Maskros – älskad och hatad

Natur10 maj 2020 kl 06.161

Maskrossläktet utbreder sig både genom frön spridda med vinden och sina rötter. Maskrosor har pålrot och runda, ihåliga stjälkar med en blomkorg på varje stjälk.

I stjälkarnas väggar finns håligheter med mjölksaft, som när den torkar ger bruna fläckar.

Många arter av maskrosen reproducerar sig asexuellt genom så kallad apomixis, där fröna produceras utan pollinering, och de blir då i princip genetiskt identiska med moderplantan.

Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust. Bladen smakar beskt, och har bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal.

Maskrosen är känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta rotskott till nya plantor.

Maskrosen är omsjungen i Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft" med en första strof som möjligen givit maskrosen ett något bättre rykte: Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut...

Maskrosen är Miljöpartiet de Grönas partisymbol.

Maskrosbarn är barn som har det svårt hemma, men som klarar sig ändå, ungefär som en maskros som kan växa upp genom asfalt och i betong.

Maskrosen har gula blommor och späda blad, som dock smakar något beskt, kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat.

Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor, eftersom det jämställdes med mäsk. Numera är det lagligt.

Roten innehåller ca 23% kolhydrater, och kan ätas efter 15 minuters kokning. För att få bort den bittra smaken bör man skala roten och urlaka den, innan den kokas. Bladen har hög halt av vitamin C, och kan ätas färska.

Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Källa: Wikipedia

Kommentarer

  1. Ett litet förtydligande: mäsk blir det även vid vintillverkning av frukt och bär, men det som gjorde just maskrosvin förbjudet under 70- och 80-talet var att det inte fanns naturligt socker i maskrosblommorna, som i frukt och bär, utan man måste tillsätta socker för jäsningsprocessen.
    Lagen som förbjöd vintillverkning av andra växtdelar än frukt och bär tillkom under den tid som Karin Söder var socialminister, och då skällde man på att det var hennes idé, och hon fick utstå en del spott och spe.
    Själv gjorde jag mycket vin under den tiden, och eftersom jag bodde på Gärdet hade jag som idé att mina viner till stor del skulle bestå av frukt och bär från just Gärdet. Det blev körsbär, krusbär, hallon, fläderbär och annat som jag hittade runtom på Gärdet och Djurgården. Även slånbär, som jag och C-H Hermansson nästan slogs om.
    Så fick jag en dag för mig att göra det förbjudna, att göra maskrosvin. Ute på sportfältet plockade jag en hel hink maskrosor och kände mig lagom brottslig. Då dyker en snipig dam upp, känd för att anmäla folk för det ena och det andra. Hon frågar mig ampert vad det är jag plockar, och när jag svarar ’maskrosor’ undrar hon vad jag ska med dessa till. Jag mumlar något om ’te’ och då blir hon väldigt intresserad och vill ha receptet, och jag drar till med något, vilket gör henne nöjd. Och jag som inte ens dricker te!
    Det visade sig sedan vara oerhört besvärligt att rensa de gula blommorna från bladen, och man blev svart om fingrarna av bladsaften, så jag nöjde mig med en 5-liters damejeanne. Efter åtskilliga silningar av mäsken under två års tid för att få en klar dryck blev det till slut en mycket god sherry.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *