
I början av maj släpptes tre nyinköpta unga dovhjorthannar ut vid Fågelöuddebadet. I senaste numret av Vårt Lidingö anges att målet är att de ska vitalisera den befintliga hjortstammen. Lidingö har haft vilda dovhjortar sedan 1948 och stammen har med jämna mellanrum tillförts nya djur för att motverka inavel. Det är mycket svårt att få tillstånd från Naturvårdsverket att släppa nya dovhjortar fritt. Nuvarande stam är på cirka 25 djur. I år släpptes således tre nya hannar, nästa år släpps tre nya honor. 2021 sätts ytterligare tre honor eller hannar ut, kön beroende av bedömning från stadens viltvårdare.

Peter Rosenholm, viltvårdare och jaktledare på Lidingö, berättar att en av hannarna är två år, de övriga två är tre år. Tidigast vid fyra–fem års ålder är de könsmogna och kan då börja ta upp konkurrensen om honorna. Tillståndet från Naturvårdsverket kom efter knappt två års möten och förhandlingar, där Peter deltog. Det blev mycket pappersarbete och redovisning av stadens befintliga viltvårdsplan, som anger hur staden tar hand om hjortar, rådjur och övrigt vilt på ön. Lidingös mångåriga vana att på ett bra sätt hantera dovviltet, var en avgörande faktor för att få det nya tillståndet.
Dovhjortstammen bör hålla sig kring 25 djur, och viltvårdarna kontrollerar kontinuerligt hur djuren mår. Vissa djur skadas eller får andra åkommor. Det kan vara trafikskador, stångskador, att man fastnat i häststängsel, inavel m m, som gör att djur måste tas bort. Hjortarnas livslängd är 10 - 15 år. Den äldsta hanen är nu cirka sju år gammal.

Även tjuvskytte förekommer på såväl hjort som rådjur. Senast för ca 4 veckor sedan hittades ett avskuret hjorthuvud vid Skogshem/Wijk. Peter Rosenholm uppmanar gärna allmänheten att vara vaksam och anmäla misstänkt verksamhet till Lidingö stad eller polis.

Hur har de nya hjortarna klarat sig hittills på Lidingö? Peter Rosenholm berättar att redan någon dag efter det att bilderna vid Gråviken tagits, så hade ungdjuren gått ihop med en grupp med åtta andra hjortar i Elfviksskogen och tycktes bli accepterade. Peter är mycket nöjd.
Trevlig artikel om dovhjortarna på Lidingö. Dock vore det intressant att veta hur staden motiverar att använda skattepengar till att köpa hjortar när dovhjorten är en av de få raser som inte är känslig mot inavel. Djuren må bli något mindre men dovhjortarna på Lidingö finns väl inte för jaktändamål?
Skattepengar ? Dom kommer in genom att vi förvaltar en fin stam av dovhjortar och alla andra friska djur som är attraktiva för besökare som uppskattar att vi har dovhjortar på Lidingö,vi bedriver viltvård på Lidingö och inte jakt vårt arbete på ön är till alla våra invånare som uppskattar vårt jobb vi lägger ner dag som natt med utfodring vintertid,vi har sett att hanarna minskat under senare år därför behöver vi sätta in nya hanar för att bibehålla våran vackra dovhjortsstam.Vi hjälper till när djur far illa dygnet runt,vi har oxå upprättat en viltvårdsplan för dom större djuren på ön hur många av varje djur det bör finnas så det inte blir för många räv tex (då kommer rävskabben) osv Med vänlig hälsning, Viltvårdaren/Peter
Hej! Underbart att ni sköter om vår dovhjortstam! Jag undrar om det förekommer privat jakt på privat mark på Lidingö?