
Hela 70 år har Sagateatern funnits med engagerade barn, ungdomar och teaterledare i huvudrollerna. Den 24 maj firas detta.
Firandet sker med en festival — en härlig kavalkad av teaterföreställningar med elever i olika åldrar. Sju pjäser på scenen, fikaförsäljning, loppis av scenkläder ur kostymförrådet, tipspromenad och lotteri står på programmet.
Programmet för Sagateaterns 70-årsfirande
– Många på Lidingö har minnen från Sagateatern, som elever eller publik. Något som är speciellt är förstås vårt hus, en traditionsrik teaterlokal som väcker fantasin, säger Lena Lagerkvist, teaterchef.
Fröet till Sagateatern, eller Teaterklubben Lidingö barnteater som den då hette, såddes 1954 då engagerade föräldrar och lärare bjöd in Elsa Olenius från Vår teater i Stockholm för att berätta om sin teaterpedagogik. 1955 startades teatergrupper i Torsviks och Källängens skolor under Ulla Stahre som huvudledare och den första föreställningen hölls i Hersby aula. Astrid Lindgren närvarade, liksom 600 barn.
Kända namn från Sagateatern
Det var en föreningsdriven verksamhet som snabbt växte. 1967 togs den över av Lidingö stad. Under Irma Wichmanns ledning spreds teatern över hela ön. 1976 blev Kalle Kahnlund föreståndare, en välkänd profil för många Lidingöbor genom Sagateaterns kurser och föreställningar.
– Vi har även i dag en större verksamhet än andra kommuner, sett till antal elever och pedagoger, säger Lena Lagerkvist.
Sagateatern har satt upp många verk och även fostrat nutida kändisar. En välkänd pjäs är Gogols "Revisorn”, som spelade 1995 och 2000 för fulla hus med bland andra Henrik Dorsin, Emma Molin och Micke Lindgren i rollerna.