Oktoberdrycker 2023: Österrike ett underbart vinland

Dryckesguiden30 september 2023 kl 03.00

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Österrikes vindistrikt ligger vid foten av alperna i den östliga delen av landet, vilket ger odlandet av vindruvorna optimala klimat- och jordmånsförhållanden. Österrike befinner sig i en så kallad ”Cool Climate”-zon med utpräglade årstider och tydliga skillnader mellan dags- och nattemperaturer. Detta ger å ena sidan en mycket utpräglad aromutveckling, alltså mycket fruktiga, aromatiska viner, och å andra sidan ökad syrabildning i de vita vinerna och kraftiga tanniner i de röda vinerna. Därför är den österrikiska vinproduktionen vidsträckt: från det lätta, torra vitvinet via det kraftiga, fylliga rödvinet och de sydliga högkvalitetsvinerna till de pärlande mousserande vinerna.

Österrike är främst ett vitvinsland. På gott och väl två tredjedelar av de samlade vinarealerna odlas det vita druvsorter. Paradvinet är utan tvivel Grüner Veltliner, som med sin friskhet och pepparkryddade arom är en förnäm representant för österrikiskt vin. I dag röner vinet stor uppskattning i utlandet och inte minst i USA, där det kort och gott kallas Grüner. I det främsta rummet hittar man också de österrikiska Rieslinger-vinerna, som tillsammans med Riesling-viner från Tyskland och Alsace tillhör världseliten. Sortimentet av vita viner och druvsorter i Österrike är omfattande och en sann smakupplevelse.

De dyra och söta ädelvinerna är en delikatess för kännare. Det finns bara några få platser där det så kallade ”söta guldet” växer lika bra som i det österrikiska Burgenland. De klimatiska förhållandena kring Neusiedlersjön är perfekta för den ”ädla förruttnelsen”, Botrytis Cinerea (gråmögel). De gyllenfärgade och honungssöta vinerna Beeren- och Trockenbeerenauslese är ett resultat av en mödosam jäsningsprocess, vilket inte minst avspeglar sig i priset. Det har dock inte hindrat de söta dessertvinerna från att vara efterfrågade på exportmarknaden.

Art.nr 4200 Leth Grüner Veltliner kostar 95 kronor och årgång 2022. Alkoholhalten är på 12,5 %.Weingut Leth är en helt familjeägd firma. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De har ett levande druvsortsmuseum med 200 planterade druvsorter, varav en del av dem inte existerar i kommersiell vinodling. De gör vita viner av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller. Jordmånen består av de klassiska lössjordarna. Druvorna skördas för hand i slutet av september. Druvorna macererar med skalen i ca tre timmar därefter sker en varsam pressning. Innan klarning får vinet vila i ca 12 timmar. Fermenteringen sker med naturliga jäststammar under temperaturkontroll under ca tre veckor i ståltankar, vilket resulterar i ett mycket fruktig och kryddigt vin. Vinet ligger sedan på sin jästfällning i 2-3 månader, därefter sker en lätt filtrering. Vinet buteljeras i slutet av januari och början av februari. Vinet är ljust, grönskimrande och klart. Doften är mycket fruktig och kryddig med inslag av vitpeppar och grape. Smaken är kryddig, fruktig, smakrik med bra längd och typisk grüner veltliner-karaktär.            Perfekt till en Wienerschnitzel https://www.recepten.se/recept/wienerschnitzel.html  Sektion 07

Art.nr 4318 Domäne Wachau Riesling Selecton kostar 119 kronor och årgång 2022. Alkoholhalten är på 12,5 %. Med en mängd olika Wachau-viner som är typiska för dess ursprung är Wachau-domänen en av de viktigaste vingårdarna i Österrike. Med Roman Horvath MW och Heinz Frischengruber vid rodret förlitar de oss på en tight och viktlös stil som kombinerar djup med drinkflöde. De branta, små tomterna på världsberömda platser som Achleiten, Singerriedel och Kellerberg odlas i allt större utsträckning organiskt av våra vinmakarfamiljer, vingårdens hjältar, med hjälp av utarbetat manuellt arbete. Hållbarhet och främjande av biologisk mångfald utgör grundpelarna. De är också kända för deras varierande utbud av vinturism och är alltid värda ett besök. Druvorna pressas och musten jäser vid sval temperatur i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Buteljeras ungt. Druvan är 100% Riesling. Vinet har en fruktig doft av persikor, aprikos, citron och grapefrukt. Smaken är fräsch, fruktig smak med en distinkt, frisk fruktsyra. Inslag av citrusfrukter, krusbär och gröna äpplen. Till torsk https://vivavinomat.se/recept/grillad-torskrygg-med-kantarellsmor/

Samma sektion!

Art.nr 6695 Markowitsch Classic Pinot Noir kostar 129 kronor och årgången är 2021. 100 % Pinot Noir och alkoholhalten är på 13,5 %. Markowitsch är en av Österrikes främsta vinproducenter och egendomen drivs av far och dotter, Gerhard och Johanna Markowitsch. Egendomen består idag av 35 hektar vingårdar där odlingarna ligger på en sluttning mellan Donau och Neusiedlersee men man förfogar över ytterligare cirka 40 hektar hos kontrakterade odlare. Den totala produktionen uppgår till 400 000 flaskor. 75% av produktionen är rött vin men man odlar även klassiska österrikiska vita druvor så som Grüner Veltliner och Weissburgunder samt den internationella druvan Chardonnay. Fruktiga och kryddiga toner av jordgubbar, skogshallon, körsbär, muskot och choklad tillsammans med inbjudande toner av fat. Serveras vid ca 16 grader och gärna till en grillad tonfisk https://www.godare.se/recept/a/Kzxe1o/grilla-tonfisk--sa-blir-den-perfekt Sektion 5.

Art.nr 2959 Nittnaus Beerenauslee Exquisite kostar 124 kronor för 375 ml och årgången är 2018. Alkoholhalten är på 11 % och druvorna är75% scheurebe, 10% welschriesing, 5% grüner veltliner, 5% muskat ottonel och 5% sauvignon blanc. Gebrüder Nittnaus är en familjeägd vingård sedan 1986 och familjen har odlat vin i området i mer än 300 år. Familjens vingårdar är belägna på den östra stranden av Neusiedl sjön i hjärtat av Gols i Burgenland i den varma delen av Österrike på gränsen till Ungern. Syskonen Andreas och Hans Michael Nittnaus driver nu Weingut Gebrüder Nittnaus. Efter den manuella skörden har klasarna pressats försiktigt. Vinet har sedan jäst och lagrats en kortare tid på rostfria ståltankar. Söt, frisk and fruktig smak med inslag av aprikos, apelsinskal, gula päron, mimosablommor och honung. Nu pratar vi grönmögelost eller gåslever. Beställ!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *