Augustidrycker 2023 för alla smaker

Dryckesguiden31 juli 2023 kl 03.412

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Mina personliga favoriter bland olika drycker, även om jag gillar många många fler.

Art.nr 7549 Pol Roger, kostar 539 kronor och har en alkoholhalt på 12,5 %. Champagnehuset Pol Roger är ett familjeägt vinhus som grundades 1849. Företaget drivs idag av femte generationen och har sitt säte på Avenue de Champagne i Epernay i Frankrike. Champagnehuset Pol Roger äger 90 hektar vingårdar med de tre druvor som är tillåtna i regionen; Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Medelstorleken för en markägare i Champagne är två hektar, så 90 hektar är en stor egendom. Dessa 90 hektar täcker 55 procent av deras behov. Resterande druvor köps från odlare de arbetat i nära relation med i flera decennier, som om de vore medlemmar av huset Pol Roger. Huset anses idag vara en av världens främsta tillverkare av champagne, som ett bevis på det utsågs Pol Roger 2019 av tidningen Drinks International till ”The Worlds Most Admired Champagne Brand”, en titel de är mycket stolta över. Champagnehuset Pol Roger hade en stark supporter i Sir Winston Churchill, som träffade Odette Pol Roger på en middag i Paris där de etablerade en vänskap som skulle vara livet ut. Winston Churchill sa många minnesvärda ord om Pol Roger, han sa bland annat att Pol Rogers kontor på Avenue de Champagne i Epernay var ”the most drinkable adress in the world”. Till Pol Roger Brut Réserve används i huvudsak druvjuice från den första pressningen och en blend av cuvéer från de 2-4 senaste årgångarna. Vintes första jäsning sker på ståltank för att bevara fruktkaraktären. Den andra jäsningen sker på flaska i vinhusets svala vinkällaren som håller en temperatur på 9,5 C°. Dosagen är 8 g/l. Diskret, brödig doft med inslag av grönt äpple, citrus och choklad. Torr, frisk, harmonisk smak med inslag av grönt äpple, citrus, choklad och rostade nötter. Passar som aperitif eller till pilgrimsmusslor https://www.godare.se/recept/a/nQ9mL5/stekta-pilgrimsmusslor-med-vitlok-och-citronsmor. På Friggavägen.

Art.nr 22139 Les Fumées Blanches, kostar 99 kronor och har en alkoholhalt på 11,5 %. Årgången är2022 och vinet kommer från Frankrike. Producenten François Lurton är född och uppvuxen i Bordeaux i Frankrike, men inledde sin vinmakarbana på andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Argentina. Argentina, Chile, Spanien och Frankrike. Idag är François Lurton en av vinvärldens största profiler och mannen bakom en rad framgångsrika viner, inte minst succén Les Fumées Blanches, där han visar upp sitt hantverkskunnande med favoritdruvan sauvignon blanc som i detta vin. Men allt tog sin början på 90-talet i Argentina dit François och hans bror Jaques hade flyttat för att arbeta som vinmakare. Där förvärvade de tillsammans sina första vinmarker. François är idag ensam ägare till ett mycket framgångsrikt och växande vinimperium i både nya och gamla världen: Argentina, Chile, Spanien och Frankrike. Druvskalen får macerera tillsammans med musten i 8-12 timmar innan de pressas. Därefter flyttas musten till rostfria ståltankar för kylstabilisering vid 8-10°C i ett par dagar innan alkoholjäsningen startas med hjälp av odlad jäst. Vinet har en ljust gul färg med gröna toner. Tydligt fruktig doft med inslag av citrus, päron, krusbär och svartvinbärsblad. Torr och friskt fruktig smak med inslag av citrus, päron med toner av krusbär och svartvinbärsblad. Drick vinet som det är kanske till en abborre https://www.koket.se/grillad-abborre-i-folie. Sektion 61.

Art.nr 22350 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico, kostar 325 kronor och årgången 2019. Vinet har en alkoholhalt på 15 % och kommer från Italien och Venetien, Valpolicella. Druvorna är 50 % Corvina Veronese, 30 % Rondilla, 15 % Corvinone och 5 % Oseleta. I Sverige sålde Hermansson & Co det första Amaronevinet från Tommasi i oktober 1995 och sedan dess har vinet funnit fler och fler svenska amaroneentusiasters hjärtan. Amaronevinet framställs av torkade druvor. Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar, för då kan druvorna mögla. I fem månader får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt (14-15 procent) och fylligt rött vin. Detta vin har sedan lagrats i 3 år på slavonska ekfat (35 hl). Vinet har en djup, mörkröd färg. Stor kryddig nyanserad doft med inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter och inslag av fat. Mycket smakrikt och fylligt med liten sötma och inslag av fat. Smaken domineras av torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad. Långt smakrikt avslut. Serveras vid 16-18° C (dekanteras). Serveras till smakrika kötträtter och till lagrade hårdostar. Sektion 7.

Art.nr 7 Hallands Fläder, kostar 269 kronor och är en Svensk produkt, alkoholhalten är på 38 %. Hallands Fläder lanserades först 1986. Att krydda brännvin med fläder är en mycket gammal sydsvensk tradition. Hallands Fläder som tillverkas efter ett originalrecept från Halland har en fyllig, blommig och frisk fläderkaraktär med inslag av kanel och en tydlig sötma. Serveras väl kyld som snaps till kräftor och surströmming, mums! Sektion36.

Kommentarer

  1. Härliga dryck. Jag skulle vilja vara med på en provning i egenskap av att ha jobbat med ädla drycker i Frankrike tidigare i livet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *