Dryckesguidens Julklappstips 2023

Dryckesguiden30 november 2023 kl 11.02

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Precis som december 2022 lämnar jag några trevlig julklappstips, brukar uppskattas! God Jul!

Art.nr 7725 Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne. Kostar 169 kronor och har en alkoholhalt på 12%. 60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. Frankrike och Bourgogne. Är du ute efter kraftigt ekade, tropiskt smöriga viner med mycket fluff och extra allt? Ja då är du helt på mossen! Clotilde Davennes viner är nästan så långt man kan komma från ovan nämnda. Däremot finns det finess och elegans samt knivskarp, frisk syra i hennes viner som verkligen inte går av för hackor. Under närmare sjutton år ansvarade Clotilde Davenne för vinmakeriet hos Jean-Marc Brocard. Sedan 2004 har hon dock rattat den egna skutan på egendomen Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy, och gjort så med bravur. Idag rankas Clotildes viner till de absolut främsta i området och jag kan bara hålla med.

Druvorna skördas för hand från vingårdar i Chbablis och Epineul. Vinet tillverkas enligt klassisk champagnemetod och utan dosage. Torr, frisk, fruktig, och brödig smak med inslag av äpplen, citrus, och nougat. Perfekt till hummer https://www.mathem.se/recept/gratinerad-hummer Sektion 41

Art.nr 78967 Brochet Réserve. Kostar 119 kronor, årgång 2022 och har en alkoholhalt på 13 %. Frankrike, Loiredalen och 100 % Sauvignon Blanc. Ampelidae är en pionjär inom ekologisk vinmakning i Loire, Frankrike. Företaget startades 1995 av Frédéric Brochet och bestod då av en halv hektar stor vingård planterad med Pinot Noir druvan. Sedan dess har företaget växt och tagits över av Familjen Meuli, idag dominerar Sauvignon Blanc i vingården, en druva som trivs utomordentligt bra i det här området.
Ampelidaes ambition har sedan starten varit att producera vin av hög kvalitet med ett innovativt förhållningssätt, alltid med omtanke för miljön i åtanke. Vinifikation: Flint och kalkstensjord. Marken brukas ekologiskt utan tillsatser av kemiska bekämpningsmedel. Alla gödningsmedel som används är ekologiska. Vinrankorna är i snitt 46 år gamla, vilket betraktas som ”vielles vignes/old vine”. Vinet har legat sex månader på ståltank. Fruktig doft med inslag av litchi, citrusfrukter, mineral och nässlor. Till Gös https://www.godare.se/recept/a/L5z0bV/gos--sa-steker-du-den-goda-fisken  Sektion 21.

Art.nr 4638 Stellenbosch Reserve Vanderstel. Kostar 149 kronor, årgång 2021 och har en alkoholhalt på 14 %. Sydafrika, Stellenboosch och druvorna Cabernet Sauvignon 68%, Merlot 19%, Malbec 5%, Cabernet Franc 4%, Petit Verdot 4%. Jäsning ägde rum i öppna jäskar med daglig överpumpning och nedtryckning av skalmassan. Den primära jäsningen tog 7 dagar, följt av en 10-21 dagars macerationsperiod. Malolaktisk jäsning ägde rum på fat. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat. 40 % av faten var nya och resterande del 1-2 år gamla. Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak. Oxfile, https://www.koket.se/helgrillad-oxfile-med-cafe-de-paris-smor  Sektion 06

Art.nr 32228 Selvarossa Salice Salentino. Kostar 89 kronor. Årgång 2020 och har en alkoholhalt på 13,5 %. Italien och region Apulien.     Selvarossa från appellationen Salice Salentino DOC är Cantine Due Palmes i Sverige bäst säljande vin. Vingården gör en mängd fylliga och smakrika viner främst gjorda på druvorna och regionens stoltheter Malvasia och Negroamaro. Selvarossa är det vin som främst tagit svenskarnas hjärtan och smaklökar med storm. Selvarossa bjuder på mustiga toner av mörka bär, plommon, körsbär, örter, lakrits, lagerblad och kryddpeppar. Provas gärna till köttgryta https://www.kokaihop.se/recept/mustig-kottgryta Sektion 13.

Art.nr 100 Braastad XO. Kostar 419 kronor för 500 ml. Har en alkoholhalt på 40 %. För att bära beteckningen X.O - extra old - krävs att druvdestillatet legat minst sex år på ekfat. I praktiken lagras den ofta betydligt längre än så. Från och med april 2018 krävs 10 års lagring för att heta XO. Under en övergångsperiod fram till mars 2019 kan cognac med ålder av 6-9 år få kallas XO. Denna cognac har lagrats upp till 25 år och har en snittålder på strax under 20 år. Balanserad, smakrik cognac med fatkaraktär, inslag av aprikos, örter, mörk choklad, nötter och vanilj. Serveras rumstempererad som avec. Sektion 34.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *