Bistert väder på bron

En halvtimme efter solnedgång under fredagen. Fortfarande återstår flera timmars arbete. På spårbron slutför man armering och rengöring av brodäckets form. Under däcket, vid tråget, installeras värmefläktar bakom skyddsplasten. På spårbron, mellan det provisoriska stödet (röda konstruktionen skymtar längst till höger i bild) och nya brogrenen (utanför bild) har kantbalkar monterats på sydsidan. Ett par av motvikterna syns på bild. Vid det blivande brotorget tar den nya terrassen form runt "Vindarnas tempel".
Lilla Lidingöbron20 december 2022 kl 03.253

Ingen kan påstå, att det var skönt arbetsväder vid brobygget under veckan. Kallt väder, blåst, vid något tillfälle mycket starka vindbyar. Och snöfall. Vid vissa vindriktningar får man en känsla av, att det bildas en vindtunnel mellan Stockholms och Lidingös berg. Vissa gjutningar var tänkta att göras under veckan. De sköts upp något, då man av väderleksrapporter kunde se, att mildare dagar skulle komma. Vädersituationen gav dock vackra solnedgångar. Och vid veckans slut bjöds arbetarna på julfest.

Under måndagen armeras spårbrons däck. Det kalla och klara vädret ger betagande solnedgångar.

Tisdag. Kallt, och framför allt mycket kraftiga byvindar, 19 meter per sekund på morgonen. Den gula kranen är placerad på en pråm, som flyttas något beroende på var lyft behövs. Under armeringsarbetet på spårbron står kranen relativt nära arbetsplatsen. Kranens arm ligger ungefär på samma höjd som armen på kranen vid Islinge hamnväg. För att förhindra en incident vid kraftig byvind har man därför här höjt armens yttre del.

Vartefter armeringsarbetet fortskrider, så täcker man in brodäcket med presenningar. Man vet att ett snöoväder är på gång.

Onsdag. Snön yr, och det intäckta brodäcket fylls med snö.

Efter snöfallet sopas snön bort. Armeringen slutförs. Man blåser rent formen (till höger) och rensar bort avklippta najtrådar med magneter (till vänster).

Och fredag kväll täcks brodäckets form åter in. Ett antal varmluftsaggregat placeras ut. Planeringen har varit att gjuta brodäcket idag, fredag. Med tanke på det bistra vädret skjuts gjutningen upp några dagar.

Under veckan monteras också resterande kantbalkar på den färdiggjutna spårbrons sydsida fram till brogrenen. Man skymtar ljus samt en man med pannlampa mitt i bild.

Röda värmekablar monteras inför gjutning av kantbalkarna. Också denna gjutning skjuts upp på grund av vädret.

Under veckan kan några arbetare byta av med att snygga till i huvudbrons tråg.

Vid Vindarnas tempel, måndag. Arbetet med stommen till terrass runt byggnaden fortsätter. Nu dras också kablar till pollare för belysning runt terrassen.

Tisdag. I den iskalla tisdagsblåsten justeras stjärnan på tempelspiran. Den riktas så, att den vetter mot brons gång- och cykelstråk. Den dagen lever byggnaden mer än väl upp till sitt namn, Vindarnas tempel.

Också här arbetar man i snöovädret. Trappstegen upp till terrassen från detta håll är rundade.

Under fredagen har man hunnit en bra bit på terrassens trägolv.

Lördag eftermiddag är de involverade i Implenias broprojekt inbjudna till julfest. Dagen innan säger jag till några arbetare på tyska och engelska, att jag kommer med kamera och vill, att de ska le eller skratta. Några förstår något av språken, de flesta inte. Efter några sekunder lyser en av dem upp: "Ah, banan!" och tecknar med en uppåtrörelse med handen över munnen. Man måste trivas med den sortens människor! På bilden är de samlade vid en brasa nära Implenias kontor. Implenias projektchef Klaus Niederdrenk (till vänster i bild) tackar dem för insatserna under året.

Vid sidan tillagas en del av maten.

Och julbordet är digert, man fyller på flera gånger.

Brasans sken förenar sig med den vackra himlen efter solnedgången.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

 1. Fint Bo! Vore roligt att läsa mer om människorna som jobbar med bron. Yrkesarbetare, projektledning, konstruktörer mm. Personporträtt. Vart de kommer i från, vad de tycker om att vara i Sverige mm. Vilka hjältar.

  1. Hej, Om du är intresserad och vill kika på lite mer om vad som blivit utfört på bron så har vi klippt ihop en liten film från asfalteringen på gång- och cykelvägen. https://youtu.be/Jk7wHzVXmlA
   Hälsar,
   Anna-Karin Svantesson
   Peab Asfalt

 2. Trevligt med småskaligheten och den runda paviljongen! Vore fint med träd och växtlighet på och runt denna nya piazza!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *