Kragenäsvarvet – Lidingös minsta varv

Kragenäsvarvet 1928, med sin lilla stuga. Oljemålning av Brevikskonstnären Karl Bergqvist, som bodde i Brevik i den röda villan i korsningen Klövervägen och Södra Kungsvägen.
Historia25 maj 2019 kl 07.421

Lidingö – Varvet runt 9

Vid stranden i Brevik nedanför dagens stora vita Kragenäsvillor låg en gång ett litet varv, som nu är borta sedan länge. Det måste ha varit en av Lidingös minsta varvsrörelser och det är väldigt okänt.

– Någon gång under 1920-talet kom en båt in i Norrviken öster om Kragenäsbadet, berättar Karin Juhlin, äldre Breviksbo. Båten tillhörde en familj Sundström, som till att börja med bodde i båten med sina två söner. Familjen hade förutom båten inga tillgångar, men var duktiga hantverkare och livnärde sig på båtreparationer och snickerijobb. Efter en tid byggde man sig ett litet hus, som finns bevarat på en oljemålning från 1928. Huset låg nära stranden strax väster om Kragenäsbadet, troligen nedanför dagens Kragenäsvägen 10 och 12. Till det lilla varvet gick en gångstig från Kragenäs gård.

Bod och brygga vid Kragenäsvarvet, 1941. Oljemålning av Sigfrid Olovsson, som bodde på Trädgårdsvägen 42 i Brevik, i det hus som familjen Fjaestad senare köpte.

Fadern startade på platsen ett litet båtvarv som arbetade med reparation och ombyggnad av småbåtar. Där gjordes bland annat en renovering av familjen Bolles, Karin Juhlins föräldrars, motorbåt. Man gjorde också några mindre nybyggen.

– En av sönerna hette Nicke, berättar Karin Juhlin, han var en väldigt skicklig båtbyggare. När vi behövde hjälp med något snickarjobb hemma i villan kom han snabbt och hjälpte till. Han blev lite av familjens hustomte och såg till villan när familjen var borta.

Det närliggande Kragenäsbadet år 1945 på en härlig oljemålning Sigurd Sjöberg, som bodde i Brevik på Trädgårdsvägen 22. På badet fanns flata klippor, en brygga och en sandstrand. Under flera år bedrevs det simskola i viken. Detta lilla område där badet en gång låg är fortfarande obebyggt och sköts idag av Högberga-Breviks Villaägareförening.

Det finns inga uppgifter om när det lilla varvet försvann, men det troliga är att det skedde i samband med Kragenäs exploatering för villabebyggelse i slutet av 1940-talet. Idag finns inga spår kvar av varvet.

Kommentarer

  1. Tack för en högintressanta serien om varven på Lidingö genom tiderna. Apropå ”Lidingös minsta varv” läste jag nyligen i en lokal telefonkatalog för Lidingö från 1920-talet att det då fanns ett varv på den norra sidan av Kyrkviken vid namn Hustegavarvet, vilket var en nyhet för mig. Borde ha legat i Kristinehällsområdet och kunde nog också aspirera på titeln ”Lidingös minsta varv”.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *