Dubbelt så många läkare på Lidingö med Vänsterpartiets politik

Debatt1 september 2022 kl 03.311

Linnea Lundgren påstår i en debattartikel att vårdcentraler på Lidingö skulle behöva lägga ner och att vården skulle försämras för er som bor här om Vänsterpartiet skulle bestämma i Region Stockholm efter valet. Inget kunde vara mer fel. Men det blir ju ett tillfälle för oss att berätta vad det är vi vill med vårdcentralerna egentligen.

Idag finns det som sagt fyra vårdcentraler på Lidingö. Sammanlagt jobbar det 24 specialister i allmänmedicin på dessa mottagningar som ska ha hand om Lidingös cirka 48 000 invånare. Alltså har varje färdigutbildad läkare ansvar för cirka 2000 patienter var idag. Moderaterna har styrt Region Stockholm i 16 år och har utarmat vårdcentralerna under alla dessa år. Läkare larmar att man inte har tid för sina patienter och att deras uppdrag bara växer och växer utan att man blir kompenserad för det. Socialstyrelsen har en riktlinje att varje allmänläkare bör ha ansvar för högst 1100 patienter var, vilket Lidingö bara kan drömma om så länge Moderaterna är kvar vid makten i regionen.

Vänsterpartiet vill i stället satsa rejält på vårdcentralerna. Budgeten för primärvården ska öka med cirka 50 procent om vi får bestämma, vilket skulle innebära att antalet allmänläkare på Lidingö skulle öka drastiskt. Vårt mål är att varje läkare ska ha högst 1100 patienter inom fem år. Det skulle alltså bli lättare att få vård nära dig, inte svårare.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet i Region Stockholm

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *