Ekologens tips för att stoppa invasiv grönska

Sunniva Fabu, kommunekolog, ger tips på hur man hanterar invasiva arter, som exempelvis blomsterlupin.
Natur26 maj 2025 kl 03.08

Lidingös kommunekolog Sunniva Farbu ger tips på hur du kan bidra till att stoppa spridningen av invasiv grönska på ön.

Invasiva främmande växter som tränger ut och tar över den inhemska floran är ett problem i hela landet. En del arter är upptagna på en förteckning kopplad till EU-förordningen om invasiva främmande arter. Jätteloka, jättebalsamin och syrenslide är exempel på sådana arter som finns på Lidingö.

– De omfattas av en rad förbud och det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att ta bort dem om de finns på din mark, säger kommunekolog Sunniva Farbu.

Hantera trädgårdsavfall rätt

Invasiva växter sprids ofta när trädgårdsavfall hanteras fel. Staden har till exempel vid flera tillfällen uppmärksammat hur olovliga trädgårdskomposter anlagts i naturen.

– Jordfria invasiva växter ska slängas i särskilda containrar på Stockby återvinningscentral och Södergarns trädgårdsavfall. Förorenad jord och större mängder växtavfall ska till avfallsanläggningar som inte finns på ön, säger Sunniva Farbu.

Det är viktigt att tänka på att förpacka växterna väl vid transport, till exempel i täta dubbla påsar. Flytta inte på jord som kan innehålla frön eller rotdelar på grund av den stora spridningsrisken. Låt jorden ligga kvar på platsen.

Att rengöra fordon, redskap och skor efter bekämpning är också viktigt att tänka på.

Se över planteringen

Det är viktigt att se över vad du planterar i trädgården. Det finns flera invasiva främmande arter som ännu inte är förbjudna. Exempel på invasiva prydnadsväxter som ofta planterats ut i trädgårdar är kanadensiskt gullris och snöbär. Dessa har redan spridit sig på många platser i naturen på Lidingö.

– Titta gärna på Artdatabankens risklista för invasiva arter, säger kommunekologen.

Risklista för främmande arter 2024 i ArtfaktaLänk till annan webbplats.

Ha tålamod!

Hur man bekämpar rätt är både arts- och platsberoende, och tar tid, ofta flera år. Om parkslide (och släktningarna jätteslide och hybridslide) inte är ett problem där den växer eller breder ut och sprider sig ska man helst inte röra den alls då den kan reagera med att sprida sig. Sunniva Farbu menar att det krävs tålamod, samarbete och noggrannhet för att komma till rätta med problemet.

– Bäst stoppar vi de invasiva arterna genom att arbeta förebyggande och att i ett tidigt skede ta bort dem. Det är ett komplext miljöproblem där alla behöver hjälpa till.

Nationell förteckning på gång

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram ett förslag till en nationell förteckning över invasiva främmande arter med särskild betydelse för Sverige. Dessa arter ska i huvudsak regleras på samma sätt som arter på EU-förteckningen. Förteckningen förväntas beslutas av regeringen under 2025.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *