Detta gäller för studenter på lastbilsflak

Foto: polisen
Lidingö13 maj 2025 kl 03.04

Studentens lyckliga dag närmar sig – som förutom festligheter också är förknippad med ballongprydda bilar och glada studenter på lastbilsflak. Här är reglerna som gäller i trafiken under studentfirandet.

Flera allvarliga olyckor med studentflak inblandade fick myndigheterna att ta ett samlat grepp. År 2022 föll fyra personer från ett studentflak i centrala Stockholm, 2018 skadades en person allvarligt efter att ha fallit från ett flak i Örebro och 2016 dog en student i Visby efter att sent på kvällen ha ramlat av ett flak.

För två år sedan gjorde Transportstyrelsen en översyn av regler och gick ut med ett förtydligande kring vad som gäller.

– Studentflaksåkning har en lång tradition i Sverige och vi tycker att den ska få finnas kvar. Samtidigt är det angeläget att vi minskar risker i så stor utsträckning som det är möjligt. Genom att följa våra regler menar vi att det är rimligt att det finns undantag för enstaka tillfällen. Skolavslutningar är ett exempel. Karnevalståg som vid Stockholm Pride är ett annat, sade Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i samband med att reglerna presenterades.

Framför allt måste åkningen ske i direkt anslutning till själva arrangemanget. Det förekom nämligen tidigare att man åkt studentflak vid andra tillfällen, såväl långt före som efter på sätt som inte var motiverade, enligt Transportstyrelsen. Exempelvis firades studenten sent på kvällar från studentflak och även transporten till själva firandet skedde på flak.

Åkandet på flak är också uppstyrt genom många regler. Exempelvis får det inte vara för många på flaket, det måste finnas skyddsräcken och säten eller bänkar ska sitta fast. Hastighetsgränsen är max 20 kilometer i timmen. Det finns också krav på att passagerare ska kunna kommunicera med föraren om något skulle hända – och polisens rekommendation är bland annat att det finns flakvärdar, helst en fram och en bak som kan överblicka flaket.

Det är inte alla studenter som åker släp. När det gäller personbilar finns det undantag för kortare sträckor vid anordnade arrangemang. Maxhastigheten är även här 20 kilometer i timmen. Det är däremot inte tillåtet att till exempel sitta på karossen eller att köra till och från arrangemanget med fler än det antal passagerare som fordonet är registrerat för, enligt Transportstyrelsen.

När det gäller bilkörning i samband med studentfirande har polisen en del att anmärka på och det har genom åren hänt exempelvis att personer bötfällts för att ha kört eller åkt utan att använda bilbälte. Polisen uppmanar i sociala medier till att följa gällande trafikregler: ”Studenten sitter många gånger ut genom fönstret medan föraren till bilen tutar och har igång varningsblinkers. Förutom att det är rent livsfarligt att sitta ut igenom fönstret så är det även olagligt”, skriver polisen som även påminner om böter som kan komma i fråga.

Studentflak – tänk på detta
Meddela polisen om färdväg i förväg, eftersom trafiksituationen och framkomligheten på vägar och gator påverkas. Informationen kan samordnas om flera fordon är inblandade.
Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år.
Är du under 20 år får du inte dricka eller ha med dig starkare dryck än folköl. På vissa platser gäller alkoholförbud för alla enligt lokal föreskrift.
Ekipaget får köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 kilometer i timmen.
En direkt kontakt mellan passagerarna och föraren ska ske genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
Stå eller sitt säkert ombord – håll i er och sprid ut er. Det har hänt att fordon tippat när många har samlats på en sida. Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
Ingenting får kastas från flaket.
Säten eller bänkar ska sitta fast.

Läs mer för ytterligare regler: Transportstyrelsen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *