Om bara 12 år är det säljstopp för bensin- och dieselbilar i EU. Elbilen kommer att bli central för framtidens transporter för både privatpersoner och företag. Dessvärre bromsar det konservativa minoritetsstyret på Lidingö med M, LP och SD utvecklingen av laddningsstationer på Lidingö.
Miljöpartiet föreslog vid senaste kommunfullmäktige att Lidingö stad ska planera för minst 500 nya publika laddpunkter senast 2030. Kommunen behöver redan nu planera för en framtid där elbilen är vardag på Lidingö.
Dessvärre har vi ett konservativt styre på Lidingö som tycks backa in i framtiden. Ordföranden i tekniska nämnden Anders Paulsen (LP) menar att de 120 laddpunkter som staden redan beslutat för några av öns parkeringar räcker tills vidare. ”Sen får vi se vad som händer!”, sa han i kommunfullmäktige. En sådan passiv inställning från kommunen bromsar en nödvändig utveckling. Många väntar med att köpa en elbil så länge det är svårt att hitta en ledig laddstolpe.
Ska elbilen fungera i vardagen behövs laddplatser på gator och parkeringsplatser. En kritisk punkt är tio procent av totala antalet bilar, enligt forskning och EU:s rekommendation. Att ladda hemma räcker inte. På Lidingö bor två tredjedelar i lägenhet, det finns 6500 företag med kunder och anställda, 12000 personer arbetspendlar till ön varje dag. Var ska de ladda elbilen?
Transporter står idag för 25 procent av klimatutsläppen. Volvo och andra bilföretag fasar nu ut fossilbilen och antalet elbilar i Sverige fördubblas varje år. Med bilens medellivslängd på 10 år kommer elbilar att dominera fordonsflottan 2035.
Lidingö är inte förberett för den här utvecklingen. Idag finns 2230 elbilar och laddhybrider, men bara 54 offentliga laddpunkter. Det täcker inte ens en fjärdedel av dagens behov. Ska Lidingös 18 500 bilar drivas på el behövs 1800 nya publika laddstationer. De 120 planerade räcker inte på långa vägar.
Lidingöpartiet sa i valet att de vill ha fler laddpunkter och Moderaterna pratade sig blåa om en blå politik för en grön ö. Det ser vi gröna mycket lite av i praktiken.
Wiktoria Wittboldt (MP, ledamot i kommunfullmäktige
Jan Fjellander (MP), ersättare i kommunfullmäktige
Stina Haglund (MP), ersättare i kommunfullmäktige
Miljöpartiet skjuter igen öppna dörrar igen.
För det första är det säljstopp för nya bensin och dieselbilar inom EU om 12 år som gäller. Inom oöverskådlig framtid kommer det finnas och köras bilar på dessa fossila drivmedel.
För det andra hänger inte MP med på teknologiutvecklingen. Den utvecklas varje månad. Batteriladdaren jag använder till min elbil sedan 2 år i mitt flerfamiljshus er redan för gamla. Det är snabbladdare som behövs. Idag finns det bara en snabbladdare på Lidingö (vid Max). OKQ8 har ett antal laddstolpar. Cirkle K har snabbladdare på G, likaså Preem-macken. Där kommer vi Lidingöbor kunna ladda en elbil från 0 till 80% på under 30 minuter. Om något år kommer de flesta nya elbilar via snabbladdare kunna laddas på 10 minuter. De planerade 120 laddare räcker väl som en första kommunal utbyggnad, med den senaste tekniken. Kommunen skall säkerställa att infrastrukturen för dessa blir bra. Kommersiella aktörer kommer drifta dom och ge Lidingöborna och besökande till ön de kilowatt som behövs.
Att tro att varje kommunal parkeringsplats skall ha sin egen laddare är utopi. Istället för att slänga ur er populistiska siffror och önskemål utan ekonomisk underlag, hjälp till så att vi konverterar alla Stadens hybridbilar till 100% elbilar, uppmana era väljare som bor i flerbostadshus att utnyttja Stadens energirådgivare för installationer i de garage där det idag inte finns laddning.
Och, köp en el-bil själv. Det är blå politik för en grön ö.
Pål M. Jebsen (M), gruppledare och vice-ordförande Tekniska Nämnden
Jag undrar varifrån all denna elkraft skall tas, Miljöpartiet har ju lagt ned kärnkraft som fungerat bra och stretar emot allt från gruvbrytning, cement tillverkning och så vidare.
Och sedan gärna förespråkar vindkraft, som kräver ofantliga mängder betong (cement, som är bindemedlet, behöver tas från Gotland, som Miljöpartiet också kräver skall läggas ned) och deras kolfibervingar kräver faktiskt väldigt hög CO2 utsläpp för att tillverkas, och inte håller vingarna så länge heller. Sedan då alla jordartsmetaller som krävs för generator och så vidare, jordartsmetaller som Miljöpartiet hårt motarbetar brytning av. Således bryts och bearbetas dessa tillgångar i länder som inte alls bryr sig i miljön – är det vettigt?
Det är lite samma sak med solceller faktiskt, de kräver också en hel del udda material. Och tillverkas i länder som inte alltid bryr sig i arbetslagstiftningen i Sverige… Och som företrädesvis kommer från länder som inte alls bryr sig om miljön.
Således kan man undra, hur Miljöpartiet står ut med sig själva när de sticker huvudet i sanden i HUR saker skall tillverkas, och HUR all el skall tillverkas.
NIMBY alltså.