Detta gäller för snöröjning

Lidingö8 mars 2023 kl 11.239

På Lidingö stads hemsida finns information om vad som gäller för snöröjning. Så här skriver man:
För att underlätta snöröjning och halkbekämpning har vi datumparkering under några månader. Även du som är fastighetsägare har ett visst ansvar för framkomligheten.

Plogning och halkbekämpning

Vid snöfall plogas i första hand huvudgator och bussgator för att viktiga samhällsfunktioner som räddningstjänst och kollektivtrafik ska kunna komma fram. Stadens ambition är att även tidigt ploga ett antal pendlingsstråk för cyklister.

Större gång- och cykelvägar (huvudstråk) är prioriterade och snöröjs när det kommit 2 centimeter snö. De plogas och sandas.

Har du synpunkter på snöröjning eller halkbekämpning gör en felanmälan. Observera att vi hanterar felanmälningar först när ett helt pådrag är avslutat. Bifoga gärna en bild.

Så kan du hjälpa till

 • Respektera våra arbetsfordon på gatorna så att de kan komma fram och håll säkerhetsavstånd för att undvika olyckor.
 • Tänk på var du parkerar, det är datumparkering under vintern. Om det är möjligt så parkera på din egen tomt. Står din bil i vägen för plogbilen blir snöröjningen mycket svårare, sämre och tar längre tid. Det finns dessutom risk för att din bil blir skadad.
 • Rapportera halka och trafikfara i korsningar där snön skymmer sikten.

Så hanteras snöröjningen – våra snösvängar

Stora snösvängen

 • När: Startar vid 6 centimeter snö, förutsatt att snöfallet avtagit.
 • Var och hur: Alla ytor där staden har ansvar för vinterväghållning snöröjs – vägar, gång- och cykelvägar, trottoarer, trappor och kommunala parkeringsplatser. Bussvägnätet och gång- och cykelvägarna röjs först.
 • Klart: Inom 12 timmar från insatsens start. Därefter tas vallar vid villainfarter inom ytterligare 12 timmar.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentarer

 1. Tack för informationen
  En fråga kopplat till denna mening, vilken typ av snöröjning startar om snöfallet inte avtagit?

  ”När: Startar vid 6 centimeter snö, förutsatt att snöfallet avtagit.”

  Min förståelse är att plogbilarna står stilla fram till det slutat snöa om det fallit mer än 6 cm snö.

  Här gäller det att ha klart för sig vad syftet med snöröjningen är. Jag skulle vilja ha en officiell förklaring på detta.

  Om det har snöat mer än 6 cm och fortsätter så ska alltså Lidingöbon finna sig i att sitta insnöad till snöfallet slutat? Fullständigt absurt och trafikfarligt!
  I dagens samhälle förväntas man dyka upp på jobbet. Ursäkten att det inte slutat snöa är inte gångbar.

  Vänligen ploga om det fallit snö.

  Ett exempel på en kommun som löser det är Vallentuna. Där säger man enligt nedan:

  https://www.vallentuna.se/trafik-och-resor/renhallning-och-snorojning/

  Vi börjar vanligtvis snöröja då fem centimeter snö eller tre centimeter blötsnö fallit. Snöröjningen ska vara klar inom tio timmar efter att vi ryckt ut. Vid långa ihållande snöfall kommer det att ta längre tid innan allt är klart.Vi börjar vanligtvis snöröja då fem centimeter snö eller tre centimeter blötsnö fallit. Snöröjningen ska vara klar inom tio timmar efter att vi ryckt ut. Vid långa ihållande snöfall kommer det att ta längre tid innan allt är klart.

 2. När: Startar vid 6 centimeter snö, förutsatt att snöfallet avtagit.

  Detta fungerar inte, vi måste ha en fungerande infrastruktur på Lidingö. Det går inte att vänta till snöfallet avtagit. Det gör ingen annan kommun. Vänligen ta bort skrivningen efter kommatecknet. Det skapar bara en osäker situation i kommunen!

 3. Tänk om man började använda sopvalsar istf att försöka ploga undan all yrsnö – det hade varit kreativt tänkande!

   1. Ur antagande föds strul:

    Läs gärna exakt vad jag skriver och anta inte något annat

    Jag skrev alltså sopvalsar, och inte ett enda ord om salt.
    Jag menar alltså ENBART sopningsbiten – har alltså inget med cykling att göra.

    Det är rent fysiskt så att en sopning kommer ta bort mera snö och därmed ökar friktionen för de som GÅR utan någon saltning, förutom om det kommer mycket tung snö samtidigt (nollgradigt). Detta kan vem som helst testa genom att a) testa att skyffla bort snö – det kommer vara massor av rester kvar som riskerar att bilda stora iskakor som vem-som-helst kan halka på och slå sig fördärvad på, och bryta ben som ingen vill bryte eller så b) sopa rent från början och slippa kostnaderna kring skador osv. Det är alltså så att sopning kommer, förutsatt att det inte är tung/våt snö, vara billigare i längden eftersom vi kan eliminera massor av benbrott och andra olyckor.

    Så den som antar kostnad som argument, tänk om och gör rätt.

 4. Det är nu 15 timmar sen det slutade snöa….jag bor på Pyrolavägen och än har jag inte sett någon plogbil. Det finns 600 lägenheter längs pyrolavägen vi som bor där tar sig nu med risk för liv och lem till tåget genom att att gå mitt i gatan i de uppkörda bilspåren. Tyvärr så är det som jag skrev i en tidigare kommentar att Stadens policy gällande snöröjningen är fantasier och önskedrömmar.

 5. Idag torsdag eftermiddag och ett dygn efter det att snöfallet slutade är fortfarande delar av Vasavägen och Kottlavägen inte plogade. Exakt detsamma som vid snöfallet i november 2022. Det är kanske inte så dumt ändå med 4×4 även om man aldrig åker till fjälls om vintern.

 6. Vi som inte är bilburna måste kunna ta oss till busshållplatsen. Hur ska man ta sig dit när Törners väg är glashal? Satsa mer på oss gångtrafikanter här på hälsans ö!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *