M går fram med spränglista i höst

Stad & Politik15 februari 2022 kl 14.354

Fullskaligt inbördeskrig inom moderaterna

Lidingömoderaterna genomförde en kaosartad nomineringsstämma i söndags. Mötet slutade med att partiet vill gå fram med två förslag till valsedlar i höst. På den första, framtagen av nomineringskommittén, toppar Filip Svanberg.  Den andra toppas av nuvarande kommunalråd Daniel Källenfors.

Som Lidingö Nyheter tidigare skrivit om så konkurrerar två personer om platsen som kommunstyrelsens ordförande (KSO). Se länk här. Men nu tycks det som om striden om KSO-platsen utvecklats till ett fullskaligt inbördeskrig. Nomineringsstämman röstade, efter många timmars debatt, igenom att partiet ska gå fram med två valsedlar i höst. Den så kallade spränglistan toppas av Daniel Källenfors och den andra av Filip Svanberg.

– Nomineringskommitténs förslag togs med bred majoritet. Spränglistan gick igenom med minsta möjliga marginal. Men det har förekommit en massa smutskastningar som inte har varit roliga. Det är över nu; vi får försöka jobba framåt i stället, säger Henrik Åkermark (M), nomineringskommitténs ordförande.

– Jag är ordförande och talar för hela föreningen och vill inte kommentera det interna arbetet utan endast resultatet och framtiden, säger Lidingömoderaternas ordförande Christer Mohlin (M).

– Det är ovanligt med dubbla valsedlar men helt enligt regelverket, säger han vidare.

Christer Mohlin hoppas att detta gör att så många medlemmar som möjligt känner sig nöjda och motiverade inför årets valrörelse.

Han försäkrar också att både Daniel Källenfors och Filip Svanberg står bakom Lidingömoderaternas nya kommunala handlingsprogram.

En intressant valrörelse väntar i höst; kommer de båda toppkandidaterna att stå sida vid sida och visa en enad front eller blir det fortsatt smutskastning? Vid valet 2014 uppstod en liknande situation då två namn kandiderade om KSO-posten. Den blivande fullmäktigegruppen är den som utser KSO och andra namnet på listan röstades fram av gruppen, trots att det första namnet fått flest röster av medlemmarna. Detta ledde till att den tidigare sprickan inom partiet fördjupades. Nu tycks det ha blivit etter värre.

Moderaterna har tappat mandat de senaste fyra valen; man har gått från 22 till 13 och efter varje val behövt söka samverkan med andra partier. Efter senaste valet 2018 samverkar Moderaterna med Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

I Expressen finns en utförlig beskrivning av nomineringsstämman; se länk här.

Det är dock inte första gången Lidingömoderaterna förekommit i rikspressen. Det skedde efter valet 2018 när den så kallade arvodesskandalen kom ut. Dessutom förorsakade en M-politiker stora arbetsplatsproblem på en av kommunens förvaltningar.

Kommentarer

 1. Måste finnas politiska ambitioner som skiljer kandidaterna åt. Ska bli intressant att ta del av dessa. Svanberg, som utpekats som en nybyggare och skattehöjare, bör vara mest angelägen att komma ut.

  1. Hej Tommy, vill bara skriva att det du skriver är total nonsens skrivet av Björn Tarras-Wahlberg på uppdrag av en som inte vill se en förändring. B.T-W har bett om ursäkt och medgett att han blivit lurad. Han har också nämnt vem som lurat honom, men det gagnar ingen att gå in på det här. Nu jobbar vi framåt tillsammans! Hoppas att du fått svar på ditt inlägg
   Med Bästa Moderat Hälsningar
   Henrik

 2. https://www.lidingonyheter.se/riv-huset-ravinen-22/

  Situationen förvånar mig inte alls. Redan då jag försökte klarlägga omständigheterna beträffande Ravinen 22 kom jag rakt in i den kultur av vänskapskorruption som rådde under kommunalrådet Paul Lindquist år 2010.

  Den råder i högsta grad fortfarande bland politiker, tjänstemän och rika Lidingöbor. Paul Lindquist har vid åtskilliga tillfällen visat sitt missnöje med att några modiga försökt att bryta hans kultur, främst då det gäller byggverksamheten. Det blev inte bättre då bygglovschefen lämnade Lidingö Stad och jag har det senaste året blivit kontaktad av åtskilliga privatpersoner som håller på att knäckas.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *