Debatt: Jag vill ha en saklig debatt

Debatt27 februari 2019 kl 07.222
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Erik Öberg (L)

Kommentarer

  1. Man blir förtvivlad då det ena problemet efter det andra uppdagas och politiker och tjänstemän står handlingsförlamade och inte samarbetar: Arvodeskonflikten, Söderås, Stadshusets ombyggnad till kontorslandskap med otrivsel, MSK, Samarbetsavtalet med polisen, stölder och ungdomsbrott, splittring i partierna och avhopp, lokalpolitik som inte harmonierar med Riks och man inte vet vad som är vänster och höger, bygglådor och höghus, Rudboda, rika Lidingö som servas av de som inte har råd att bo här !

    Jag undrar om de som arbetar politiskt verkligen försöker lösa problemen. Då man lyssnar på kommunalfullmäktige får man uppfattningen att det är ett antal äldre och pratglada som trivs i sammanhanget och där kapaciteten och resultaten är under all kritik.

  2. Väldigt intressanta tankar du framför här!

    Jag har själv funderat både på varför många lämnar sina förtroendeuppdrag, men även över mitt eget engagemang, där jag hållit mig på ersättarnivå en en nämnd sedan 1994 och inte gjort någon politisk karriär. Vilka gör politisk karriär och vilka gör inte det? Vilka egenskaper belönas i vår kommunala demokrati?

    Vissa personer tycker att det är viktigt att jag sätter en etikett på mig som centerpartist, medan andra kan se att jag är samma individ oavsett partibeteckning eller annan etikett jag klistrat på mig.

    Många som är nyvalda blir besvikna över nämndordförandes eller gruppledares makt och hur olika uppgörelser kan begränsa den individuella makten. Det finns nog två saker man kan göra för att förbättra demokratin.

    Först och främst behöver alla partier jobba med sin interna kultur så att alla medlemmar känner sig delaktiga i partilinjen.

    Sen finns det väldigt många människor som brinner för sin lokala förskola eller en planskild korsning, men som absolut inte vill köpa något ”åsiktspaket” som ett partimedlemskap för med sig. Den lokala demokratin måste kunna kanalisera kloka inspel från Hembygdsföreningen, Rotary eller Friidrottsföreningen. Detta var bara tre exempel på föreningar på Lidingö som engagerar betydligt fler än vad alla våra lokala partier gör tillsammans. Här tror jag att demokratin behöver vidareutvecklas så att fler människors tankar kommer in i politiken.

    Du får supergärna motionera om detta internt i din partiförening och om en demokratiberedning i kommunfullmäktige. Då tar vi ett första steg från tanke till förändring.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *