften är druvig och blommig med en smak av honung, persika och melon. Lämpar sig utmärkt till rökt eller gravad lax alternativt sushi. Producenten Biecher har nu varit verksam i 257 år och är en av de fem största producenterna i Alsace. Trots sitt nordliga läge är Alsace ett varmt och torrt område detta tack vare att de skyddande bergen, Les Vosges som tar hand om nederbörden västerifrån. Vinet har funnit i Sverige sedan 1998 och du hittar det på Friggavägen.

Art.nr 6563 Nederburg The Manor House, kostar 119 kronor och årgången är 2016. Utsedd till Sydafrikas bästa Cabernet Sauvignon. Nederburg grundades 1791 av den tyska immigranten Philip Wolvaart och har sedan dess haft andra ägare med rötter i Tyskland. Nederburg producerar andra röda viner samt flera goda vita viner, även söta viner finns i portföljen. Denna Cabernet Sauvignon är druvtypisk med svart vinbärstoner, plommon, ceder, tobak och kryddiga toner av svartpeppar och har lagrats mellan 12-14 månader på franska ekfat, alkoholhalten är på 14%. Varför inte avnjuta detta vin med en Sirlionstek, grillad majs, rödvinssmör och bakad potatis? Drick det nu eller lagra det ett par år! Vinet finns i mindre omfattning på Lidingö, är det slut, be personalen ta hem vinet!

Art.nr 319 Fattoria di Cavalcaselle, 289 kronor. Detta är en av Systembolagets mest sålda Grappor. Grappa är Norditaliens akvavit gjort på pressresterna (skal, kärnor och stjälkar) efter vintillverkningen och är oftast inte lagrad på fat. Alkpholhalten är på 40% och har en sockerhalt på 12 g/l. Doften är stor, ren med inslag av russin och halm, smaken är ren och fruktig! Giacomo Montresor är idag en av de mest respekterade vinproducenterna i Veneto. Från sin bas i staden Montresor (döpt efter familjen) vid Gardasjöns södra strand har de kanske blivit allra mest kända för det vita vinet Bianco di Custoza. Familjens egen vingård, där man odlar druvor till just Bianco di Custoza, heter Fattoria de Cavalcaselle, och på pressresterna härifrån gör man grappan med samma namn. Grappan passar bäst med en espresso efter en stadig måltid. På Friggavägen 24 hittar du denna dryck.


Januari 2019

Art.nr 70113 Langhe Chardonnay
109 kronor och årgången är 2017.

Producenten har kungliga anor, Fontanafredda är belägen i vinregionen Piemonte i Italien känd för sina härliga röda Baroloviner. Här har vi en en 100% Chardonnay som är torr, frisk med härliga toner av mineraler och citrus. Alkoholhalten är på 12,5% och har en sockerhalt på 2,4 gram/liter. Druvorna skördas för hand och alkoholjäsningen sker på rostfria ståltankar, vinet får sedan ligga kvar på sin jästfällning innan buteljering.
Torsk med äggsås gifter sig bra med vinet,  https://www.ica.se/recept/torsk-med-aggsas-724978/
Vinet är beställningsvara men är verkligen värt att beställa.

Art.nr 2011 Côtes-du-Rhône och kostar 119 kronor, årgången är 2015.

Ett klassiskt Rhonevin som hängt med sedan 1995 på bolaget. Kommer från Frankrike och Rhonedalen, har en alkoholhalt på 14% och sockerhalten är 3 g/l. Vinet har lagrats i 18 månader på stora ekfat så kallade foudres, som är vanliga i Rhone. Klassiska rhonedruvor som Syrah 60%, Grenache 35% och Mourvèdre 5%. Vinet har en röd färg med tegelnyanser, stor kryddig doft med inslag av plommon, lakrits och svartpeppar och smaken är kryddig med en angenäm eftersmak. Varför inte prova Lammfärsbiffar till detta vin. Här är receptet: https://mittkok.expressen.se/recept/lammfars-biffar-med-timjansas/. Rhonevinet hittar du på Systembolaget på Lidingö.

Art.nr 70696 Musella Recioto della Valpolicella,
300 kronor för 375 ml och årgången är 2012.

Nu efter jul så kanske man vill varva ned med lite medidation, då är det här söta och insmickrande vinet perfekt, bara att njuta. Vill du ha något att tugga på till vinet så varför inte en kraftig chokladdessert. Alkoholhalten är på 14,5% och sockerhalten är 15 gram/liter. Vinet kommer från Italien och vinregionen Veneto, känt för sina härliga Amaroneviner. Druvorna i detta vin är Corvina 50%, Corvinone 10%, Rondinella 10%, Croatina 15% och slutligen 15% Oseleta. Druvorna skördas i slutet av september och sedan får de torka till januari, jäsningen avslutas i förtid för att på så sätt behålla mer druvsocker, vinet får därmed en hög restsötma. Vinet har sedan mognat 15 månader på fat. Karaktären är fyllig och söt med toner av fikon. Drick det nu eller så kan det med fördel sparas i många, många år. Vinet är beställningsvara, också mycket värt att beställa, normalt så tar det cirka tre dagar innan du har varan i din hand.


December 2018

Här är december 2018 månads vinguide med både vitt vin till julsillen och portvin till osten. Naturligtvis blir det även korken i taket på nyårsafton och tipset är en höjdare från Italien.


Decembervinerna fr.v. De Bortoli, Fonseca Guimaraens och Ferrari Perlé.

De Bortoli
Art.nr 6403 De Bortoli, kostar 79 kronor och årgången är 2017.
Precis som i december 2017 har jag valt ett vitt vin som passar utmärkt till det kommande julbordets olika anrättningar såsom sill, Jansson, skinka m.m. Vinet kommer från Australien och består av två druvor, Gewürztraminer 70% och Riesling 30%, alk.halt på 12% och en sockerhalt på 21 g/l. Vinet är halvtorrt och har en härlig blommig karaktär med inslag av litchi, honung, gråpäron, fläder och en kryddighet. Glöm inte att servera vinet kallt, 6-8 grader, vinet blir fort varmt på julbordet med alla måsteljus! Finns på Lidingö systembolag och sektion 32.

Fonseca Guimaraens
Art.nr 8418 Fonseca Guimaraens, 339 kronor och från 2008.
Dags för ett portvin givetvis från Portugal. Det här portvinet är en bra årgång och får då deklareras som Vintage. Vinet har legat två år på fat och sedan börjar mognaden i flaskan under minst 12-15 år, tiden i flaskan kan variera under vissa år. I dag är David Guimaraens sjätte generationen vinmakare, producenten startade sin verksamhet 1822. Alk.halten är på 20,5 % och har en sockerhalt på 91 g/l. Druvsammansättningen är Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Câo och Tinta Amarela. Vinet har en mörk, blåröd färg och underbara toner av russin, blåbär, choklad och kryddor. Portvin och jul hör ihop tycker jag, njut vinet med vällagrade ostar eller varför inte ett bakverk med choklad. Det här portvinet är en nyhet från 1 september och finns på sektion 29 på bolaget.

Ferrari Perlé
Art.nr 90007 Ferrari Perlé, 199 kronor och årgång 2012.
Ett mousserande vin från vinregionen Trentino-Alto Adige i norra Italien. Druvorna har plockas för hand och vinet är framställt enligt den traditionella metoden. Det är ett av de främsta mousserande vinerna på bolaget, mycket beroende på sitt humana pris. Alk.halten är på 12,5% och druvan är Chardonnay. Ferrari startade sin verksamhet 1902 och vinet Perlé har producerats sedan 1971. I glaset hittar vi toner av gula äpplen, rostat bröd och inslag av nötter och apelsin. Vinet finns under begränsad tid, så häng på låset (Friggavägen 24) om du vill kunna njuta av detta på nyårsafton. Skulle vinet vara slut så ta då kompisen 7721 en standard Ferrari som finns på samma sektion, nr 34 och kostar 165 kronor.