
Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Socker i vin – så funkar det
Socker finns naturligt i druvor, precis som i alla frukter. Utan socker inget alkohol eftersom jästen omvandlar sockret till alkohol och koldioxid. Ju varmare klimat, desto mognare och sötare druva. Därför är det viktigt att vinmakaren vet vad hen gör, inte minst i vingården så att druvorna inte mognar för snabbt och att de skördas när druvans syra- och sockerhalt är perfekta.
Beroende på vad vinmakaren väljer att göra för vin och hur mycket arbete och dedikation som ligger bakom det, bestämmer hen hur mycket restsocker som finns kvar i vinet. Större delen av de stilla viner som säljs är torra, men det kan finnas lite restsocker kvar i vinet ändå.
Mousserande viner som produceras enligt den traditionella metoden får en tillsats av socker efter den andra jäsningen (den som skapar moussen). Den kallas dosage och tillsätts för att balansera vinets syrlighet. Det har dock blivit supervanligt att man inte tillsätter dosage, så kallade ”non-dosage” eller ”brut nature”-viner. Trots att man inte tillsatt någon dosage kan det, i likhet med stilla viner, ändå finnas en mängd restsocker kvar.
Viner som görs enligt appassimentometoden, alltså på torkade druvor, innehåller naturligt mer socker. Jämför russin med druvor, ett russin kommer vara mycket sötare.
Det finns viner som kan ha väldigt höga halter restsocker men de smakar inte sött eftersom de är såpass välgjorda och balanserade att syra och sötma kompletterar varandra.
Röda viner är nästan alltid torra och innehåller mindre än 0,3–0,4 gram socker per 100 milliliter, men det finns några undantag utifrån smaktyp, druva och tillverkningsmetod. Vita, torra viner och de flesta roséviner ligger i regel på under 0,6 gram socker per 100 milliliter, men handlar det om ett halvtorrt eller sött vitt vin kan sockerhalten vara bra mycket högre.
Här är några tips på viner med låg sockerhalt:
Art.nr 12419 Casal di Serra Classico Superiore. Årgång 2022 kostar 109 kronor och har en sockerhalt på 0,3g/100 ml. Alkoholhalten är på 13 %.100 % Verdicchio druvan och Italien. Umani Ronchi är av många ansedd som en av de ledande vinegendomarna i Marche. Beläget i Osimo Scalo söder om Ancona, grundade Dr. Gino Umani Ronchi verksamheten på 1950-talet. Vinet är ekologiskt odlat. Umani Ronchi har odlat ekologiskt i över 20 år, ett arbete som pågår och idag omfattar stora delar av Umani Ronchis vingårdar. Umani Ronchi är en av Italiens ledande Verdicchio producenter och har starkt bidragit till att regionen Marche gjort sig känt som ett kvalitetsområde för vita Verdicchio viner. Framförallt har man fått erkännande genom Casal di Serra men även Vecchie Vigne och Plenio Riserva. Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt. Perfekt till lättlagad torsk https://www.ica.se/recept/stekt-torsk-med-kokt-potatis-och-curryremoulad-69/ Sektion 22.
Art.nr 6202 Hunter´s Sauvignon Blanc. Årgång 2022 kostar 139 kronor och har en sockerhalt på 0,3g/100 ml. Alkoholhalten är på 12 %.100 % Sauvignon Blanc och New Zeeland. Hunter’s Wines är producenten som med stor kunskap och lång erfarenhet satt Marlboroughs viner på kartan. Grundaren Ernie Hunter var 1979 en av de första att plantera sauvignon blanc i området, druvan som gjort Marlborough världskänt. Sedan dess har Hunters viner varit både stilbildande och prisvinnande. Ljust guldfärgat med en doft av lime, vit persika, passionsfrukt och grape. Smaken är mycket frisk av passionsfrukt, gröna äpplen, lime och mineral. Vinet har en något fyllig textur tack vare att det vilat på sin jästfällning i sex månader. Prova gärna vinet till en Grekisk sallad https://www.zeta.nu/recept/klassisk-grekisk-sallad/ Sektion 19.
Art.nr 2532 Parajes del Valle Monastrell. Årgång 2022 kostar 105 kronor och har en sockerhalt på knappt 0,3g/100 ml. Alkoholhalten är på 13%.100 % Monastrell och landet är Spanien. Parajes del valle är en lite producent som är belägen i Jumilla i sydöstra Spanien. Här är vintrarna kalla och somrarna otroligt varma. I detta kontinentala klinat trivs druvsorten Monasterll alldeles utmärkt och det är just den druvsorten Parajaes del Valle har blivit mästare på. De äger vingårdar på hög höjd, ca 600-700 möh och låter druvrankorna växa utan konstbevakning så rotsystemet söker sig djupt ner i den kalkrika och sandiga jorden efter vatten. De praktiserar traditionell och ekologisk vinframställning och vinmakare är Maria Jover Sánchez. Alla druvor skördas för hand och musten jäser i ståltankar. Karaktären är frisk och fruktig toner av hallon, jordgubbar, viol och örter. Perfekt till olika tapas https://receptfavoriter.se/recept/enkla-tapas.html sektion 07.
Art.nr 2730 Marianne Cape Blend. Årgång 2020 kostar 189 kronor och har en sockerhalt på 0,3g/100 ml. Alkoholhalten är på 14% och kommer frånSydafrika och druvorna är30 % pinotage, 20 % cabernet sauvignon, 30 % shiraz, 20 % merlot. Marianne Winery är en speciell plats där de rika vintraditionerna från Bordeaux, Frankrike möter de livliga smakerna från Sydafrika. Grundarna, som kommer från Bordeaux och äger tre vingårdar där, lockades av Sydafrikas skönhet och potential. De ville blanda det bästa från båda världarna för att skapa fantastiska viner. År 2004 etablerade de Marianne Winery på en 32 hektar stor mark i Stellenbosch, Sydafrika, varav 24 hektar används för odling av druvor. Marianne har två moderna vinerier som är inriktade på att producera högkvalitativa viner. Trots deras starka franska bakgrund älskar de att lägga till en sydafrikansk touch i sina viner. Denna mix ger deras viner en unik stil. Vinet har lagrats mellan 18-22 månader på franska ekfat. Vinet har en livfull rubinröd färg när det hälls i glaset - dofter av svarta vinbär, hallon, lakrits med en antydan av mörk choklad fyller näsan. På gommen är det läckert fruktigt med mjuka och smakrika tanniner samt en långvarig len avslutning. En livlig syra och ungdomliga tanniner gör detta vin till en fyllig, fruktig och elegant upplevelse. Nu pratar vi kött https://svensktkott.se/recept/stekt-grillad-entrecote/ Sektion 06