Moderaterna kritiseras av vissa för den situation som uppstått på Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Med detta svar vill vi bemöta felaktigheter i debatten samt påminna om att Moderaterna backat i varje val sedan 2006 på grund av Lidingöbornas ilska över bland annat den byggpolitik som inte värnade att Lidingö är unikt och att det behöver vara en varsam förändring av vår vackra ö. Det misstaget har Moderaterna lärt sig av och tänker inte göra om.
I upprepade inlägg har påståenden förts fram om att hanteringen av ärenden i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden inte varit rättssäker och att nämndens ordförande skulle vara orsaken. På nämndsordförandens initiativ har Lidingös stadsjurist deltagit vid ett flertal möten, däribland varje nämndssammanträde sedan oktober månad. Stadsjuristens bedömning är att inga uppenbart felaktiga underlag har underställts nämnden. Vi vill även framöver värna en rättssäker process och arbetar i dialog med arbetsmiljöombud och ansvariga tjänstemän för att säkerställa detta.
Vi tar förvaltningens oro på stort allvar och vi förstår att i stora förändringar, såsom förändringen av byggpolitiken på Lidingö, så kan olika ambitioner hamna på kollision. Vi tror att det krävs flera åtgärder för lösa problemen och att de genomförs i dialog med förvaltningen. Det är viktigt att dra tydligare gränser mellan politik och förvaltning, vilket vi påbörjat genom den handlingsplan som tagits fram. Vi vill fortsätta dialogen för att säkerställa att Lidingö stad är en god arbetsgivare för våra anställda.
Moderaterna har backat i varje val sedan 2006 och av det kan vi lära oss mycket även om moderaternas röstsplittring mellan riksdagen och kommunen minskade något förra valet. Lidingöbornas ilska över en byggpolitik, som inte värnade att Lidingö är unikt och att det behöver vara en varsam förändring av vår vackra ö, tar vi på allvar. Vi har lärt av våra misstag och genomför den politik Lidingöborna har valt.
Anna-Britta Bergman (M), gruppledare för Moderaterna
Daniel Källenfors
Det anges i ert inlägg att Moderaterna har backat i varje val sedan 2006 och att det beror på byggpolitiken.
Jag tycker det är intressant.
Var finns underlag för denna slutsats? Finns det någon generellt gjord undersökning av varför partierna på Lidingö tappat eller vunnit röster eller finns någon speciellt gjord för Moderaterna?
Om det inte finns någon sådan undersökning: vad finns det i så fall för motiv att ange detta? Är det för att skylla all nedgång i popularitet för Moderaterna på ön på ett missnöje med byggbolitiken? Eller vill ni ha en anledning till ytterligare byggrestriktioner?
Jag väntar med spänning på svar.
Vänliga hälsningar
Det är mycket intressant fråga. När jag gör fördjupad valananalys kommer jag fram till annat resultat än moderatledaren. Vid upptakten till valet 2018 kampanjades i kommunen om bo- och byggpolitik. När vi jämför vad våra politiska partier gick till val på med valutgången kan man inte från valresultatet säga att lidingöborna vill att byggandet ska starkt begränsas. De partier, som sagt ”det är bra som det är” har snarare gått tillbaka opinionsmässigt jämfört med de partier, som vill ha en rimlig utbyggnad av bostäder, som skulle tillfredsställa ett varierat bostadsbehov och nödvändigt kundunderlag till ett affärscentrum i Lidingö med kultur, caféer och matställen av småstadskaraktär.