Januaridrycker 2024: Sicilien ­– en vinregion i Italien att lita på

Dryckesguiden28 december 2023 kl 04.30

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Sicilien är en mycket större vinregion än man kan ana och har en större vinodlingsareal än Tyskland och regionens årsproduktion är en av de största i Italien. De flesta viner som produceras här görs främst av inhemska druvor, precis som i resterande delar av Italien. Under de senaste åren så riktas uppmärksamheten främst kring odlingarna runt vulkanen Etna. Här ger den blå druvan nerello mascalese strama och kryddiga viner och den gröna druvan carricante, ligger bakom friskt vitt vin med inslag av rökig mineral. Marsala som är Italiens främsta starkvin produceras på västra Sicilien. För att öka alkoholhalten i marsala vin så tillsätter man druvsprit efter jäsningen och sötar sedan med koncentrerad druvmust. Historiskt sett var Sicilien en vinregion men under åren har det utkristalliserat sig flera mindre regioner med en egen appellationsstatus (DOC). Man talar ofta om tre olika delar i regionen; den västra där man producerar mestadels söta viner som Marsala, den mittersta där man producerar smakrika och karaktärsfulla viner på druvorna Frappato och Nero d’Avola samt den norra regionen där området runt vulkanen Etna dominerar och man producerar svala och eleganta viner tack vare den unika vulkanjordmånen som finns där. Sicilien påminner mer om en kontinent än en ö sett till sitt mycket skiftande klimat och jordmån. Vinernas unika karaktärer uppstår främst tack vare mikroklimatet som finns på Sicilien.

Viktigaste gröna druvor på Sicilien

Ansonica, Carricante, Catarratto (mest odlade gröna druva), Chardonnay, Damaschino, Fiano, Grecanico Dorato, Grillo, Moscato/Zibbibo, Müller-Thurgau, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Vermentino, Viognier.

Viktigaste blå druvor på Sicilien

Alicante, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignano, Frappato, Merlot, Mondeuse, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nero d’Avola/Calabrese (mest odlade blå druva), Nocera, Perricone, Petit Verdot, Pinot Nero, Sangiovese, Syrah.

Art.nr 4993 Crudo årgång 2022 och kostar 94 kronor, har en alkoholhalt på 12,5 %. Druvorna är Catarratto och Zibibbo (Sicilianska namnet på duvan Muscat d`Alexandrie). 2009 startade Oenoforosgruppen Nordic Sea Winery i Simrishamn. Vineriet är en av norra Europas mest moderna vinanläggningar. På Nordic Sea Winery produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Här förädlas och lagras vinerna innan de buteljeras/tappas på flaska eller box. Genom att flytta slutproduktionen av vin från olika platser i världen till Sverige skapas större möjlighet att kontrollera kvaliteten genom hela produktionskedjan, från val av druva till slutprodukt. Dessutom skapas stora miljövinster samt lokala arbetstillfällen. Den 11 juni 2014 öppnade Nordic Sea Winery för allmänheten och ett unikt besöksmål har skapats. Besökarna kan följa vinproduktionen på nära håll och lära sig allt från hur druvorna skördas till det att vinerna buteljeras. Vinet har en aromatisk doft med inslag av tropiska frukter, ananas och fläder. Smak av citrus, ananas, päron och örter. Passar till fisk i ugn https://www.coop.se/recept/fisk-i-ugn-med-kokosmjolk/ Sektion 22.

Art.nr 6384 Palazzo årgång 2022 och kostar 79 kronor, har en alkoholhalt på 12,5 %. Druvan är 100 % Grillo.Odlingsområde: Västra Sicilien. Jordmånen domineras av Siciliens röda jord med inslag av olika mineralrika bergarter. Musten har jäst på temperaturreglerade ståltankar och sedan legat på sin jästfällning under tre-sex månader innan filtrering och buteljering. Vinet har en karaktär av tropiska frukter, ananas, litchi, persika och honungsmelon. Funkar mycket bra till citronbakad fisk https://www.koket.se/lotta_lundgren/varmratter/fisk_och_skaldjur/citronbakad_fisk_med_tomat_och_basilika  Sektion 22.

Art.nr 75285 Villarini årgång 2021 och kostar 109 kronor, har en alkoholhalt på 13 %. Motivet på den wrap som omsluter Villarini Nero d’Avola föreställer de aromer du kan finna i vinet: körsbär, plommon, viol och färska örter. Druvorna är odlade enligt ekologiska principer på Siciliens sluttningar – där medelhavssolens varma strålar möter en frisk havsbris.  Druvan Nero d’Avola ger viner med djup färg och smak, och fyllig kropp. Den intensiva fruktigheten gör att vinet upplevs som fylligt och mjukt, trots att det har en relativt låg sockerhalt (4 gram per liter) och en tät tanninstruktur. Vinet lagras dessutom på ek, vilket ger ytterligare krydda och toner av mörk choklad. Lufta gärna Villarini Nero d’Avola i karaff innan det serveras, eller använd stora, generösa vinglas för att vinet ska få maximal chans att blomma ut. Kanon till en fläskfilégryta https://www.ica.se/recept/flaskfilegryta-med-champinjoner-724256/ Sektion 14.

Art.nr 2400 DeAetna Rosso Terra Costantionooch årgång 2021 kostar 185 kronor, har en alkoholhalt på 13,5 %. Druvorna ärNerello Mascalese 90%, Nerello Cappuccio 10%. Familjen Costantino håller till på vulkanen Etna på Sicilien. Vinhuset grundades år 1978 av Dino Costantino. Idag är det sonen Fabio som tillsammans med pappa Dino driver vinhuset framåt. Det har alltid gjorts vin kring Etna men det var inte förens familjen utvecklade en riktig passion för kvalitet som de insåg potentialen i sitt land.

År 2002 blev vinhuset ekologisk certifierade och i dag är hela vinerit byggt av ekologiskt material. Fokus ligger på att värna om naturen och området runt i kring. Etna DOC kan endast produceras i provinsen Catania, ett halvmåne format territorium som omfattar vulkanen från norr till söder samt upp över 1000 meter över havet. Terra Costantinos 10 hektar på Contrado Blandano sluttningen ligger på 450-550 meters höjd med sydöstlig exponering.

Familjen odlar endast druvsorter från Etna, de vita druvorna Carricante och Catarratto, samt de röda Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio. Vinerna kännetecknas av fyllig frukt med mineralitet och fräschör. Druvorna avstjälkas innan de pressas och musten får sedan jäsa med skalkontakt under 10 dagar med regelbunden pumping-over. Vinet har lagrats 12 månader i 1 år gamla 500 L franska ekfat. Kan lagras fram till 2024. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, rökig mineral, mogna jordgubbar, kanel och pomerans. Testa till en lammstek https://www.arla.se/recept/lammstek-med-varmt-ortsmor/  Sektion 07.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *