Drycker i juli: Burk och box – nu är det sommar!

Dryckesguiden30 juni 2023 kl 03.47

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 90118 Bourgogne Grand Elevage Djuce Verget årgång 2019 och kostar 109 kronor. Burk på 250 ml och har en alkoholhalt på 13,5 %. Från Frankrike och Bourgogne med druvan Chardonnay. Med fokus på hållbarhet och genom att leverera ”wow wines in wow cans” har Djuce på kort tid etablerat sig som en aktör som står för högkvalitativa viner i burk. Djuce binder samman konst, vin och medveten vinkonsumtion. Varje vin har en unik design skapad av en bildkonstnär där Djuce burkar aspirerar till att bli världens största konstutställning. Djuce minimerar vinets miljöpåverkan genom att använda burkar istället för flaskor. 79% per liter vin mindre CO2-utsläpp från förpackningen för att vara mer exakt. Tillsammans med toppsommelierer samlar Djuce högkvalitativa viner från hela Europa och matchar dem med modern konst på sina etiketter. Gemensamt för de producenter som Djuce valt att burka är ett hållbart förhållningssätt till odling och minimalt med tillsatt svavel. Främst från byarna Pierreclos och Bussières med ler och kalkrika jordar och vinet har helt vinifierats på ekfat och lagrats i åtta månader med lätt batonnage före burkning. Smaken är urtypisk och kraftfull och bjuder på koncentrerad tropisk frukt, salta mineraltoner och rostade ekfatstoner. Mineraliteten är mycket närvarande och präglar det långa avslutet. Utmärkt till fisk och skaldjursrätter med friska inslag som https://www.hemkop.se/recept/sommarsallad_med_rakor_och_kramig_citrondressing Sektion TS och Hylla 03.

Art.nr 6702 Lubanzi Sparkling Cinsault Rosé och kostar 38 kronor. Burk på 200 ml och har en alkoholhalt på 11 %. Från Sydafrika ochmousserande rosévin på burk. Gjort på 100% Cinsault från Swartland. Så mycket mer än bara ett vin. Lubanzi wines vill göra skillnad. Certifierade med Fair for life, B-corp, 1% for the panet och Climate neutral så gör de verkligen skillnad - på riktigt. Handskördade druvor från olika vingårder i Swartland. Vinet har legat på 100% ståltank. Ett fräscht och generöst fruktigt mousserande vin med fin mousse. Läskande bärighet med inslag av jordgubbar, smultron och hallonsorbet med en liten flirtig sötma i avslutet. Passar till en dag på stranden, en picknic i det gröna eller till sommarbuffén. Sektion 44 och Hylla 06.

Art.nr 2549 Proemio och kostar 45 kronor. Burk på 25 ml och har en alkoholhalt på 13,5 %. Argentina och druvan är Malbec.Vinfirman startade 2001 med Marcelo Bocardo som är 3:e generationens vinmakare och härstammar från ättlingar som emigrerade från Italien, som hade en tydlig ambition att slå sig ned för att producera högkvalitativa viner. Ättlingarna till Marcelo kom redan till Argentina i början av 30-talet. På den tiden sålde de druvorna till stora och etablerade vinproducenter som gjorde enklare bordsviner. När Marcelo kom in i bilden var siktet tidigt inställt på att ta över familjens verksamhet men för att lyckas med det arbetade Marcelo hårt på andra vinerier i Chile och i Argentina. Idag är Proemio Wines att anses som ett boutique vineri där endast fyra personer håller i alla trådar, som alla delar passionen att framställa unika viner av hög kvalitet. Marcelo är tydlig med att inte enbart producera viner gjorda på nationaldruvan Malbec, hans filosofi är att ta fram det bästa även ur druvor som; cabernet sauvignon, petit verdot och syrah-grenache som han fermenterar tillsammans till unika blends. Vinet har en karaktär av mycket frukt med toner av viol, björnbär, peppar och körsbär. Passar till en grillad fläskfilé https://www.koket.se/helgrillad-flaskfile-med-primorsallad-och-ortcreme Sektion 08 och Hylla 01.

Art. nr 6344 KWV Chenin Blanc Muscat d`Alexandrie årgång 2022 och kostar 199 kronor för 3000 ml och en alkoholhalt på 12,5 %.  Från Sydafrika och Western Cape, druvorna i vinet är Chenin blanc och Muscat d’alexandrine. KWV är förkortningen för det inte helt lättuttalade Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt. På ren svenska; Kooperativa Sydafrikanska vinmakarföreningen. KWV var alltså ett kooperativ i sin början. KWV har sitt säte i staden Paarl i vindistriktet Western Cape. Allt började på adressen 57 on Main 1918, samma år som Nelson Mandela föddes. Syftet vid grundandet av kooperativet var att hantera den djupa kris som vinnäringen befann sig i då. Tillsammans kunde vinodlarna inom kooperativet stabilisera, stödja och skapa struktur i en relativt ung vinindustri.I dag är KWV en av världens största vin- och spritproducenter, och satsar mer än någonsin på att värna om närmiljön genom att investera i olika sociala projekt.KWV producerar allt från husviner till klassiska Roodeberg, finare viner som Laborie och prestigeserien The Mentor´s. KWV Chenin Blanc/Muscat domineras av söt frukt och litchi i doften. Smakmässigt har vinet något mindre sötma än tidigare år, men detta är fortfarande ett halvtorrt vin. I smaken finns balanserade toner av litchi och apelsinblommor. Druvorna vinifieras separat, Muscat bidrar med arom och Chenin Blanc gör vinet fräscht balanserat med fin syra.Vinet klassas som halvtorrt men har enbart hälften så mycket socker som många av de storsäljande tyska halv-torra boxarna i segmentet. Serveras med fördel väl kyld. Perfekt som sällskapsdryck i sommarvärmen och till sushi. Finns på Sektion 16 och Hylla 02 i Centrum.

Art.nr 72497 Casa Marrone årgång 2021 och kostar 299 kronor för 3000 ml och en alkoholhalt på 14 %. Från Italien och ”klacken” Apulien och druvan Primotivo. Casa Marrone är en serie smakrika, fylliga, genuina och dessutom ekologiskt odlade viner från Apulien i Italien. Det traditionella hantverket symboliseras av spago, det karaktäristiska snöret och sigillet som blivit Casa Marrones signum och som finns på varje flaska och sätts dit för hand. Visste du förresten att Marrone betyder brun på italienska, och att namnet Casa Marrone är en hyllning till de jordfärgade bruna hus som är typiska för arkitekturen runt vingårdar där druvor till Casa Marrones viner växer? Casa Marrone är helt enkelt där för att inspirera dig till att njuta av livet på det italienska viset. Casa Marrone Primitivo på bag-in-box är ett kraftfullt, fylligt vin med fatkaraktär och fruktiga toner av plommon, mörka körsbär och vanilj, samt mjölkchoklad. Suveränt till en tryffelpasta https://www.mathem.se/recept/kramig-tryffelpasta-med-parmesan-och-spenat eller till Flintastek https://www.koket.se/ulrik_lindelov/huvudratter/kott/sommaren_godaste_flintastek Sektion 03 och Hylla 05.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *