Lidingös riksdagsledamot Ida Drougge skickade nyligen in en motion till Sveriges riksdag om att bygga en östlig förbindelse. En östlig förbindelse skulle innebära att Stockholm får en komplett ringled runt de centrala delarna som det flesta andra av världens storstäder. Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, välkomnar förslaget, då han menar att det kommer gynna Lidingöborna.
Östlig förbindelse har diskuterats länge i Stockholmsregionen och på nationell nivå. Trots Stockholms stora problem med bilköer och farliga partikelhalter i centrala Stockholm så har inte Östlig förbindelse blivit verklighet. Nu motionerar Lidingös riksdagsledamot Ida Drougge om att få till en östlig förbindelse i Stockholm.

– Faktum är att stockholmare idag tillbringar mer tid i bilkö än vad de har semester. För busstrafiken är inte situationen bättre, bara i Stockholms innerstad kostar köerna samhället uppskattningsvis 1,5 miljarder kronor årligen. Kostnaden för trängseln i hela transportsystemet uppskattas av Trafikanalys till hela 6 miljarder kronor årligen i Stockholmsregionen. Så kan vi inte ha det, säger Ida Drougge (M), riksdagsledamot från Lidingö.
Kommunstyrelsen ordförande på Lidingö välkomnar en östlig förbindelse och hoppas att det ska bli verklighet i en inte allt för avlägsen framtid.
– Lidingöborna står dagligen i bilköer i flera timmar. Det är både dåligt för miljön och för samhällsekonomin. Arbetsmarknaden för Lidingöborna begränsas kraftigt av den dåliga förbindelsen söderut från Lidingö. Det är viktigt för företagsklimatet och Stockholmsregionens tillväxt att få östlig förbindelse på plats, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.
Vad händer med klimatkompenseringen på Lidingö? Pga den urusla kollektrafiken ökar biltrafiken varje dag.
Båtförbindelser vore bättre. Norra Sjövägen som kunde gå in till kursgårdarna i Kyrkviken.
Hoppas ni ser till att det blir ordentlig snöröjning. Förra året var förfärligt för oss billösa. Nästan omöjligt att ta sig till kollektivtrafiken.
Pensionär med balansproblem
Trafikanalys anger följande uppskattade siffror för kostnaden för trängsel och förseningar i Stockholmsregionen i miljoner kronor.
Buss 1650
T-bana + spårvagn 2590
Spår övrigt 1280
Bil 800
Kostnaderna faller alltså till ca 87% på kollektivtrafiken. Det är där stockholmarna tillbringar mycket väntetid. Och det är dit pengarna för trafiksatsningar skall dirigeras.
Hur är klimatmålen tänkt att nås med ytterligare utbyggd infrastruktur för vägtrafik? Trafikverket har i en mycket välgenomarbetat rapport visat att transportsektorn inte kommer att nå målen för klimatåtgärder om inte trafiken minskar med 10-30% vilket förutsätter kraftigt minskad biltrafik i våra storstäder. Ringlederna som byggs och planeras bygger på ökad trafik. När ska våra politiker förstå allvaret i situationen? Troligen när det är för sent.