Källenfors (M) vill få bort konsulat

Afghanska konsulatet. Läsarbild.
Stad & Politik28 januari 2021 kl 06.183

Lidingömoderaterna har tröttnat på de problem som Afghanistans konsulat har förorsakat på Näset. I ett inlägg på Facebook går kommunalrådet Daniel Källenfors (M) ut och kräver att konsulatet nu flyttar från Lidingö. Fastighetsägaren, Fastighets AB Senator, säger att de haft flera kontakter både med Lidingö stad och med konsulatet om nedskräpningen i området.

Afghanistans konsulat ligger sedan flera år på Näset i en gammal banklokal. Konsulatet har många besökare eftersom det är det enda som finns i Norden. Näsetborna upplever att det blivit bråkigt och skräpigt i anslutning till konsulatet. Nu vill kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) i ett inlägg på Moderaternas facebook-sida att konsulatet lämnar ön. ”En kommun har små möjligheter att påverka vem som är hyresgäst hos en privat värd, men jag har ändå fört samtal med hyresvärden Fastighets AB Senator som underlåtit att agera.” skriver han bland annat, på sidan. Källenfors (M) menar att de samtal som förts med både UD, fastighetsägaren och konsulatet hittills varit utan resultat.

Lidingömoderaternas ordförande Anna-Karin Pehrson (M) skriver i ett inlägg på Facebook: ”Oförskämt och oacceptabelt att en hyresvärd år efter år vägrar samarbeta och förstå både boende och kommunens påpekande”.

Jan Fredegård, VD på ägarbolaget, är medveten om att det finns problem i anslutning till konsulatet.

- Visst har det varit en del nedskräpning med cigaretter och godispapper, de har ju många besök måndag till torsdag och tidvis är det mycket folk. Vi har själva besökt konsulatet vid flera tillfällen och träffat personal på plats och sagt att vi inte accepterar nedskräpning. De har bättrat på sina rutiner, säger han. Vi har också träffat både Lidingö stad och polisen i stadshuset vid tre tillfällen. Vi har skickat rättelseanmaningar om nedskräpning vid flera tillfällen. Våra fastighetsskötare ska hålla en extra koll på nedskräpning när de går sina ronder bland våra fastigheter.

Fredegård menar att som privat fastighetsägare är det svårt att bli av med en hyresgäst.

- De betalar sina räkningar i tid och just den här hyresgästen har dessutom immunitet eftersom det är ett konsulat. Vi äger fastigheten sedan 1 oktober 2019 och då fanns konsulatet bland våra hyresgäster.

- Det har varit problem och det är beklagligt. Vi har haft möten med staden och polisen på stadshuset. Kommunalrådet påstående att vi skulle underlåtit att agera speglar inte verkligheten, säger Jan Fredegård bestämt.

- De har inte agerat mot hyresgästen. Vi har fört dialog med dem och noterat att de inte tagit tag i frågan, säger Daniel Källenfors (M).

Nu har han bjudit in ambassadören till ett möte i Stadshuset den 12 februari för ett samtal.

- Vi vill lyfta frågan till en högre nivå, eftersom vi tidigare har pratat på tjänstemannanivå. Vi har också informerat UD om problemen, men där anser man att det är en lokal fråga, säger Daniel Källenfors (M). För oss handlar det om att ha ett tryggt och trivsamt Lidingö.

Inlägget på Facebook har fått många att reagera med mer eller mindre rasistiska kommentarer som anspelar på Fredrik Reinfeldts (M) uppmaning till svenska folket att ”öppna sina hjärtan”.

Kommentarer

 1. https://www.lidingonyheter.se/ordningsstorningar-pa-naset/
  Det var verkligen smart av Lars Edman att sälja av husen på Näset till Jan Fredegård på Fastighets AB Senator. Han ingår liksom f.d. advokaten Lars Skarborg i den krets av mer eller mindre skumma fastighetsägare som liksom Edman gjort flera uppmärksammade affärer på Östermalm. Bordellen på Grevgatan 10 blev väldigt uppmärksammad.

  Det är pinsamt att läsa om Källenfors taffliga försök att lösa problemet med Afghanistans konsulat. Man ställer sig frågan varför Källenfors hela tiden har totalt undvikit att nämna Edmans namn. Kan det vara för att inte förknippas med Edmans dåliga rykte ? Edman hade ställt krav att Lidingö kommun skulle skaffa fram en annan lokal till Afghanistans Konsulat om han skulle säga upp hyreskontraktet.

  Han hade tidigare utnämnts till Sveriges sämsta fastighetsägare och löste nu problemet genom att sälja till Fredegård. Den försäljningen föregicks av en skandalaffär där han inte kom överens med den nybildade bostadsrättsföreningen som ville köpa ett av husen. Han löste problemet genom att sälja båda husen och körde över föreningen. Nu har Edman enligt uppgift gjort sig av med alla fastigheter på Lidingö.

  Förtroendet för kommunalråd, tjänstemän och polis hos mej och Lidingöborna är fullständigt förstört. Jag har pratat med väldigt många och alla är uppgivna. Vad tänker man göra åt Söderås och Ravinen 22 ? Kommer ni ihåg att kommunalråden begärde jättehög löneförhöjning för att ta bättre beslut. Nu ser vi resultatet!

 2. Häpnadsväckande!
  EDMAN, Lars.
  Detta namn figurerar överallt i skandaler på ön och för övrigt i länet.
  Räknar inkomplett fram följande ”CV”:
  Korad till Sveriges värste fastighetsvärde
  Ligger bakom Villa Söderås och dess öde, med avverkningar etc, liksom huset i Ravinen i Islinge med avverkningar av ”okända”, bordell på Grevgatan, Afghaniska konsulatet, och ett av de sämst skötta husen på södra ön osv osv.
  Listan kan göras lång.
  Varför kan polisen/staden inte se ett samband.
  Att det exvis bara ”råkar” avverkas träd vid hans tomter – är det en slump?
  Som gammal forskare och nörd, räknade jag på problemet och den eventuella sannolikheten att denne man bara råkar finnas i närheten av illegala avverkningar, och kom fram till att det med 99,99998765% är det inte en slump.
  Jag önskar polisen också inser detta.
  Återigen: pekar inte ut honom för något, skriver bara det börjar bli lite osannolikt komplicerat.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *