Dryckesguiden februari 2024: Loiredalen ett fantastiskt Franskt vindistrikt

Dryckesguiden28 januari 2024 kl 03.50

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Loiredalen – Val de Loire – ligger vid Frankrikes längsta flod Loire (100 mil lång), som avvattnar 1/5 av Frankrikes yta, och som sträcker sig från Centralmassivet (strax väster om Rhônedalen), först norrut och sedan västerut, för att mynna ut vid atlantkusten vid Saint-Nazaire.  Det är först vid "vänstersvängen" där vinodlingarna börjar på allvar och de slutar inte förrän floden når kusten 50 mil nedströms. 

Även om andra regioner, när det gäller såväl uppodlad areal som produktion är större, så är Loire Frankrikes största vinregion till ytan och "omfånget" (Loiredalen omfattar 14 departement). Här görs på 56 775 hektar och ett 60-tal ursprungsbeteckningar (appellationer) 2.46 miljoner hektoliter vin per år, varav 2.06 miljoner (drygt 80%) är kvalitetsvin (AOP).  Andelen vitt vin är 44,2% mot 25.2% rosé, 18.2% rött och 12.4% mousserande.  (siffrorna gäller år 2019 och kommer från InterLoire). Idylliska Loiredalen, som alltså definieras av floden och den dalgång som sträcker sig längs dess väg, är vacker och frodig, och kallas ibland för Frankrikes trädgård, vilket man kan förstå med alla blommande fruktträdgårdar, för att inte tala om böljande vinfält.  Vidare så finns här mängder med slott vittnande om att detta har varit, och fortfarande är, ett av landets rikaste regioner.

Vinerna i Loiredalen får mycket av sin variationsrikedom från skiftande jordar och klimat. Även tidvatten och Loire har sin påverkan. Här finns fem olika vinodlingar, var och en med sin speciella karaktär, som avlöser varandra längs Loire. Havsklimatet vid Nantes vinodling i flodens östra ände går successivt över i ett inlandsklimat vartefter man färdas genom vinodlingarna i Anjou, Saumurois och Touraine och slutligen Centre-Loire, den del av floden som ligger längst in i landet. Vad gäller jordarna livnär sig vinstockarna på eruptiva, kalkhaltiga och lerhaltiga bergarter. Och det är alla dessa faktorer i olika kombinationer som gör att vinerna i Loiredalen blir så variationsrika.

I Loiredalen går vin och slott hand i hand. När Chambord byggdes introducerade kung Frans I en burgundisk druvsort, Romorantin, och 500 år senare finns fortfarande vinodlingen kvar i Chambord. Chenonceau, det berömda slottet som är byggt över båda sidor av Loire har gett sitt namn till Touraine-Chenonceau, ett klart vitt vin och ett intensivt rött vin med aromer av mörka bär. Detsamma gäller Azay-le-Rideau som har gett sitt namn till Touraine-Azay-le-Rideau, ett friskt vitt vin med citrusnoter och ett rosévin med en klar lysande färg, samt Amboise. Här finns även slott som producerar sina egna viner, såsom slotten i Rivau, Brézé och Brissac.

Art.nr 7404 Langlois Crémant de Loire Brut Réserve och kostar 171 kronor, har en alkoholhalt på 12,5 %.  

Langlois-Chateau är en familjekoncern med anor från 1885. De är kända för sina fantastiska ”Crémants de Loire”, med extra lång lagring på jästen för större smakrikedom. Det anses vara det bästa mousserande vin man kan få utanför Champagne. Utöver de mousserande vinerna har huset även en produktion av stilla viner av hög kvalitet från Saumur, Saumur Champigny och Sancerre. Sedan 1999 är vingårdarna hållbarhetscertififerade enligt Terra Vitis, 2020 tas ytterligare ett kliv när 30 ha i Saumur och Saumur Champigny certifieras ekologiskt.

Langlois-Chateau har alltid fokuserat på loireviner med stor elegans. De är den minsta producenten i Saumur och koncentrerar sig enbart på viner av bättre kvalitet. Vingårdarna ligger främst i Saumur men de äger även en del mindre gårdar i Sancerre och Muscadet. Hälften av produktionen är stilla vin och hälften är mousserande. Idag äger Bollinger vinhuset vilket har ökat kvalitetsfokuset än mer och den fina familjekänslan lever i allra högsta grad kvar.

Druvorna skördas för hand och den första jäsningen gjordes på ståltank vid låg temperatur, var druva och terroir för sig. Vinet blandas samman av minst 50% Chenin Blanc varav 10% reservevin.

(lagrat vin från de bästa årgångarna), Chardonnay och Cabernet Franc och genomgår en andra jäsning på flaska med extra lång mognadstid på sin jästfällning, uppåt 36 månader före degorgering. Kan lagras 3 år. Vinet har en ljust gyllengul färg med doft av gröna äpplen, vita blommor, citrus, brioche och mineral. Smaken är frisk och torr med frukt av äpplen, päron, aprikos, havtorn och citrus samt inslag av honung, nötter och mineral. Som aperitif eller till kokt torsk https://www.koket.se/forkvall/pelle-johansson/kokt-torsk-med-aggsas  Sektion 41.

Art.nr 2259 Sancerre Les Pierris årgång 2022 och kostar 201 kronor, har en alkoholhalt på 12,5 %. Vinet består av 100 % Sauvignon Blanc. I mitten av 1800-talet slog phylloxeran ut nästan 3/4 av de franska vingårdarna. Det är en insekt som attackerar vinrankorna och förstör dem helt. Louis Champault var den ende i familjen som ville fortsätta att odla vin och han fick själv plantera om och ympa alla vingårdar. Idag drivs egendomen av de två bröderna, Claude och Laurent, som tog över efter deras far Roger Champault i 1996. När pappan fick egendomen i sin vård bestod vingårdarna av enbart fem hektar. Tidigare hade ingen av hans släktingar buteljerat under eget namn, vilket han snabbt bestämde sig för att göra. Roger moderniserade utrustningarna och investerade stort i ny mark och teknologi. Idag består Domaine Champault av totalt 22 hektar vingårdar. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och det märks tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som ett av de mest spännande namnen i Sancerre. Framtiden ser ljus ut! Claude Champault beskriver årgången 2022 som "välsignad av gudarna". Efter den frostdrabbade, utmanande och komplicerade årgången 2021 visade sig 2022 vara tillfredsställande både vad gäller kvalitet och volym. Den markerades dock av torka då juli var den torraste julimånaden sedan 1959. Även om en viss grad av vattenstress under vissa perioder på växtsäsongen kan vara bra för druvornas kvalitet, kan långvarig torka också hämma druvornas mognad. Efterlängtad nederbörd kom i juni och räddade vinstockarna från att lida av för mycket vattenstress. Efter ännu mer torka under juli kom lättare regn i augusti samt i början av skörden. Skörden startade ganska tidigt hos Domaine Champault och genomfördes under växlande väderförhållanden. Vinerna visar god balans, mer rondör än 2021 och fin fräschör. Hos Domaine Champault är man mycket glada över årgång 2022 som, enligt dem, är i linje med de stora årgångarna!

Jäsningen äger rum på rostfria tankar utan tillsats av jäst. Vinerna får därefter ligga med sin jästfällning fram till den slutliga blandningen och buteljeringen som äger rum i början på sommaren året efter druvorna skördats. Allt i vineriet sker enligt gravitation och man undviker på så sätt pumpningar av vinet. Druvig och ungdomlig med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och en begynnande mineralitet. Bra fruktattack och fin fräschör! Prova till en syrlig getost! Sektion 22.

Art.nr 4196 Moulin Touchais årgång 2003 och kostar 401 kronor, har en alkoholhalt 13 %. Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797. Man kom över en gammal adelsegendom för en billig penning och började odla enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc-druvan. Snart började Touchais att producera dessa söta viner och varje år lades det undan några hundra lådor. 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska så nu lade man istället undan 10 000 flaskor eller mer varje år. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970. Druvorna skördas för hand och man går igenom vingårdarna flera gånger för att få druvor med exakt rätt mognad. Skörden genomförs dessutom vid 2 olika tillfällen. Ca 20 procent av druvorna skördas 90 dagar efter blomning när de fortfarande är något omogna med mycket syra. Resterande 80 procent skördas ca 120 dagar efter blomning då druvorna har mer socker och har en koncentrerad smak. Ung och trevlig. Druvtypisk (Chenin Blanc) doft med inslag av persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad. Min absoluta favorit till gåslever och grönmögelost, sektion 37.

Art.nr 2759 Chinon Fabien Demois årgång 2022 och kostar 121 kroor, har en alkoholhalt på 12,5 %. I Chézelet, en by vilken ligger i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire, gör vinmakaren Fabien Demois härligt fruktiga, druv- och ursprungstypiska Chinonviner. Fabien Demois är den femte generationen vinmakare som brukar egendomen. Historia tillsammans med tradition är lika viktigt som respekt för naturen och miljön. Fabien Demois brukar 24 hektar vinodlingar och har även ca 25 hektar ängsmark med gott om får som även hjälper till att beta ogräs i vingården. Vinodlingarnas söderlägen sträcker ut sig över alluviala jordar i närheten av floden Vienne och består till stora delar av lerjordar. Druvan är 100 % Cabernet Franc och är ett mycket  fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, blåbär, hallon och med ett aromatiska inslag. Passar mycket bra till en köttgryta. https://alltommat.expressen.se/recept/lattlagad-kottgryta-med-fa-ingredienser/ sektion 11.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *