Beckerbåt – vackra båtar som seglar väl

22:an Tatjana, en klassisk Beckerkonstruktion, byggd 1937 med måtten 12,16 x 2,08.
Historia27 mars 2019 kl 07.321

Harry Becker kom till Lidingö 1947, efter att ha lämnat sitt båtvarv Rödesund i Karlsborg. Där hade han under flera år byggt många vackra skärgårdskryssare. På Hästholmsvarvet i Gåshaga började han arbeta som varvschef för kollegan och båtkonstruktören Knud H Reimers. Efter några år diskuterades nedläggning av Hästholmsvarvet och Becker startade 1952 egen verksamhet i form av Beckerbåt AB.

Harry Becker föddes i Karlsborg 1905, och fick seglingen i sig från början från fadern, som var urmakare och mycket aktiv kappseglare. Fadern startade ett mindre båtvarv i Rödesund utanför Karlsborg, där han byggde man bruksbåtar, snipor och ekor. När Harry hade slutat skolan började han direkt på varvet som lärling. Då ritade han, också som 15-åring, sin första skärgårdskryssare, en 30:a som fick heta Gerd II. Året därpå ritade och byggde han 30:an Gerd III, och med henne vann han alla kappseglingar det året. Följande år byggde han flera egna skärgårdskryssare, som alla döptes till Gerd. 1928 byggde han 30:an Wättermön som segrade i flera stora kappseglingar. Detta innebar Harrys definitiva genombrott som konstruktör.

Inte oväntat kom, efter alla framgångar på kappseglingsbanorna, en rad beställningar till varvet på nya skärgårdskryssare. Orderböckerna var fulla. Efter fadern hade gått bort 1937 tog Harry över hela varvsrörelsen, och drev den vidare i samma anda. Harry byggde ut varvet och ökade antalet anställda till 12 man. Men vid tiden för andra världskriget tog det mesta stopp. Trots stagnationen lyckades Harry få några beställningar av svenska marinen och av regeringen. Bland annat skulle Sverige leverera tre fiskebåtar i trä till Tyskland, som ersättning för kol som vi så väl behövde här i landet. Det gav arbete åt 44 man.

Även motorbåtar
Harry var intresserad av allt som gick fort på sjön, såväl segel- som motorbåtar. Efter kriget blev det åter fart på båtbyggandet och Rödesund byggde många motorbåtar i trä och plywood, samtliga med den bottenkonstruktion som Harry fått patent på 1941. Varvet fick också en stor beställning på ett fiskefartyg till Island. Det skulle bli det största fartyg som passerat genom Göta Kanal. Men affären gick överstyr och Rödesunds varv gick i konkurs.

En klassisk Beckerkonstruktion i mahogny, Marinette. Notera att båten har stegbotten.

Becker till Lidingö
Det hade ändock det goda med sig att Harry Becker kom till Lidingö. Genom kontakten med vännen och kollegan Knud H Reimers fick Harry anställning som varvschef på Hästholmsvarvet i Gåshaga. Det blev dock inte så många år för Harry på detta varv, för det planerades för nedläggning av verksamheten och försäljning av marken till Shell. Harry startade upp företaget Beckerbåt AB, och 1953 anslöt sig sonen Jan till firman. Jan byggde sitt gesällprov till båtbyggarutbildningen i form av, en vacker och välseglande 5:5a i mahogny med namnet Gerd-Lilian.

Efter Hästholmsåren hyrde Harry in sig på Kyrkviksvarvet, som tidigare varit det legendariska Fröbergs varv. Nu fortsatte han att rita snabbseglande skärgårdskryssare, bland annat den framgångsrika 30:an Tintomara som byggdes i mahogny på västkusten 1955. Hon vann samma år alla starter i sin klass i KSSS jubileumsseglingar i Sandhamn. Tre år senare såldes hon till Sydafrika, där det på den tiden fanns en ganska stor flotta svenska trettior. I det varma klimatet och hårda havssjön blir träbåtar inte så gamla här, och inte Tintomara heller. Flera systerbåtar till Tintomara byggdes i glasfiber i Sverige i början av 1990-talet, varav en hamnade i Sydney i Australien. Den 30:an, Pinchgut, såldes senare till Europa och vann EuropaCupen 2006. Vilket får sägas vara imponerande för Beckers 50 år gamla konstruktion.

Den nybyggda Becker 30:an Tintomara levereras till Frihamnen i Stockholm i juni 1955. Harry Becker på akterdäck. Foto: Yngve Ahlbom

Till en början hade Harry kontoret hemma i bostaden på Kolmårdsvägen, men 1960 flyttade han verksamheten till det nybyggda Hantverkshuset, som han varit med om att driva fram. 1975 hade man vuxit ur lokalerna och flyttade verksamheten till en större båthall i Stockby. Men det var opraktiskt vid sjösättning, så flytten gick än en gång, nu till Gåshaga.

Under 1960-talet, i slutet av träbåtseran, ritade Harry Becker flera havskryssare med klassiska linjer som byggdes i mahogny.

Segelbåtar i stora serier
När plasten som båtbyggnadsmaterial gjorde sitt intåg i slutet av 1960-talet var Harry Becker en av de första konstruktörerna att haka på denna utveckling. Han ritade ett stort antal motorbåtar för norska tillverkaren Ancas och för svenska Crescent-bolagen där hela Monark-serien bär Harrys signum. Klassiska blev segelbåtarna; Avanti, Varianty och Shanty. Avanti har blivit använd som idealisk scoutbåt av många scoutkårer, så i dem har mängder av ungdomar lärt sig segla.

Många scoutkårer har använt Avanti i sina seglarskolor.

Nya havskryssare
Under 70- och 80-talen ritade Harry, ofta med stöd av sonen Jan, många både mindre och större havskryssare som skördade segrar på havskappseglingar och som älskades som familjebåtar. Mest kända är Becker 27, Arabesq

En av de första Arabesque 26:orna som byggdes av Beckerbåt inreddes och utrustades i Brevik 1971.

Efter Harry Beckers bortgång 1992 drevs företaget Beckerbåt vidare ute i Gåshaga av sönerna Jan och Tore Becker. Sommaren 2005 gick Jan Becker bort och senare även Tore. Harry Beckers hela ritningsarkiv, som omfattar runt 1 300 ritningar, finns idag arkiverat på Sjöhistoriska museet.
Harry arbetade med sina konstruktioner hela tiden efter principen att ”ständigt göra små förändringar, som så småningom leder fram till ett nära nog fulländat resultat.”

Den lite större Arabesque 32:an blev klar för sjösättning 1972, här på slipen i Brevikshamnen.

Harry Becker kommer troligen främst bli ihågkommen som en av världens förnämsta konstruktörer av Skärgårdskryssare – och på motorbåtssidan som en stor innovatör vad gäller båtbottnens utformning. 

Harry Bbecker

Kommentarer

  1. denna arabesque 32 seglar fortfarande och är older till trots fortfarande pigg och rask och välbehållen , tack harry för en synnerligen bra båt

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *