Carl-Johan Schiller utbuad i fullmäktige

Carl-Johan Schiller blir utbuad i talarstolen.
Stad & Politik21 december 2022 kl 04.119

Många hårda ord, anklagelser och lögner haglade under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i måndags kväll. Carl-Johan Schiller (KD) och Anders Paulsen (LP) rök ihop ordentligt och till slut var det flera i Lidingöpartiet som skrek och buade högljutt åt KD-ledaren efter ett provokativt uttalande.

Det började hetta till när Carl-Johan Schiller sa:

– Alla ni som röstade i valet och gick från moderaterna till Lidingöpartiet. Låt det vara känt; personen ni röstade på är inte beredd att ta ordförandeskapet i kommunstyrelsen.

Här syftade han på att Lidingöpartiet och Anders Paulsen gått till val på att vilja ha ordförandeposten i kommunstyrelsen, men att han efter valet gav upp den till Daniel Källenfors (M).

Anders Paulsen svarade att man förhandlat fram denna lösning och var nöjda med det. Han tillade att KD under förhandlingarna om hur Lidingö skulle ledas i höstas krävde både kommunalrådspost och en nämndordförandepost. Men det var inget de ville skriva ned, bara meddelade muntligt, sa Anders Paulsen.

Carl-Johan Schiller fick tydligen nog och svarade:

– Anders, det finns mycket som vi hört om din tid i Danderyd. Hittills har du bevisat varenda farhåga.

Nu började flera Lidingöpartister bua och skrika i fullmäktigesalen, vilket enligt reglerna är inte är tillåtet. Man får inte visa känsloyttringar utan man ska bemöta uttalanden man inte gillar med repliker och sakliga argument. Man får heller inte applådera.

Danderydshistorien som Carl-Johan syftar på finns bland annat i en artikel inför valet i Lidingö Nyheter. Läs här.

Presidiet (talmännen) reagerade först inte på det inträffade, men när Carl-Johan Schiller frågade presidiet om det här var ett lämpligt beteende sa en av talmännen att så får man inte göra. Carl-Johan Schiller avslutade sitt anförande med att berätta att han sedan i januari meddelat att han inte haft för avsikt att sitta en period till som kommunalråd, så det Anders Paulsen påstod skulle i så fall vara falskt.

Carl-Johan begärde ordet en gång till och sammanfattade det han just upplevt så här:

– Jag har suttit i kommunfullmäktige i tolv år. Aldrig förut har jag hört regelrätta lögner från talarstolen. Aldrig förut har jag hört någon bua och skrika åt en annan talare. Jag måste säga att jag är chockad. Jag är också oroad. Jag har alltid varit stolt över vår demokrati på Lidingö, men det här är en svaghet för vår demokrati.

Se bråket själv här. Argumentationen börjar 2.09 minuter in in på videon, buropen kommer vid 2.25.

Kommentarer

 1. Carl-Johan, jag har alltid uppfattat dig som en klok och balanserad politiker med talets gåva och jag har alltid respekterat dig. Förstår att du kan vara besviken för att du inte längre fick plats som kommunalråd, men det jag nu fått höra om hur du argumenterat har gjort mig mycket besviken. Det är helt enkelt ”inte du”, om jag får uttrycka mig så. Ser det som ett tillfälligt avsteg från din etiska linje. Rätt att jag lämnade Moderaterna tidigare i år och det fanns orsaker till det. Samtidigt vill jag understryka att trots det stöder jag Anders Paulsen beslut att samarbeta me M och har fullt förtroende för hans beslut att välja det alternativet.

  1. Tack Henrik för komplimangen.

   Välj en tid och en plats så kan du få min bild av vad som skett och vad som lett fram till denna mycket ledsamma situation.

   Nu handlar dock den här artikeln om att vissa personer väljer att sätta sig över demokratiska regler och försöka tysta meningsmotståndare med buarop.

   Jag säger som Margaret Thatcher:
   ”Jag blir glad när de går på personangrepp, det betyder att de inte har några riktiga argument kvar.” (Fritt översatt)

 2. Ger man som Paulsen sin ”minnesbild” av vad som förevarit och dessutom kommer med påståendet om motkrav som tidigare inte varit uppe till diskussion och som framstår som ytterst osannolika svävar man för mig på sanningen. Det är sunt att det gick som det gick. Allt annat vore rubbat.

 3. Jag gör min andra period som gruppledare i kommunfullmäktige för (V). Aldrig tidigare har jag varit med om något som ens kan liknas vid detta
  Nu får det vara upp till oss alla att se till att hålla god ton och bete oss civiliserat i kommunens högsta beslutande församling. Det har varit en prydnad för Lidingö att alla, oavsett parti, kunnat bete sig i möblerade rum och hålla god ton. Jag hoppas det förblir så.

 4. Kan hända att representanter från Lidingöpartiet har tagit lite för mycket intryck av fotbolls-VM. Det som passar i en fotbollsläktare hör dock inte hemma i ett politiskt forum. Kan se i kommentarsfältet här att inte alla lidingöbor håller med om detta, så jag hoppas att vi slipper rökfacklor och bengaler framåt, under tiden som vi övriga ledamöter, utanför LP, står upp för anständighet och respekt för lokaldemokratin.

  1. Om Du syftar på min kommentar om att det är sunt att det gick som det gick syftar jag på KD:s inlägg och inte på efterföljande burop.

 5. Var och en kan själv lyssna på debatten via den länk som finns i artikeln. Knäckfrågan är om vad sades mellan 2:24:30 & 2:25:25 är sanning eller lögn. Det var väl fler personer i rummet? Ta bladet från munnen.

 6. Den politiska musslan har slutit. Ingen är beredd att säga någonting. Väldigt få intresserar sig och färre blir det. LÄNGE LEVE DEMOKRATIN!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *