M kräver hårdare tag mot gängkriminalitet

Nattvandraren Christel Söderberg, moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell och kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors.
Stad & Politik26 augusti 2020 kl 06.533

Daniel Källenfors tog i måndags emot moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell från riksdagen till Lidingö för samtal om gängkriminaliteten. Med på mötet var också Christel Söderberg från Lidingö Nattvandring. Tanken var att kommunpolisen Pontus Oscarsson också skulle varit med, men på grund av mordet på Södra Kungsvägen kunde han inte närvara. Lidingö Nyheter träffade alla tre och kunde ställa några frågor.

Gängkriminalitet är något som främst drabbat ekonomisk utsatta områden. Hur kommer det sig att detta nu kommit till Lidingö?

Daniel Källenfors: Jag tror att Lidingö är en del av samhället i stort och det går inte som enskild kommun att skydda sig från detta. Här är det regering och staten som måste ta sitt ansvar, eftersom polisen är en statlig myndighet.

Johan Forssell: Jag håller med om det. Samma problem förekommer på många andra orter, även i socialt mer välmående områden. De som utför de här brotten söker sig naturligtvis till platser där de kan finna lätta rånoffer och där det finns värdefulla saker som ipods, telefoner etc att komma över.

Hur kommer det sig att gängkriminalitet nu är så stort? Vad kan och bör polisen göra?

Johan Forssell: Det vi sett de senaste åren är en kraftig ökning av den här typen av brott. Vi kan också se att det har gått ner i åldrarna. Idag är det 11–12-åringar som blir rånade och det är inte bra. Det kan sätta djupa spår i unga människor. Jag tar det här allvarligt. Det här är väldigt grova brott.

Så vad ska man göra?

Johan Forssell: Jag tror att det är viktigt att markera ordentligt redan första gången. När jag talar med polisen så höra jag att de ungdomar som begår de här brotten gör det gång på gång. De kanske blir tagna av polisen, blir förhörda och sedan släppta efter ett par timmar. Sedan är det inte ovanligt att de är ute och rånar igen, samma kväll! Det måste vi få stopp på. Jag kan till exempel tänka mig att de istället hamnar i häkte, men då om vi kan upprätta särskilda ungdomshäkten, så de inte blandas med äldre tyngre belastade brottslingar. Poängen är att vi måste lyfta bort de från gatan så det slipper bli fler brottsoffer. Jag tror det skulle kunna lösa mycket av den här problematiken, så det är ett förslag som jag kommer att ta till riksdagen i höst.

Johan Forssell hänvisar till att man lyckats komma tillrätta med en del av ungdomsbrotten i Danmark genom att stoppa brottsligheten tidigt i de ungdomarnas karriärer. De resonerade så här: Om ni vill veta vilka som skjuter och spränger i morgon, då ska ni titta på vilka som rånar idag. Det handlar om en del straffskärpningar. I Danmark har man en lagstiftning som säger att om man begår ett gängrelaterat brott kan det ge upp till dubbla straffet.

Vad kan Lidingö stad göra?

Daniel Källenfors: Vi jobbar på alla fronter. Vi samarbetar med polisen, skolorna, sociala myndigheter, vi har ansökt om att få kameraövervakning på flera ställen på Lidingö, vi har väktarbilen och inte minst samarbetet med nattvandrare och grannsamverkan. Vi gör vad vi kan, men naturligtvis är det främst en fråga för polisen och ytterst staten och regeringen.

Det är viktigt att polisen finns på ön, patrullerar lokalt, lär känna ungdomarna (och äldre också för den delen). Så den polisiära närvaron borde ökas. Men när vi pratar med polisen säger de att kriminaliteten på Lidingö är inte tillräckligt hög för att motivera att vi ska kunna öka närvaron.

Johan Forssell: Jag tror att det också är viktigt med föräldraansvaret. Det förebyggande arbetet och attityderna till den här typen av problem är det viktigaste. Risken finns att vi sitter här och åtgärdar akuta problem, men så kommer det en ny generation som rånar. Vi behöver en ordentlig diskussion att vara ansvarstagande föräldrar. Men när det är så att föräldrar inte ens dyker upp på skolans träffar eller utvecklingssamtal, så har vi missat något. Barnen är det viktigaste vi har och som förälder medför det ett ansvar, som man måste vara beredd att ta. Det är inte skolan eller någon myndighet som har det ansvaret primärt. Det borde vara självklart. Inte vill man att ens barn ska begå brott, inte heller att de ska bli utsatta för brott.

Johan Forssell: Frågan är: Går det här att hantera? Ja, det gör det. Jag är helt övertygad om att vi kan komma till rätta med det här. Men det kräver att vi tar oss lite mer samman i Sverige och bestämmer att vi ska göra det. Dessa frågor är oerhört viktiga så vi måste få ett stopp på det här.

Kommentarer

  1. https://www.lidingonyheter.se/lidingoborna-har-ratt-till-trygghet/#comment-1722
    Nu har vi svaret på varför Lidingö drabbats av brottslighet som ingen förstått.Polisen har mörkat sanningen och alla har blivit chockade över otäcka ungdomsrån och grov gängkriminalitet. Ingen har förstått varför mina uppdateringar och polisens skiljt sig fullständigt åt. Nu har vi facit som visar att det är importerad brottslighet från andra sidan Lidingöbron.

    Det som skulle innebära rehabilitering har istället medfört att här har man placerat hopplösa brottslingar som dragit till sig andra. Hur kan en som varit grovt kriminell och levt utanför samhället i 10 år rehabilitera andra ?
    Den skjutne 29-åringen var villkorligt frigiven 2018, hade skyddad identitet och går rakt in i en verksamhet som skall rehabilitera andra ? Då är den skyddade identiteten inte mycket värd. Han hade firmabil och mördarna hade tydligen full kontroll- av någon anledning.

    Jag har länge riktat stark kritik mot att våra lokala politiker och främst kommunalråden varit fullständigt naiva då de lurats att skriva på samarbetsavtal utan att få veta orsaken till den brottslighet som drabbat oss. Man har litat på polisens redovisning och lägesbild och fullständigt ignorerat den tydliga lägesbild som jag fått fram. Att detta facit nu kommer fram bara några dagar efter det fasansfulla mordet måste medföra en fullständig omvärdering av samarbetet med polisen.

  2. En lösning på problemet är att det finns en fast polis på ön med en bemannad polisstation, som känner folket och ön med omgivningar. Det är faktiskt en bit intill
    centrala Stockholm och polisen där har ju en hel del att göra.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *