Nu fälls träden, men nya ska planteras

Lidingö8 maj 2020 kl 14.231

Nu fälls de träd i Islinge som vandaliserades genom att någon sågat i dem i mars. En polisutredning pågår och det kommer att planteras nya träd på platsen, skriver Lidingö stad på sin hemsida.

Det var i början av mars som sju av stadens träd i Islinge, vid gångvägen nedanför Norrstigen, utsattes för skadegörelse genom att någon sågade djupa hack i dem. En undersökning och riskbedömning visade att det inte fanns något annat alternativ än att fälla träden.
En värdering enligt den så kallade Alnarpsmodellen är gjord, den beräknar trädens värde till 2,6 miljoner kronor.

Några av träden kommer att lämnas som högstubbar för att det inte ska bli helt tomt på platsen. Det är bra för den biologiska mångfalden och lockar både fåglar och insekter.

– Det är oacceptabelt att någon skadar Lidingöbornas träd på detta viset och vi jobbar vidare för att ta reda på vem som gjort det för att kunna driva en skadeståndsprocess, säger Carl-Johan Schiller, (KD), ordförande i Teknik- och fastighetsnämnden.

Han uppmanar också eventuella ögonvittnen eller de som vet något mer om skadegörelsen att höra av sig till Lidingö stads Kundcenter.

Nya träd kommer att planteras på platsen, när de vuxit upp kommer högstubbarna att tas bort. När liknande skadegörelse har skett på andra håll i Stockholmstrakten har man i ett fall låtit sätta upp ett högt plank...

Foto:Anders Bergstedt

Kommentarer

  1. Anmälan om skadegörelse Dnr.5000-K297110-20 har inkommit 2020-03-09 till Polisen och lagts ner samma dag med motivering att brottet ej går att utreda. Ärendet återupptogs 2020-04-27. Brottsrubriceringen är fortfarande skadegörelse, inte grov skadegörelse. Inget om anstiftan till grov skadegörelse finns registrerat. I övrigt vill jag hänvisa till den omfattande utredning som jag redovisat i bifogade länk:
    https://www.lidingonyheter.se/riv-huset-ravinen-22/

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *