Först kuling och snöfall, sedan sol vid bron

Bild 1. Ingångsbild. Måndag. Styv och hård kuling med kraftigt snöfall. Vindar från norr. Ute på bron känns det, som att man befinner sig i en vindtunnel. Hög terräng på båda sidor, broar som vindarna ska trycka sig igenom.
Lilla Lidingöbron4 april 2023 kl 04.47

Veckan inleds med styva och hårda kulingvindar samt snöfall. Först torsdag/fredag klarnar det upp, och veckan avslutas med sol. Synliga arbeten är, bland andra, förberedelser för så kallad neutralisering av rälsen, för att undvika solkurvor, med mera. Dessutom pågår i tråget mycket elarbeten, som rör järnvägen. Där visar vi denna gång inga bilder.

Under måndagen lossas bultar (befästningarna) och räls på huvudbron lyfts upp. Man förbereder för att göra en neutralisering av rälerna. Spåren är skarvfria och kraftigt befästa. Då hindras rälernas strävan att längdändras på grund av temperaturändringar ute. Utebliven längdändring omvandlas till tryckkrafter i rälerna när det blir varmt och dragkrafter när det blir kallt. Det kan förorsaka solkurvor eller bristningar. Kommande vecka påbörjas arbetet med neutralisering.

Neutralisering ska bara utföras på den raka spårdelen på huvudbron, ungefär från den här punkten. Rälerna läggs upp på trästöd och betongsyllarna friläggs . Man har tidigare slipat spårområdets betongyta. Nu får man möjlighet...

...att hyvla och slipa betongen under rälsen. Detta bland annat för att lättare kunna lägga rör och dra ledningar, som hör till järnvägen. Under onsdagen är det fortfarande dåligt väder. Man blåser...

...eller skyfflar bort snön.

Torsdag. Uppehållsväder och mildare. Betong hyvlas bort...

...eller slipas ned för hand.

I bakgrunden skymtar slutet av den del som ska neutraliseras (där man ser snö över hela brobredden), och därmed också slutet av den här arbetsinsatsen.

Fredag. Soligt, och man städar och borstar rent efter betongslipningen.

Flygbild från torsdag visar med ett mörkare "streck" den del av spårområdet, som ska neutraliseras, och som nu slipats.

Under veckan fortsätter man också att montera urspårningsräls. På spårbron måste man ha urspårningsräls på båda spårområdena, eftersom man har vatten på båda sidor.

Räls lyfts fram. Till höger syns, var urspårningsrälsen börjar också på denna sida.

Det är onsdag, och fortfarande oväder.

Samtidigt pågår arbeten vid kassunen, bropelare 11A. Man förbereder för att ta bort kassunen.

Torsdag, en dykare ska gå ned.

Man fortsätter att montera räcken på spårbron. Här lyfts handledare...

...och skruvas fast.

Det finns en hel del att städa bort efter de senaste gjutningarna på spårbron.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *