Gängkrig och pandemi får inte stoppa områdespoliser

Polisen tar ner skylten. Från Lidingösidan 2009.
Debatt9 februari 2021 kl 12.544
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Anders Bergstedt
Pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.


Kommentarer

 1. Jag vill rikta ett stort tack till dig Anders Bergstedt för ditt idoga engagemang för en förbättrad polisverksamhet på Lidingö!

  Vi politiker behöver stöd från ”branschkunniga” med djup insyn i polisverksamheten för att ställa de rätta kraven. Både du själv och organisationen Tryggare Sverige har varit och är till stor nytta när det gäller att rota fram goda exempel från andra delar av landet – och även utrikes. Exemplet Bengtsfors, som du plockade fram nu i dagarna, blev lite av vändpunkten här på Lidingö och en rejäl draghjälp för att göra halt och ta en förnyad dialog med polisen. Kan Bengtsfors med sina 3.000 invånare få till lokalt placerade områdespoliser (jag gratulerar naturligtvis Bengtsfors till den prestationen) måste Lidingö med sina nästan 50.000 invånare också kunna.

  Lidingöpartiet har under många är drivit kravet på ökad polisnärvaro på Lidingö – och även en återöppning av Lidingö polisstation. Det har vi blivit hånade för av tidigare ledare för den politiska majoriteten på ön. Så är det inte längre. Nu finns det en fullkomlig politisk enighet på ön att Lidingö måste få egna områdespoliser som har sitt säte här på ön och därigenom får möjlighet att lära känna Lidingöborna, både de skötsamma och de som har lite svårt att skilja på rätt och fel. Kopplingen till polisen i Stockholm – och dess resurser – är naturligtvis viktig även i framtiden. Det är kombinationen av lokalt och regionalt som är vägen till framgång menar Lidingöpartiet. Vid de riktigt grova brotten, bl.a. de två förfärliga dödsskjutningarna på ön under senare år, har polisen snabbt uppbådat stora resurser från city, och den möjligheten måste vi naturligtvis måna om även i framtiden.

 2. https://www.lidingonyheter.se/polisens-medborgarloften-2021/
  Lars H Ericsson !
  Din kommentar värmer verkligen. Om du jämför polisledningens skrivning i diktatet i länken ovan med det som jag tagit fram med de enhälliga politikernas krav som grund, ser du att det blir katastrof om okunniga lokalpolitiker och allmänhet skall styra inriktningen av polisverksamheten. Då har ju polisledningen det fullständiga övertaget. Hade jag inte lagt mig i så hade det blivit så !

  I debatten främst på Mitt i Lidingö har det kommit häpnadsväckande och okunniga förslag. Daniel Källenfors menar att vi behöver 20 poliser. Han inser inte att det är fullkomligt orimligt. Den nya organisationen innebär att vi behöver fem sociala områdespoliser som kan Lidingö och sedan får de ta hjälp av ända upp till hundratals poliser i Norrmalm som skall serva hela Lokalpolisområdet. Det har vi haft stor nytta av.

  Tobias Lövström påstår att det är brist på hundratals poliser i Stockholm och han saknar en fjärdedel av uniformerade poliser på Norrmalm. Jag har idag fått information från säker källa som säger att det är desinformation. Stockholm fick inte alla poliser de begärde men de har de poliser de skall ha. Problemet är att man alltid tar från lokalpolisen då man skall fylla upp luckorna. Så kommer det alltid att vara och då får vi ALDRIG några egna områdespoliser. Dessutom har Stockholm fått kraftiga förstärkningar med civil utredningspersonal och annat personstöd som frigör polisresurser.

  Polisledningen måste nu tvingas att gå in i en förhandling där man är beredda att gå med på kraftiga strukturella eftergifter för att tillfredsställa lokalpolitikers och allmänhetens önskemål. Polisen är allmänhetens tjänare och då måste det sättas i första rummet. Omorganisationen innebar att lokalpolitikerna tappade allt reellt inflytande. Innan dess hade jag i egenskap av eldsjäl och debattör fått möjlighet att träffa nästan alla av de högsta polischeferna i Stockholm. Nu är alla de vägarna effektivt stängda.

  Jag har sökt kontakt med Tobias Lövström men alla vägar är stängda. Nu är det upp till honom själv att ta steget. Jag har litet hopp för jag betraktas som ett hot och då är det effektivast att låtsas som om jag inte finns. Det är inte bara i USA som demokratin är i stor fara. Människorna ger upp !

 3. https://polistidningen.se/2021/02/oklart-och-ofredat-for-omradespoliser/

  Nu kommer fler och fler argument som borde hjälpa Lidingö. Lösningen med områdespoliser i Nacka, som inte har några utanförskapsområden kom efter ett besök av rikspolischefen Anders Thornberg. Det gav två tjänster. Då det gäller polisstationen har Tobias Lövström inte ens försökt att undersöka möjligheten att placeras tillsammans med Ambassadgruppen eftersom det gått emot hans benhårda uppfattning att både kommunpolisen och ”områdespoliserna” skall vara placerade på Kungsholmen för att användas flexibelt i hela Lokalpolisområdet.

 4. https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/polisbristen-ar-varre-an-s-vill-latsas-om/

  Här bekräftas precis det som jag påstått. Polisförstärkningar når inte ut till Områdespoliser och klarar inte av gängkrigen därför att rättssamhället sviker och brottslingarna inte buras in. Det råder egentligen ingen polisbrist men de används fel. Jag citerar:
  ”En annan källa till frustration i polisarbetet är känslan av att polisen inte ”levererar den produkt som allmänheten har rätt att förvänta sig”. Rättssystemet fungerar gentemot vanliga Svenssons, som exempelvis kör för fort. Men många kriminella har mer eller mindre blivit straffimmuna på grund av alla straffrabatter och en tandlös lagstiftning, menar Peter Larsson. En minst lika stor utmaning blir att fylla på den blå linjen där den är som tunnast. För även om de nybakade poliserna börjar ute i lokalpolisområdena söker sig många bort därifrån efter några år.”

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *