Septemberdrycker 2023: Skillnaderna mellan bourbon och skotsk maltwhisky

Dryckesguiden29 augusti 2023 kl 04.28

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Bourbon destilleras ur mäsk som enligt amerikansk lag måste innehålla minst 51 % majs. Resten består oftast av malt, korn och/eller råg. Den måste sedan ligga minst två år på fat.

Maltwhisky är whisky som görs av tre ingredienser: mältat korn, vatten och jäst. Den lagras på ekfat i minst tre år.

Bourbon är bland de mest kraftfulla stilar av whisky som finns. I Skottland är det endast rökig Islaywhisky som uppvisar samma kraftfullhet. Eftersom bourbon är så kraftfull, finns det inte samma spännvidd i smakerna som hos maltwhisky. Bourbon påverkas av betydligt fler steg under tillverkningsprocessen än vad en maltwhisky gör, vilket också är ett skäl till att whiskyn blir så kraftfull. 

Under mäskningsprocessen så är målsättningen i Skottland att tillgodogöra sig så mycket socker som möjligt. Det tillsätts också varmt vatten i flera omgångar till den malda malten för att just laka ur allt socker. I USA kokar man ihop mäsken vid höga temperaturer så att den får en grötliknande konsistens. Det är här begreppet "sour mash" nämns. Det hjälper att säkra de viktiga jäststrängar som bourbonproducenter vill ska dominera fermenteringen.

Till skillnad från skotska producenter så vill tillverkare av bourbon att jästen ska bidra med signifikativa personlighetsdrag för slutprodukten. Mäsken är receptstyrd och en hel del av smakskillnaderna avgörs därför i detta processteg. 

Art. nr 503 Jim Beam Borbon kostar 275 kronor och alkoholhalten är 40 %. USA och Kentucky. 1795 sålde Jacob Beam sitt första fat med whisky – Old Jake Beam. Whiskyn var gjord på ett recept framtagen av hans far. Familjen kom till USA från Tyskland 1740 och hette då Boehm, vars uttal på engelska blev likt Beam och de bytte sedermera efternamn. Idag leds verksamheten av den sjunde generationen.  Elegant, len och raffinerad det är vad denna bourbon är efter 4 års lagring på kolade ekfat, whiskyn är smakrik med inslag av apelsin, vanilj och torkad frukt. Avec och finns på sektion 33.

Art.nr 2455 Four Roses Small Batch kostar 359 kronor och alkoholhalten är på 45 %. USA och Kentucky. Four Roses historia startar 1884 när Paul Jones Jr flyttade sin verksamhet till Louisville, Kentucky. Fyra år senare registrerar han varumärket Four Roses. 1943 köps företaget av Seagram som tar beslutet att bara sälja whiskyn i Europa och Asien. 2002, när Kirin Brewery Company tar över verksamheten, börjar Four Roses åter säljas i USA. Sedan 2015 är Brent Elliot master distiller. Han tog över efter Jim Rutledge som ansvarat för whiskyn sedan 1995. Ambitionen med Small Batch är att skapa en perfekt så kallad ”sipping bourbon” med mjuk och mycket välbalanserad karaktär. Fyra olika bourbonrecept kombineras och faten tas efter en optimal lagring i minst 6–7 år. Doften är mjuk kryddig med toner av karamell och rostade valnötter, smak av aprikos, vanilj och honung. Avec eller slå i lite Coca cola. Sektion 33.

Art.nr 558 Maker`s Mark kostar 429 kronor och har en alkoholhalt på 45 %. USA och Kentucky. Skapad av Bill Samuels, Sr. för att vara en bourbon han själv skulle tycka om att dricka, Maker's Mark® är len och lättillgänglig med en lätt finish – en sann kontrast till heta, hårda whiskys som "blåser av dina öron" och en fullkomligt revolutionerande idé vid den tiden. Maker's Mark® produceras långsamt i små volymer i vårt nationalhistoriska landmärke; distilleriet i Loretto, Kentucky. Medan den gör alla cocktails bättre, föredrar många människor fortfarande den som den är eller med is och ett stänk vatten. Också på sektion 33.

Art.nr 82472 Elijah Craig Small Batch kostar 499 kronor och har en alkoholhalt på 47 %. USA och Kentucky. Historien om Elijah Craig är historien om Bourbon. Pastorn Elijah Craig var en baptistisk predikant och en unik karaktär på 1800-talet i Kentucky. Han var lärare, vägbyggare, markspekulant och byggde de första pappers- och ullbruken i Georgetown, Kentucky. Men det var hans gåva som whiskytillverkare och entreprenör som placerar honom i historien som Bourbonens fader. Hur kommer det sig då att Elijah Craig blev så uppmärksammad för sin banbrytande uppfinning att lagra whisky på kolade ekfat? Man är faktiskt inte helt säker på det. Mycket av historien har gått förlorad, och det finns flera versioner av den. En berättar om en brand i Elijahs lager, som brände whiskyfaten och förändrade vätskan inuti. En annan historia talar om att Elijah lagrade sin whisky i fat som tidigare innehållit socker och blev imponerad av hur sockerkryddningen förändrade smaken och började experimentera med att kola ekfaten för att på så sätt karamellisera insidan av faten. Sanningen är att ingen egentligen vet hur Elijah började kola sina fat, men när han väl bestämt sig så är det lätt att förstå varför han fortsatte att utveckla processen och förändrade Bourbon för evigt.

Drycken ger en komplex, söt och fyllig smak med vaniljtoner. Eftersmaken bjuder på hasselnötter, kola och aningen kryddiga toner. Jag tycker den avnjuts bäst som den är. Samma sektion.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *