
Lidingö – Varvet runt del 7
Gustafsson och Anderssons varv i Skärsätra är med sina drygt 100 år ett av landets äldsta – och största – varv som fortfarande driver verksamhet. Det drivs nu av tredje och fjärde generationen Boghammar.
Varvet grundades 1907 på Kungsholmen i Stockholm under namnet Gustafsson & Andersson Motorbåtsvarf av bröderna Anders Gustafsson (f.1869) och Reinhold Andersson (f.1872). Bröderna hade arbetat flera år på Finnboda varv och Sjöexpress varv innan de startade sin egen verksamhet. Efter nästan 10 år på Kungsholmsstrand, köpte bröderna i juni 1916 en strandtomt i Skärsätra. Familjen Gustafsson flyttade därefter in i Gula Villan som var det boningshus som låg på tomten.
Byggde fantastiska lustjakter
I slutet på 1910-talet och i början av 1920-talet byggde Gustafsson & Anderssons varv vackra lustjakter i mahogny åt många namnkunniga direktörer och företag.
Bland annat byggde varvet 1918 lustjakten m/y Match II, en legendarisk svensk motorbåt som ritades av Knut Ljungberg. Hon byggdes för Tändsticksbolaget, men Krister Littorin (1879–1939) som var vd i bolaget och närmaste medarbetare till Ivar Kreuger, stod som officiell ägare. Båten byggdes i utvald hondurasmahogny och oregon pine. Se bild överst i denna artikel.
Efter Kreugerkraschen 1932 dömdes Littorin, som ansågs medansvarig, till fängelse och skadestånd. Båten gick under klubban och såldes på exekutiv auktion. Familjen Nyberg i Västervik, räddade båten och renoverade henne till toppskick. De sålde henne för några år sedan till en ny ägare i Helsingfors. Match II såldes vidare 2018, men var båten finns idag är okänt.
1923 byggde varvet racerbåten Sea Song för den kände förläggaren Erik Åkerlund. Senare byggdes förnämliga motorjakter till bland andra Torsten Kreuger, Axel Wenner-Gren, Claes Groschinsky och ett flertal amerikanska kunder.
Erik Åkerlund var dock intresserad av en större yacht i storlek och lyx som tidigare inte skådats. Några år tidigare hade LM Ericssons son, Gustaf LM Ericsson, beställt en magnifik 22 meters motorkryssare av CG Pettersson. Skrovet byggdes i stål på Värtans Mekaniska Verkstad och fraktades sedan över fjärden till Gustafsson & Anderssons varv för inredning och utsmyckning. Men då tröt pengarna för Ericson och skrovet blev stående. Nu föreslog CG det tomma skrovet för Åkerlund som genast nappade, köpte skrovet och inredningsarbetena kunde återupptas. 1927 var det högtidlig sjösättning av Stella Marina.

År 1930 skulle KSSS fira hundraårsjubileum. Erik Åkerlund som var mycket engagerad i sällskapets verksamhet, såg avsaknaden av ett stort representationsfartyg. Han diskuterade då med CG Pettersson om möjligheten att förlänga Stella Marina. Sagt och gjort, CG gör ritningar och Värtans Mekaniska gör jobbet. Med ett snitt ungefär midskepps kapas akterskeppet bort och varvet bygger ett nytt akterskepp. Båten blir nu cirka sex meter längre! Gustafsson & Andersson får nu för andra gången tillfälle att inreda Stella Marina. Våren 1930 är det inte en salongsbåt som sjösätts, utan en motoryacht av internationell storlek och klass.

Många vackra mindre båtar
Varvet byggde också mindre motorbåtar i serie, bland annat en sju meter lång ruffbåt, utrustad med en fyrcylindrig Bog-Marinmotor.


Flygplanstillverkning
1922–1932 hyrde Svenska Aero varvsbasilikan för utveckling och tillverkning av flygplan. Totalt byggdes 57 flygplan, varav sju till Lettland och ett till Norge. Övriga byggdes för det svenska flygvapnet. Bolaget såldes till ASJA som sedermera blev SAAB.
Under krigsåren byggdes 22 militära båtar för svenska försvaret. Det byggdes inspektionsbåtar, tankbåt, torpedbärgningsbåtar, tulljagare och transportbåt typ B och C. Utöver detta byggdes bl.a. livbåtar och fiskefartyg till Rumänien.
Nytt namn efter kriget
Redan 1927 anställde Anders Gustafsson sin son Anders Ernst Evert Gustafsson och han tog över ledningen i början av 1930-talet. 1938 anslöt brodern Tage som partner till brodern. Bröderna Anders och Tage tog efternamnet Boghammar 1931. Varvet bytte namn från Gustafsson & Anderssons varv till Boghammar Marin först 1970. Då blev Gustafsson & Andersson moderbolaget i koncernen.
Med erfarenhet från flygplansproduktionen tillverkades redan 1928 en av Europas första aluminiumbåtar. Lättmetallens stora potential var uppenbar, men på grund av brist på aluminium under andra världskriget kom serieproduktion av lättmetallbåtar inte igång ordentligt förrän efter kriget.

I slutet av sextiotalet konstruerades och byggdes tre tävlingsbåtar i aluminium, vilka deltog i internationella offshoretävlingar. Där vann en av båtarna bland annat VM-titeln i klassen ”Världens snabbaste dieselbåt”. Med erfarenheter från dessa tävlingsbåtar lyckades varvet under 1980-talet exportera snabbgående patrullbåtar till Iran, Etiopien, Taiwan och Storbritannien. Dessa höghastighetsbåtar med långt, smalt, specialdesignat skrov och ytvattenskärande propellrar har utmärkta sjöegenskaper med hastigheter upp till 70 knop.
Under denna tid byggde varvet även dieseldrivna lotsbåtar till Sjöfartsverket, passagerarfartyg till bl.a. Libyen samt världens då största lustjakt, Mar Lyn V.
Därefter har verksamheten vid varvet utvecklats mot det som man blivit mest känd för under de senaste 70 åren, nämligen byggande av passagerarbåtar, turistbåtar, lotsbåtar, patrullbåtar och familjebåtarna Boghammar Magnum 28, 32 och 35.
På 1960-talet byggde man ett stort antal landstigningsbåtar för svenska Marinen, i den så kallade 200-serien. År 1965 byggdes Europas snabbaste polisbåt för Stockholmspolisen. Under åren 1976–97 byggde varvet fyra Djurgårdsfärjor samt flera andra större båtar som exporterades.

Ny generation tar över
Under mitten av 1970-talet övertog Tage Boghammars söner Anders och Lars Boghammar företaget. De senaste åren har varvet konstruerat och levererat lotsbåtar till Sjöfartsverket och till privata hamnar i Storbritannien (Liverpool). Man har fokuserat mer och mer på passagerarfartyg och kommersiella yrkesbåtar såsom patrull- och lotsbåtar i storlekar upp till dryga 30 meter. Idag arbetar varvet både med ombyggnader och kvalificerat underhåll.





Planer för framtiden
Planerna för framtiden är att fortsätta i samma anda, dvs att bygga, renovera samt underhålla båtar inom varvets segment. En viss bostadsbebyggelse planeras samtidigt på granntomten. I samband med detta har man sökt, och fått, rivningslov för den gamla varvshallen ”varvsbasilikan”, som tekniskt sett är i dåligt skick. Ett av skälen därtill är att den delvis byggts på en strandzon och redan tidigt blev det kraftiga sättningar i byggnaden.
Sedan starten 1905 har varvet sjösatt över 1 170 nybyggen (!), och man kan konstatera att de flesta svenska sightseeing-, passagerar- och restaurangfartyg som är byggda i aluminium har byggts på Boghammarvarvet.
Källor: Lidingö Stadsarkiv, Boghammar Marin av Ibb Jessen, Sjöhistoriska museet, Carl-Henrik Ankarberg, Iwanowski & Vaerneus, Pettersonbåten.
Den 11 maj öppnar en utställning om Boghammar Marin på Lidingö Museum. Samtidigt släpps en rikt illustrerad bok om Boghammarvarvet. Det blir ett unikt tillfälle att se och läsa om ett av de större varven som fortfarande är i drift efter drygt 100 år.
Tack för trevlig artikel om Boghammar varvet!
Artikeln är en ”aptitretare” till vad som kan ses på utställningen om varvet på Lidingö Museum. Utställningen finns att se 11 maj till 27 oktober med uppehåll för museets sommarstängning. Boken om varvet är en diger inbunden bok med över 500 bilder i färg som belyser familjen i fyra generationer, tomt och byggnader, omgivningar, båtar, båtracing och anställda. Ett unikt dokument om ett unikt varv.
Kan meddela att lustjakten MATCH II som nämns i artikeln återvänder till Sverige i Maj 2020. Hon får sin hemmahamn 500 meter från platsen där hon sjösattes första gången 1918 =)