Grov ungdomskriminalitet har nyligen drabbat Lidingö, då ett antal ungdomar har blivit rånade i centrum av ungdomsgäng. Våra tankar går till de drabbade ungdomarna och vi hoppas att de känner att Lidingöborna står bakom dem. Förövarna ska dömas och straffas.
Lidingö stad arbetar idag med samverkan mellan socialtjänst, nattvandrarna, föreningar, skolor, poliser och väktare för ett tryggare Lidingö och vi kommer öka aktivitetsnivån ytterligare framöver. Stadens möjlighet att påverka denna typ av kriminalitet är dock begränsad, då trygghet och säkerhet till stor del är ett statligt ansvar. Samtidigt är alla vi Lidingöbor viktiga för tryggheten på vår ö. Att vi vuxna vågar agera och tidigt stöttar ungdomar i vår närhet så att de växer upp till trygga vuxna.
Regeringen har inte agerat mot den ökande kriminaliteten och nu är Lidingöbor offer för dess misslyckande. Det finns ett antal konkreta saker som kan genomföras om regeringen vill:
- Fler poliser i Sverige. Vi har hög brottslighet jämfört med andra länder men få poliser.
- Ta bort straffrabatten för unga förbrytare.
- Skärp straffen på våldsbrott.
- Mer kameraövervakning – slopa tillståndsplikten för Polisen. Lidingö har redan begärt tillstånd för trygghetskameror.
- Dubbla straffen för brott som begås av gängkriminella.
- Slopa dagens form av mängdrabatt för de som döms för flera brott samtidigt.
- Fler brott ska leda till utvisning.
- Bättre vittnesskydd.
- Större polisiär närvaro på Lidingö.
Lidingöborna har rätt till trygghet. Lidingö stad ska göra sin del för tryggheten och säkerheten på ön, men vi behöver också en regering som tar ansvar för Sveriges och Lidingöbornas säkerhet.
Birgitta Sköld (LP), kommunalråd och Omsorgs- och socialnämndens ordförande
Amelie Tarschys Ingre (L), kommunalråd och Utbildningsnämndens ordförande
Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd och Teknik- och fastighetsnämndens ordförande
Jodå bra åtgärder men det är inga beslut som kommunledningen styr över. Men det finns mycket kommunledningen kan åtgärda inte minst då ni vet var problemen finns. Väktare är ett exempel. Och att ta sig an problemen bland de ungdomar som finns på kommunens boenden!
För att få in fler bra poliser i yrket, behövs högre polislöner. Vi behöver fler poliser med ryggrad, som agerar professionellt och opartiskt och med en stor rättspatos. Rättsväsendet behöver en uppryckning, det är sorgligt när poliser får fast kriminella och en dom i tingsrätten, men där domen sänks i hovrätten. Inte bra. Straffmyndighetsåldern behöver också sänkas men föräldrar bör kunna straffas för omyndiga barns brott. Brottsoffer och vittnen ska få fullgott skydd så länge det behövs. Tills vi får in fler poliser och får tillbaka vår polisstation på Lidingö, behövs ordningsvakter som utbildas av polis och med tätt samarbete med polis. Dessa har också större befogenheter än väktare. Men det kanske ska börjas i botten med bättre uppfostran av barnen. Håll koll på vad de gör. De ska inte vara ute på nätterna. Lär också era ungdomar att visa hänsyn och respekt mot andras egendom och person.
Iréne Borgenvik gruppledare SD Lidingö
https://www.lidingonyheter.se/efter-mycket-skadegorelse-vi-vill-ha-en-okad-polisnarvaro-pa-on/
Hur ser kommunalrådens verklighetsbild ut ? Istället för att kommentera de problem som redovisats i länken och på Lidingö Nyheter och Mitt i Lidingö plankar man en rikstäckande önskelista från borgerligheten som inte har någon relevans för de lokala problemen på Lidingö.
Kommunalråden är i symbios med kommunpolisen som påstår att sommaren varit lugn. Allt fokus läggs nu på ungdomsrånen som skett på dagtid istället för att inse att dessa bara är en del av hela problembilden. Den klarar inte frivilliga nattvandrare. Vi måste snarast få fem områdespoliser som skapar sociala kontakter och har total koll på problemen.Det vägrar polisledningen och samarbetsavtalet är en bluff på polisledningens villkor. Nu är det dags igen !