Flera vårdcentraler hotas av nedläggning – Moderaterna kritiska: ”Oansvarigt”

Debatt31 augusti 2022 kl 11.496

På Lidingö finns idag fyra vårdcentraler, av vilka tre drivs i privat regi. Efter valet riskerar dock flera av vårdcentralerna att behöva stänga då oppositionen i regionen vill begränsa den privat drivna vården.

Capio vårdcentral i stadshuset är Lidingös största vårdcentral med över 13 000 listade patienter. Här arbetar ett tiotal specialistläkare och läkare, 13 distriktsjuksköterskor och sjuksköterskor, tre undersköterskor, en psykolog och en terapeut. 

Men Lidingöbornas nuvarande tillgänglighet till vården är inte garanterad. Efter valet kan tre av fyra vårdcentraler på Lidingö tvingas stänga då antalet privata vårdgivare riskerar att begränsas om oppositionen i regionen får bestämma. Anledningen är att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet vill ta bort vårdvalen och begränsa de fristående vårdgivarnas möjligheter att fortsätta med sina verksamheter. Oppositionen menar att systemet kostar för mycket pengar.  

– Stockholm har extremt många vårdval, många fler än andra borgerligt styrda regioner. De är för många, och har inneburit en enorm kostnadsökning, har oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) tidigare sagt till Mitt i. 

Förslaget skulle innebära en stor omställning lidingöborna som till stor del är listade hos privata vårdcentraler. 

Moderaterna om hotet mot vårdcentralerna

I slutet på förra veckan besökte finansregionrådet Irene Svenonius (M) tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) Capio vårdcentral i stadshuset på Lidingö. Källenfors ställde sig då kritisk till Socialdemokraternas förslag om ett minskat antal vårdgivare som han menar hade varit en förlust för alla lidingöbor.

–  Man ska inte behöva ta sig in till stan för att få kontakt med primärvården. Jag är stolt över att vi idag har så pass bra vårdcentraler att människor från andra delar av Stockholm söker sig till Lidingö för att få vård. Det är ingenting vi vill ändra på, säger han till Mitt i. 

Även finansregionrådet Irene Svenonius riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det är direkt oansvarigt att beröva människor på vård och öka trycken på akutsjukhusen. Med vänsterblockets politik kommer människor att tvingas sätta sig i väntrummet på akuten för att få hjälp med något som idag hade varit ett 15-minutersbesök hos en läkare på en vårdcentral, säger Irene Svenonius.

Linnea Lundgren
Moderaterna Region Stockholm

Kommentarer

  1. Vem bryr sig om regionspampen Svenonius – hon som vägrar debattera, ger bort skattepengar till sina bundsförvanter och vägrar utreda var pengarna tar vägen.

    Dessutom är det väl upp till regionen att öppna nya vårdcentraler. Moderaternas fortsätter vara SDs bandhund och har anammat deras skrämseltaktik.

    Pinsamt!

  2. Det mesta är rappakalja och total pajkastning för oss som står utanför politiken. Sällan svart eller vitt.

  3. Antalet allmänläkare på Lidingö kommer att öka drastiskt (V) samtidigt som alla vårdcenrtraler stänger igen (M). Kan inte tolka detta på annat sätt än att ett försök med s.k. barfotaläkare kommer att införas på Lidingö. I stort sett i varje gatuhörn kommer vi att möta en allmänläkare med praktiken på fickan.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *