S stänger äldrevård på Lidingö

Debatt21 maj 2025 kl 03.1511
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Edvin Bernhardsson (KD), vice gruppledare Region Stockholm
Erica Magnergård (KD), gruppledare Lidingö

Kommentarer

  1. Moderater, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna hade kunnat rädda Aleris verksamhet på Lidingö genom att justera deras hyra till en rimlig nivå, de valde att inte göra det.
    Aleris moderbolag Triton, ett internationellt investmentbolag, kunde ha tillfört Aleris ekonomiska resurser, de valde att inte göra det. Triton ansåg uppenbarligen inte att verksamheten var tillräckligt lönsam.
    Aleris bedriver sin verksamhet på Lidingö med endast 16 platser, hur många och hur länge det är tomma platser är naturligtvis svårt att planera för, det kan vi förstå. Vi vet också att verksamheten har varit uppskattad.
    Mittenkoalitionen tillsammans med socialdemokraterna höjde ersättningen inom vårdvalet med 17% under 2023. Nu ser vi inte några motsvarande budgeterade medel från den konservativa högeroppositionen inom regionen.
    Det finns därför anledning att se över förutsättningarna för denna mycket viktiga vårdform. Ännu en viktig anledning att ta tillbaka kontrollen över välfärden.
    Annica Grimlund
    Gruppledare (s) Lidingö

    1. Bedrövande svag sossepolitik som ständigt går ut på att peka finger åt andra. Annica Grimlund (S) följer sin partiledares fula taktik. Skenheligt så det skriker.

      1. Allting är andras fel som vanligt trots att Sossarna är skyldiga!
        Sossar är väldigt duktiga på att beskylla alla andra partier i alla sammanhang för deras / sossarnas egna misstag!

      2. Christer, jag pekar inte finger åt någon, detta är fakta. Ditt parti, Moderaterna, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna kunde ha sänkt hyran för Aleris, det hade hjälp. Jag tänker också att när Aleris moderbolag, Triton, går med vinst borde de ta sitt ansvar för att bibehålla en bra och utvecklad verksamhet här på Lidingö, det hade också hjälp. Men vinstintresset går uppenbarligen före, Allt detta tyder på att välfärdssamhället behöver skyddas på ett bättre och tryggare sätt än att vara beroende av företag som vill ha vinster. Dags att ta återta kontrollen över välfärdssamhället!

        1. Aha, detta handlar inte alls om ekonomi som ni försöker skylla alla andra för. Detta är ert idiologiska beslut, som det inte ens finns vetenskapliga bevis för att det är bättre. Ni har bara bestämt att såjär ska det vara, och skyller allt på alla andra!

          Rent idiologiskt är det som att stoppa huvudet i sanden.

  2. Svar till Annica Grimlund (S)

    Det är riktigt att frågan om lokalkostnader är en viktig del i att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för vårdgivare, men att skjuta ansvaret för nedläggningen av den specialiserade palliativa slutenvården på Lidingö ifrån sig – det är att blunda för det verkliga problemet: att Socialdemokraterna i Region Stockholm inte vill betala för vård som inte passar in i deras centrala planering.

    Vi kristdemokrater har under lång tid varnat för att ersättningen till den palliativa vården varit för låg. Det är trots allt inte hyran som är det största problemet, utan att vårdgivare inte kan bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet när Region Stockholm – under Socialdemokratiskt styre – år efter år underfinansierar en av vårdens mest sårbara patientgrupper.

    Du nämner att ersättningen höjdes med 17 % 2023. Det är korrekt – men redan då var det tydligt att det inte skulle räcka. Vårdgivarna själva, liksom vi i oppositionen, varnade för konsekvenserna. Nu ser vi resultatet. Nedläggning, trots tydligt motstånd från patienter, anhöriga och personal.

    Att peka på Aleris ägare Triton är ett sätt att avleda från det politiska ansvaret. Det är inte privata ägare som ska subventionera underskott i offentlig vård. Det är regionens ansvar att se till att ersättningen speglar verkliga behov och faktiska kostnader – särskilt för svårt sjuka patienter i livets slutskede.

    Slutligen: Vi delar uppfattningen att det krävs långsiktiga lösningar för den palliativa vården. Men lösningen är inte att centralisera, nedmontera och försvåra tillgången för Lidingöborna. Det är att värna en nära vård – både i början och i slutet av livet.

    Erica Magnergård
    Gruppledare KD Lidingö

  3. Hoppas S minns denna nedläggning för äldre, sjuka och döende när de går ut med sina vallöften till nästa val. Man pratar alltid om skola och äldre, men varför blir det konstant sämre?

  4. Man blir inte bara mörkrädd utan helt förtvivlad när man läser om hur S vill försvåra för den palliativa vården på Lidingö.
    Hur svårt kan det vara att som Socialdemokrat i kommunen på Lidingö att för en gång skull visa folkhemmets människor lite ödmjukhet och medkänsla?
    En vacker dag kanske någon av er eller nära anhörig behöver en palliativ vårdplats.
    Då är det bra att slippa åka långa väger för varje besök.
    Besöken som är så viktiga i livets slutskede. Vården just den speciella palliativa vården ska finnas nära patienten och dess anhöriga. Allt annat är omänskligt förnedrande för en rik kommun som Lidingö. De partimedlemmar som inte förstår det enkla budskapet bör lämna sitt uppdrag till någon med demokratisk inställning till medborgarnas önskemål.
    Något bör man även få i livets slutskede för sina skattepengar. Innan allt tar slut.

  5. Tack för era tankar och inlägg. Jag håller naturligtvis med om att den palliativa vården är av mycket stort värde, och ju närmare den kan bedrivas de anhöriga ju bättre. Som Lena säger, vi bor i en rik kommun som verkligen borde ha råd med att stödja en verksamhet som betyder mycket för Lidingöborna. De styrande här, Moderater, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna kunde sänkt hyran för Aleris, det hade hjälp. Jag tänker också att när Aleris moderbolag, Triton, går med vinst borde de ta sitt ansvar för att bibehålla en bra och utvecklad verksamhet här på Lidingö, men vinstintresset går uppenbarligen före.
    När det gäller uppräkningen av ersättningen till den palliativa sjukvården inom regionen ser jag inte heller att KD har någon höjning i sin budget för att specifikt bevara den palliativa vården här på Lidingö. Den palliativa vården styrs inte av oss lokalpolitiker här i kommunen utan av regionen. Men jag vet att vi socialdemokrater och även KD gör allt vi kan för att förmedla de behov vi anser lidingöborna behöver till de styrande i regionen.

  6. Tack för ditt svar, Annica.

    Du skriver att ”den palliativa vården styrs inte av oss lokalpolitiker här i kommunen utan av regionen”, men det är just därför det är anmärkningsvärt att du samtidigt väljer att lägga ansvaret på Lidingö stads majoritet – trots att det är Socialdemokraterna i Region Stockholm som bär det yttersta ansvaret för beslutet att underfinansiera vårdformen. Att Lidingö är en rik kommun är irrelevant i sammanhanget – vård på regional nivå ska inte bero på vilken kommun man råkar bo i.

    Det är också bekymmersamt att du fortsätter lägga ansvaret på privata aktörer. Vårdgivare som Aleris ska inte tvingas täcka upp för det underskott som uppstår när ersättningsnivåerna är för låga. Vinst är inte problemet – underfinansiering är det. Att kalla på privata ägares ansvar är ett bekvämt sätt att slippa tala klarspråk om politikens roll i nedläggningen.

    KD har i Region Stockholm länge påpekat att ersättningen till den specialiserade palliativa vården är otillräcklig. Vi föreslog exempelvis redan 2022 en höjning av ersättningen för just denna vårdform. Att höjningen som genomfördes 2023 var otillräcklig visste alla – inklusive Socialdemokraterna – men ändå agerade ni inte för att stärka vårdgivarnas långsiktiga förutsättningar. Konsekvenserna ser vi nu.

    Vi är helt överens om att palliativ vård ska bedrivas nära de som behöver den. Men det kräver politisk vilja – och att man som ansvarstagande parti inte skyller ifrån sig när den vård som mest av allt kräver närhet, kontinuitet och trygghet istället monteras ned.

    Det är dags att stå upp för de äldre, de svårt sjuka och deras anhöriga – inte genom att peka på andra, utan genom att ta ansvar där man faktiskt har möjlighet att påverka.

    Erica Magnergård
    Gruppledare, KD Lidingö

  7. Jag som har min man på Palliativen, tycker naturligtvis att det är skandal att avdelninhen ska läggas ner.
    Nog kunde sociademokraterna höja sin ersättning, ta sitt snsvar och inte skylla på andra.
    Jag väljer nu att ta hem min man så att han får vara med sin familj. Detta är betydligt mer kostsamt skattemässigt. Men nödvändigt, eftersom vi inte kommer att kunna vara med min man lika mycket om han skulle behöva flyttas till de alternativen som finns efter Palliativens nedläggning sista juni.
    Eva Sternå

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *