
En av vår tids stora samhällsutmaningar är den demografiska utvecklingen. Färre kommer under de kommande åren behöva ta hand om fler. Redan nu måste vi rusta för en robust sjukvård med äldre i fokus. Trots det lägger Socialdemokraterna ned livsviktig vård för äldre och de allra sjukaste – senast på Lidingö.
Specialiserad palliativ slutenvård (SPSV) är vård för patienter som lider av svåra symtom, obotlig sjukdom eller är i livets slutskede. De kräver ofta ett kvalificerat och multiprofessionellt omhändertagande bestående av exempelvis läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, dietist och undersköterska. Dessa patienter har stort behov av möjlighet till inläggning veckans alla dagar och dygnets alla timmar.
Ersättningen för SPSV har länge varit för låg. Kristdemokraterna har vid flera tillfällen drivit på för en ökning, men fått kalla handen från vänsterstyret i regionen med Socialdemokraterna i spetsen. Region Stockholm höjde ersättningen något år 2023, men redan då varnade både vi kristdemokrater och vårdgivarna om att det inte var tillräckligt.
Trots dessa påtagliga parametrar: En åldrande befolkning och för låg ersättning, väljer Socialdemokraterna i Region Stockholm att måla upp en egen verklighet av hur Stockholms äldre vill vårdas under den sista delen av livet. Under de kommande månaderna stänger den palliativa vården på Lidingö, trots tydligt motstånd från patienter, anhöriga, personal och oss kristdemokrater i opposition.
I en lokaltidning ursäktar Socialdemokraternas sjukvårdspolitiker Talla Alkurdi (S) beslutet med att vården är kostsam och att palliativ vård öppnat i andra delar av Stockholm. Socialdemokraterna är helt resistenta mot faktumet att man i sina svåraste sjukdomstillstånd vill vårdas nära sitt hem och anhöriga. Det är alarmerande för alla som planerar att leva hela sitt liv i Stockholm när Socialdemokraterna väljer nedläggning istället för utveckling.
Vare sig du är i livets början eller slutskede ska Lidingö vara en plats för god och nära vård. Socialdemokraternas prioriteringar är tyvärr smärtsamma och kommer kosta vårt samhälle dyrt när vårdplatser försvinner och medarbetarna kommer tvingas resa längre till arbetet och springa snabbare på jobbet. Där Socialdemokraterna styr stänger vård – från sjukhus i Sollefteå till palliativ vård på Lidingö.
Erica Magnergård (KD), gruppledare Lidingö
Moderater, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna hade kunnat rädda Aleris verksamhet på Lidingö genom att justera deras hyra till en rimlig nivå, de valde att inte göra det.
Aleris moderbolag Triton, ett internationellt investmentbolag, kunde ha tillfört Aleris ekonomiska resurser, de valde att inte göra det. Triton ansåg uppenbarligen inte att verksamheten var tillräckligt lönsam.
Aleris bedriver sin verksamhet på Lidingö med endast 16 platser, hur många och hur länge det är tomma platser är naturligtvis svårt att planera för, det kan vi förstå. Vi vet också att verksamheten har varit uppskattad.
Mittenkoalitionen tillsammans med socialdemokraterna höjde ersättningen inom vårdvalet med 17% under 2023. Nu ser vi inte några motsvarande budgeterade medel från den konservativa högeroppositionen inom regionen.
Det finns därför anledning att se över förutsättningarna för denna mycket viktiga vårdform. Ännu en viktig anledning att ta tillbaka kontrollen över välfärden.
Annica Grimlund
Gruppledare (s) Lidingö
Svar till Annica Grimlund (S)
Det är riktigt att frågan om lokalkostnader är en viktig del i att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för vårdgivare, men att skjuta ansvaret för nedläggningen av den specialiserade palliativa slutenvården på Lidingö ifrån sig – det är att blunda för det verkliga problemet: att Socialdemokraterna i Region Stockholm inte vill betala för vård som inte passar in i deras centrala planering.
Vi kristdemokrater har under lång tid varnat för att ersättningen till den palliativa vården varit för låg. Det är trots allt inte hyran som är det största problemet, utan att vårdgivare inte kan bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet när Region Stockholm – under Socialdemokratiskt styre – år efter år underfinansierar en av vårdens mest sårbara patientgrupper.
Du nämner att ersättningen höjdes med 17 % 2023. Det är korrekt – men redan då var det tydligt att det inte skulle räcka. Vårdgivarna själva, liksom vi i oppositionen, varnade för konsekvenserna. Nu ser vi resultatet. Nedläggning, trots tydligt motstånd från patienter, anhöriga och personal.
Att peka på Aleris ägare Triton är ett sätt att avleda från det politiska ansvaret. Det är inte privata ägare som ska subventionera underskott i offentlig vård. Det är regionens ansvar att se till att ersättningen speglar verkliga behov och faktiska kostnader – särskilt för svårt sjuka patienter i livets slutskede.
Slutligen: Vi delar uppfattningen att det krävs långsiktiga lösningar för den palliativa vården. Men lösningen är inte att centralisera, nedmontera och försvåra tillgången för Lidingöborna. Det är att värna en nära vård – både i början och i slutet av livet.
Erica Magnergård
Gruppledare KD Lidingö