Unik musikhändelse: Uruppförande med Lidingösymfonin

Kultur19 mars 2022 kl 04.45

Det är ovanligt att en lokal kammarorkester får möjlighet att uruppföra ett nykomponerat verk. Men nu sker det:  Idag lördag 19 mars 16.00 i Ansgarskyrkan framförs Gustav Asplunds  orkestersvit i tre satser. Det kan avslöjas att det är ganska lättlyssnad och ”glad” musik (kan behövas i denna dystra tid).  Det blir också välbekant musik av Mozart och Schubert.

Konserten kommer att avslutas med att orkestern spelar Ukrainas nationalsång

Gustav Asplund, 87 år, är Lidingösymfonins nestor, både som dirigent och som pianosolist i de flesta av de ”stora” pianokonserterna under flera decennier. Asplund har varit verksam som repetitör på Kungl. Operan och är fortfarande eftersökt som ackompanjatör och instruktör till operasångare.

Lidingösymfonin har alltså dragit igång sin verksamhet efter pandemin och samlar såväl amatörer som vill utöva så kallad klassisk symfonisk musik som före detta proffsmusiker från ön. Exempel på det senare är Gunnar Wennberg, 94, under flera decennier legendarisk solovalthornist i Radioorkestern och i allra högsta grad ”still going strong”; hornstämman i Asplunds verk är synnerligen krävande (men utmanande också för de övriga instrumenten). Men tack vare trägna onsdagsrepetitioner ska nog dopet av denna Asplundsvit bli framgångsrikt…. Publiken välkomnas!

Lennart Rinder
Orkestermedlem (oboe 2)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *