Tunga lyft vid bron

Lodbrok gör sitt sista lyft för den här gången.
Lilla Lidingöbron4 februari 2020 kl 05.41

Under senaste veckan har Lodbrok lyft de tunga fackverksbalkarna, som är en del av det totala systemet MSS, på plats. Ytterligare stöd för formsättning av brons överbyggnad har påbörjats. Bland andra arbeten kan nämnas att en kassun vid fundament nummer tre är på plats och att rivning av gamla landfästet vid Torsvik har påbörjats.

En kraftig ramp monteras i början och slutet av var och en av de långa fackverksbalkarna. Ramperna har en stabiliserande funktion när hela "MSS-paketet" så småningom skjuts framåt i takt med genomförd gjutning av brodäcket.

Montering i skarven mellan rampen och fackverksbalken.

Principritning från LGB Lehrgerüstbau, som visar den normala situationen mellan två bropelare. Formsättning och gjutning görs i utrymmet mellan de två parallella, höga, fackverksbalkarna (71,5 meter). Framför och bakom dessa är ramperna. Totala längdmåttet för hela "paketet" är 162 meter.

Det är således stora mått. Att gå på en av ramperna ger en hisnande känsla. Bilden är tagen från en av ramperna i riktning mot Ropsten. Notera figurerna i båt vid skarven mellan rampen till höger och fackverksbalken...

...där pågår montering.

Under fredagen påbörjas montering av horisontella balkar i utrymmet mellan de båda parallella fackverken. I detta utrymme bygger man upp stöd för att sedan bygga träformar för gjutning av brons överbyggnad.

Det är ett grannlaga arbete att se till att monteringen löper smidigt.

Under förmiddagen sänks en kassun ned vid fundament nummer tre. En dykare är på plats för kontroller (nära kassunen till höger i bild).

Och arbetet med de horisontella balkarna i MSS-en löper vidare under de närmaste veckorna. I fonden syns kassunen vid fundament nummer tre, dit "MSS-paketet" senare kommer att skjutas. Man skönjer också raden av fler påbörjade fundament, nummer fyra, nummer åtta, nummer elva och brofästet vid Torsvik.

Rivning av det gamla brofästet vid Torsvik har påbörjats. Man rensar ned till fast berg för att kunna spränga ut en hylla.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *