Efter mycket skadegörelse: ”vi vill ha en ökad polisnärvaro på ön”

Efter en sommar av skadegörelse yrkar Lidingös golfklubbar för en större polisiär närvaro på Lidingö. Från vänster: Anders Green, Johan Mihkelson Ringqvist, Adam Carlsson. Foto: Elvira Dietmann
Lidingö7 augusti 2020 kl 05.342

Efter en sommar av sönderslagna greener och stulna golfbollar vill ansvariga på Lidingös golfklubbar lyfta debatten om ökar polisiär närvaro på ön.

Under sommaren har skadegörelsen på Lidingös golfklubbar ökat markant. Sönderslagna greener, stulna golfklubbor och allmän förstörelse av områdena hör numera till vanligheterna när de anställda kommer till jobbet. Trots polisanmälningar är uppföljningen näst intill obefintlig, menar golfklubbarna. Nu vill de lyfta debatten om ökad polisiär närvaro på Lidingö.

– Vi har stor respekt för att det är andra ärenden som måste gå före när polisen gör sina prioriteringar. Men det finns en otrygghet på Lidingö just nu och om det skulle finnas en högre närvaro skulle mycket av det som skapar otryggheten stävjas ganska snabbt, säger Johan Mihkelson Ringqvist, grundare och ägare på Ekholmsnäs Golf Lidingö.

Riktad skadegörelse

Skadegörelsen på Ekholmsnäs Golf Lidingö började redan i april med att tusentals golfbollar stals i samband med ett inbrott i klubbhuset. Därefter har helgnätterna fyllts av sönderslagna greener, stulna golfbollar och ungdomar som driver omkring. Trots att Lidingö Golfklubb ligger aningen mer centralt och har fler personer i området även nattetid har klubben också märkt en ökning av skadegörelse under sommaren.

– För de som inte spelar golf låter det kanske inte som något särskilt att slå upp grästovor, men när de slår sönder gräs på greener så är det direkt skadegörelse eftersom greenerna är så pass ömtåliga, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Problemen uppstår främst på natten och på helgerna

– Så länge det är folk på banan är det inga problem, men så fort det blir tomt verkar det som att golfvettet försvinner. Det rör sig oftast om gäng där några är golfare men skadegörelsen är det mest icke-golfare som står för. Det tar tid och kostar pengar, säger Adam Carlsson som är banchef på Lidingö Golfklubb.

– Det är tråkigt att ungdomar förstör! Speciellt som vi har stora juniorverksamheter på båda klubbarna och det är där alla borde vara med, säger Anders Green, klubbchef på Lidingö Golfklubb.

Egna åtgärder efter utebliven hjälp från polisen

När polisen inte kan prioritera denna skadegörelse har klubbarna fått ta saken i egna händer. Lidingö Golfklubb har nu golfvärdar som patrullerar runt på områdena på kvällarna och Ekholmsnäs Golf Lidingö har personal som fotograferar registreringsnummer på fordon som tillhör skadegörare. Då det ofta rör sig om minderåriga personer brukar deras vårdnadshavare därefter kontaktas.

Skadegörelsen på Lidingö är en politisk fråga

Båda klubbarna är överens om att mycket av skadegörelsen verkar handla om att ungdomarna inte har någon annanstans att ta vägen under sommaren. Eftersom det har varit svårt att resa denna sommar och det inte finns särskilt mycket andra aktiviteter för ungdomar, har skadegörelsen på golfområdena ökat.

– Vi är nog inte de enda som har märkt att detta händer och vi vill belysa vad vissa ungar på Lidingö håller på med. Den stora massan sköter sig, men sen är det några få som medvetet förstör och det är trist, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

– Det måste gå att genom kommuner och landsting få en större närvaro från polis än vi har idag, säger Anders Green, klubbchef på Lidingö Golfklubb.

– Sett till kommuner runt om i landet är nära 50 000 invånare en ganska stor ort. Det borde gå att ha en närvaro från polisen oavsett vad. Med en stad på knappt 50 000 personer tycker vi att kommunen bör lägga mer fokus och resurser på att öka tryggheten på Lidingö, tillägger Johan Mihkelson Ringqvist, grundare och ägare av Ekholmsnäs Golf Lidingö.

Lidingö Nyheter kommer att följa upp ärendet med Lidingö stad och kommunpolisen efter sommarledigheten.

Polisstation på ön dröjer

Tidigare i år har Lidingö Nyheter rapporterat om att förslaget gällande bemannad polisstation på Lidingö har lagts på is. Varför idén skrinlades gick inte att få ett ordentligt svar på.

Kommentarer

  1. Nu får man veta sanningen! Inte nog med att Ekholmsnäs Golf drabbats av detta. De får också kämpa mot tjänstemän, vänsterpolitiker och naturvänner som gör allt för att stoppa deras planer på att satsa pengar på utveckling och att ta i anspråk och snygga upp ett oanvänt sunkigt område vid stranden. Det gränsar till Ekholmsnäs Gård som har avspärrat för allmänheten sedan många år. Stenrikas privillegier försöker man inte ens stoppa !

    Polisen bryr sig inte om Lidingöbornas värsta problem utan ingriper bara om det hänt något. Problemen för Ekholmsnäs Golf och andra problem som tagits upp av Lidingö Nyheter och Mitt i Lidingö borde ha tagits upp av våra lokalpolitiker med krav på polisens åtgärder.
    Istället har det varit total tystnad framför allt senaste halvåret. Det går bra att skylla på Corona och bristande resurser trots att 1000 poliser utbildas varje år. Man tog ifrån oss 45 poliser och Lidingö växer men inga argument biter på polisledningen.

    Polis och kommun gör ingenting åt bostadsinbrott och stölder av bildelar som nu ökar igen, ungdomsgäng, drogade biltjuvar och återfallsbrottslingar på fri fot, stulna cyklar och mopeder, klotter och skadegörelse på lekparker och parker, välta bajamajor, övergivna cyklar kundvagnar och annan bråte, nedskräpade sopstationer, trafikproblem vid Fågelöudde, sabotaget mot träden nedanför Ravinen 22 vid Islingeviken m.m. Hur länge skall vi klara oss från bränder som drabbar barn och ungdomar senast i Lund och Täby ?
    Polisen nämner inte ett ord om detta utan fokuserar nu i semestertider på medborgarkontakter i våra centra tisdagar kl.10-12. Det är närmast patetiskt att dessa kontakterna har man tänkt skall ligga till grund för medborgarlöften och samarbetsavtal med kommunen inför nästa år ! Detta är en strategi att försöka lura Lidingöbor och kommunalråd att skriva på ett samarbetsavtal som i stort sett inte tillmötesgår någonting av Lidingöbornas förväntningar.

  2. Det är inte bara golfbanorna som blir vandaliserade. Det är likadant på boulebanorna i Bodal.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *