Missuppfattningar om golfbanan

Här kommer det nya hålet att anläggas.
Sport13 november 2020 kl 06.2658
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Nej, det råder ingen som helst missuppfattning om att ny mark, på ett helt nytt naturområde som varit artrik äng och bete i hundratals år, nu riskerar att förvandlas till golfbana.
  Om det handlar om flyttat hål eller ej är mindre väsentligt än att att exploateringen av ett uppskattat naturområde fortsätter.
  Det blir allt svårare att hitta en trevligt promenadväg utan att mötas av golfgräs och stängsel, att plocka svamp eller jogga i skog och mark.
  Att det skulle vara nödvändigt att utöka golfbanan för att förbättra för skidåkarna är ett orimligt samband som Johan Mihkelson gärna driver.

  Då golfklubben var till salu 2016 hade den 500 medlemmar. Därefter ändrade man inriktning, klubben marknadsfördes som ”Sveriges billigaste” och antalet medlemmar ökade till över 23 000, idag till medlemsantalet VÄRLDENS största golfklubb. De flesta bor i helt andra kommuner än Lidingö. Självklart är viss del av medlemmarna ungdomar, men vi vet eg inte hur många, eftersom medlemslistan inte är allmän handling. Enligt uppgift från flera medlemmar har de valt ett billigt medlemskap endast för att kunna spela på andra banor.
  Klubben har även skänkt bort medlemskap i flera omgångar, se länkarna här nedan. Alla ungdomar som tar grönt kort vid vissa golf- och konformationsläger blir automatiskt medlemmar i Ekholmsnäs golfklubb – gratis. De här ungdomarna kommer från hela landet.

  Att Ekholmsnäs golfklubb nu även ansöker om att Lidingö kommun ska agera borgenär för ett lån på 5 miljoner kronor som ska möjliggöra bygga av de nya hålen är absurt.
  Kommunal borgen är något som brukar förbehållas t ex barn- och ungdomsföreningar som behöver säkerhet för att investera i verksamheten, inte ett privat, vinstdrivande företag.
  Särskilt märkligt är detta mot bakgrund av klubbens tidigare övertramp vad gäller omsorg om marken, med polisanmälningar och viten efter flera skandaler genom åren: Då 139 träd höggs ner trots att bara 10 beviljats, då banorna byggdes 50 m breda istället för beviljade 30 m, då förorenade schaktmassor använts, då smutsigt slam pumpats ut i känslig våtmark.
  Några länkar här nedan.

  Vi har redan en utmärkt golfbana på ön. Marken kring Koltorp-Ekholmsnäs-Långängen är oersättlig, låt den förbli den naturmark som Lidingöborna skattar så högt.

  Åsa Fagerström

  https://www.myguide2stockholm.com/new-free-membership-form-for-the-golf-season-2019/
  https://www.golfbranschen.se/ekholmsnas-lanserar-gratis-medlemskap-igen/
  https://www.realtid.se/han-saljer-sin-lidingo-bana

  https://www.landskogsbruk.se/uncategorized/avverka-olovligt-valj-ratt-kommun/:
  https://www.realtid.se/out-bounds
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/golfklubb-polisanmals

  1. Hej Åsa. Var golfklubben till salu 2016??? Var har du fått den infon ifrån? Får nog be dig stämma av så din info är korrekt. Detta gäller även medlemsantalet vid tidpunkten 2016. Din info är felaktig även där.

   Sen är alla medlemsuppgifter officiella. Finns att inhämta hos Svenska Golfförbundet. Vi har nära 4000 medlemmar boendes på Lidingö. Bara att stämma av med SGF.

    1. Om du hade läst ordentligt ser du att artikeln är publicerad 2011-04-27.
     Jag tror jag vet bäst själv när artiklar som dessa skrevs och vad som gäller i medlemsantal.

     Att sidan uppdateras, vilket den gjordes 2016, är en helt annan sak och inget med artikeln att göra.

     Jag hade kunnat berätta bakgrunden till varför jag övervägde beslutet till vad som står i artikeln men jag avstår. Du har din åsikt och jag tror inte det spelar någon roll vad jag ger dig för info för att du ska ändra dig eller överhuvudtaget lyssna.

     Att du kritiserar oss från att ge bort medlemskap till vårdpersonal i Coronatider visa bara på din oförståelse för det vi sysslar med. Till och med Expressen uppmärksammade vår gest. Se nedan:
     https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/blogg/golfbloggen/2020/04/06/golfklubbens-fina-gest-fri-golf-till-alla-innom-varden/

   1. Jag ifrågasätter inte ditt medlemsantal, du driver vad jag förstår världens största golfklubb. Bara hur många av dina medlemmar som är intresserade av att spela på banan och att du använder det som argument för att få bygga ett hål på helt ny kulturmark som är svår att återställa. Marginalvinsten torde vara liten för spelarna, och därmed för kommunen.
    Låt verksamheten förbli småskalig som du lovat initialt.
    Det är helt fel plats att bygga en ”executive course” och det är oerhört sorgligt om mer natur omvandlas till golfbana.

    1. Svar på din fråga:
     ca 11 000 spelade varv på golfbanan under 2020.
     ca 35 000 besökare (range+golfbana).
     380 juniorer engagerade i någon form av träningsaktivitet.

     1. När ni byggde golfbanan så rev ni bort mycket mer skog än ni hade tillstånd till och i den skogen häckade minst fyra fridlysta fågelarter och enligt svensk lag får man inte röra en lokal där det häckar fridlysta fåglar och hur ni kom undan med det är höljt i dunkel och nu vill ni göra ytterligare ingrepp i känsliga naturområden vilket inte får ske för i de områden som ni vill exploatera finns en hel del fridlysta fåglar , kräldjur och insekter och växter och om jag så ska förta mej på kuppen så ska jag göra allt som står i min makt för att sätta stopp för era planer på att förstöra känsliga naturområden för nu får det vara nog

    2. Executive Course är just det vi har. En mindre golfanläggning som dock ger en fin golfupplevelse. Det är en branschterm för just 9 håls golfbanor både i Sverige och utomlands. Jag förstår inte varför det är ett problem för dig då det just det du efterfrågar. Eller kan det vara så att du även här inte tagit fram korrekt info. Möjligen förväxlar du det med exclusive?

     1. Missuppfattar du mig medvetet? Jag vet mycket väl att du har en executive course, det står överallt.
      Jag anser alltså att nio hål är för många och att platsen är fel vald. Småskaligt var tanken från början.

    3. Svar till Ola Andersson.

     Kan du snälla berätta vilka andra skäl vi givit bort medlemskap i årtal och då ser jag framför mig att du hänvisar till korrekt info. Vi ville sänka tröskeln ytterligare för bla ungdomar under hösten 2018 men då Svenska Golfförbundet sa nej. Alltså inga gratismedlemskap vid det tillfället. Att vi under ÅR givit bort medlemskap utifrån det du beskriver är helt felaktigt men jag ser med spänning fram emot ditt svar. Alla golfklubbar i Sverige betalar en avgift till Svenska Golfförbundet på ca 260 kr per medlem och kalenderår. Du kanske då själv förstår att det inte är förenligt men en sund affärsmodell att ta in 1000-tals medlemmar utan att kunna täcka kostnaden. Ber dig stäm av och inhämta korrekt info.

   2. Hej Johan,
    som Lidingöbo är jag är mer intresserad av din kommentar kring den här delen av Åsas inlägg än antal golfmedlemmar och huruvida du tänkt sälja tidigare:
    ”Särskilt märkligt är detta mot bakgrund av klubbens tidigare övertramp vad gäller omsorg om marken, med polisanmälningar och viten efter flera skandaler genom åren: Då 139 träd höggs ner trots att bara 10 beviljats, då banorna byggdes 50 m breda istället för beviljade 30 m, då förorenade schaktmassor använts, då smutsigt slam pumpats ut i känslig våtmark.”

    1. Hej Hanna. För ca 10 år sen avverkades ett antal träd i samband med att hål nr 4 skulle byggas om. Instämmer i det du skriver att det togs ner fler träd än vad som vi (golfklubben) och Lidingö Stad kommit överens om. Från vårt perspektiv ett misstag då handlingarna som vi fick inte var helt tydliga. Jag vet att du inte kommer tro på det jag skriver men vill i vart fall beskriva vad som inträffade. Ett vite utgick som vi (golfklubben) betalde och saken borde därefter vara utagerad. Om du och andra verkligen är intresserad av just det ärendet har jag all dokumentation kvar. Alltså avtalet som beskrev omfattningen av träd och vilken yta som var aktuell. Jag kommer inte lägga upp den infon i detta forum men vill du kan jag maila den till dig. Sen hänvisar du till förorenade schaktmassor och smutsigt slam som pumpats ut i en våtmark. Du får gärna berätta mer då du tydligen sitter på info som jag inte fått från Lidingö Stad.

     1. Helt rätt att ingen vettig person kan tro på att ni råkade ta ner 129 extra träd av misstag. Eller bygga nästan dubbelt så breda banor som kommunen medgivit.
      ”Sitter Hanna på info” som du inte känner till? Men sluta Johan, det här börjar bli löjligt! Du uttalar dig ju om exakt dessa övertramp artiklarna nedan – när klubben polisanmäldes för att ha lagt upp förorenade schaktmassor och överskridit bygglovets markareal:
      http://arkiv.mitti.se:4711/2007/29/lidingo/MILI06A20070717LIV1.pdf
      samt även i SVT:
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/golfklubb-polisanmals

 2. av alla dessa medlemmar hur många är aktiv i klubben . jag har ett barnbarn som är medlem för att få grönt kort. hon bor ej på lidingö har aldrig spelat på lidingö .

  1. Alla är aktiva i klubben, annars är de inte medlemmar. Tänker du på hur många som nyttjar anläggningen så har vi i år ca 11 000 spelade varv på golfbanan, ca 35 000 besökare (range+golfbana) och 380 juniorer engagerade i någon form av träningsaktivitet.

  2. Man undrar ju… Jag springer förbi golfen nästan dagligen och de 1860 ungdomarna är nog mest i medlemsmatrikeln och inte på banan.

 3. https://www.lidingonyheter.se/efter-mycket-skadegorelse-vi-vill-ha-en-okad-polisnarvaro-pa-on/
  Hur kan bakåtsträvarna få blockera de beundransvärda enteprenörer som kämpar. Det är samma bakåtsträvare som vägrat alla föreslagna verksamheter vid Lilla Lidingöbron och bara vill ha park. Det är många företagare som förlorat miljoner på dessa bakåtsträvare som fått härja i 40 år.
  Varför har dom inte istället stoppat Lidingöbanan och Dalenum ? Då hade vi sluppit brobygget och kunnat behålla den kulturellt värdefulla järnvägsbron.

  1. Såg att artikeln om att golfklubben är till salu var uppdaterad 2016 men först publicerad 2011, min miss, sorry.
   Men samma funderingar kvarstår – från 500 medlemmar till 23 000 på mindre än tio år, Sveriges billigaste – det är klart att det flesta är med för att kunna spela på annat håll.
   En småskalig tillgänglig drivning range och något hål för ungdomsverksamhet är en sak, att offra mer ängsmark eller skog för nya hål (vilket redan utlovats medlemmarna i flera nyhetsbrev) en helt annan.

   1. Hej igen Åsa. I vilket nyhetsbrev har vi lovat att att ängsmark och/eller skog ska tas i anspråk. Vi har under ett antal år jobbar men en om och nybyggnadsplan för golfbanan. Det betyder golfbanan. Inte någon annan golfbana eller ny golfbana. Det betyder att man renoverar och nybygger på den golfbana som existerar. Eftersom du läst våra nyhetsbrev så vet du att vi engagerat en mycket erfaren bandesigner i arbetet att bygga om banan för att göra den enklare och lite roligare. Det jag har sagt i nyhetsbreven är att vi är i slutfasen med att få lite ny mark tillgänglig. Det är alltså den mark som nu är aktuell men berätta gärna var jag lovat att ny mark ska tillföras golfklubben.

  2. Ett grundlöst påstående. Jag och många med mig är för en utveckling av verksamheter och boende på Lidingö som kommer till nytta för många. Jag har själv medverkat till utveckling av ett seriöst företag på Lidingö och kan om ni så vill betecknas som ”beundransvärd entreprenör”. Bakåtsträvare är de som idag tror att ogenomtänkt exploatering av allmansrättsligt tillgänglig mark för enskilt ändamål kan betecknas som ”utveckling”. I Stockholmsregionen är natur- och kulturlandskap av värde för rörligt friluftsliv en bristvara.
   Lidingöbanan, polisnärvaro mm får diskuteras på annan plats, nu håller vi oss till ämnet.

 4. Bra Andreas att du ger utrymme för Johan, Sten och Gustaf. Men borde du inte gjort en källkritisk koll och pratat med dem innan du publicerade förra tendensiösa artikel?
  Självklart skall vi ta hänsyn till naturvärden och det är precis det de beskriver hur de gör. En balanserad diskussion behövs där man tar hänsyn till naturvärden samtidigt som man ger fortsatt möjlighet för långt över 1000 barn och ungdomar att utöva sin idrott. Det är med det förtydligande som nu finns absurt att hindra dem. Det är väl inte så vi skall ta hand om våra barn och ungdomar?
  Därför bör tillstånd ges för den förbättring som föreslås.

  1. Henrik, alla sidor har fått komma till tals. Först en artikel av Susann Thorngren som beskrev vad som faktiskt har hänt. Sedan Naturskyddsföreningen m fl:s skrivelse och nu Johan Mihkelsons kommentarer. Ett typiskt journalistiskt upplägg, olika åsikter om samma sak. Nu ska det bli spännande att se hur Lidingö stad ställer sig i frågan.

  2. Henrik, tack för ditt stöd! Vi har inga problem med att det skrivs artiklar i ärendet, så länge infon i dem stämmer överens med verkligheten.

   Lidingö Nyheter har publicerat ett antal artiklar. Inga problem med det. Dock har Lidingö Nyheter valt att inte publicera den skrivelse som Lidingö Slalomklubb och Freeskiers skickade in som svar på Naturskyddsförenings skrivelse till KS. Den innehöll mycket värdefull info varför det är beklagligt att den inte fick utrymme. Vet ej varför men det kanske Andreas kan svara på.

   1. Det är riktigt Johan. Skidorna har inte fått komma till tals. Jag fick inlägget på torsdag kväll kl 23.17. Då låg jag och sov. I helgen har jag inte jobbat särskilt mycket. Men nu lägger jag in det under ”Debatt”.

 5. Det är toppen om barn och ungdomar kan få ett förbättrat utbud av aktiviteter på Lidingö både sommar- och vintertid. Jag tycker att det är lovvärt att initiativ tas i den riktningen och uppskattar det!

  Ekholmsnäs, Långängen-Koltorp och stranden längs Kyrkviken bort mot Bohusgården är ett mycket naturskönt område som jag gillar att gå och springa i. Det är jag inte ensam om, utan vi är många som varje dag är ute och på olika sätt rör oss där. Friluftsliv och naturupplevelser är viktiga för såväl barn och ungdomar som för vuxna och just i detta område är möjligheterna goda. Växt- och djurlivet där är spännande. Jag är mån om att det ska fortsätta att vara en härlig oas för alla som vill njuta av vår vackra ö.

  Att bevara kulturlandskapet med ängar och skogar och strandlinjer är viktigt för att Lidingö även i fortsättningen ska vara en attraktiv plats att bo på. Grönområdena utgör en fantastisk tillgång och vi ska vara rädda om dem!

  Jag är glad för att Ekholmsnäs Golf nu har ambitionen att hålla sig inom det nuvarande arrendeområdet och ser fram emot nya förbättrade planer som gör att inte mer mark behöver offras. Tyvärr uppstår det en intressekonflikt när en privat entreprenör vill expandera sin verksamhet på platsen, men jag hoppas att det ska gå att lösa så att de kan få till det med en fin golfbana inom det befintliga området och att även skidåkningen kan förstärka sitt erbjudande framöver.

 6. Nej men nu räcker det med golfhål runt backen.
  Jag höll på att få en boll i huvudet när jag joggade BREDVID golfbanan.

 7. Känns som detta ämne blir behandlat i en coronadimma. Om inte några privatpersoner hade börjat informera att Ekholmsnäs golf vill expandera på utökad mark som idag är fritt att användas av alla, inte endast golfare, så hade risken varit stor att Staden hade fattat ett beslut innan någon förstod vad som var på väg att hända. Det är viktigt att Staden informerar detaljrikt på en karta vad som är planerat så alla har möjlighet att säga vad man tycker. Jag är starkt emot ytterligare expansion av golbanan. Vi har redan en jättebana på ön som bör räcka för dem som vill spela 18 hål. Låt bli marken som idag används till frilufsliv av många året runt.

  1. Vari ligger missföståndet? Arrende för djurbeten på ängen är uppsagda
   för ett par veckor sen, till förmån för golfbaneexpansion som sägs beräknas komma igång vid årskiftet.

   Om golfen får fler hål är för mig inte väsentligt, en stor tidigare orörd del av Koltorp äng planeras tas i anspråk för golf, värdefull natur och kulturmark utplånas där, dessutom med förstörd utsikt samt risk att få bollar på sig på ett ännu större område.

   Mycket skrivet om antalet medlemmar i golfklubben, intressant nog ser jag sällan spelare på plats.

   Tänker att intresse och behov av rekreation i bevarad natur och kulturmiljöer inte nödvändigtvis samlar medlemmar på papper och i klubbar. En mängd naturströvare, ryttare, hundägare och tränare, löpare och andra lidingöbor rör sig i och njuter av området idag!
   Behovet, och användandet, rättigheten till orörd mark för alla de grupperna bör tas största hänsyn till!

  2. Hej Birgitta. Jag tror du själv inser att detta inte har något med Corona att göra. Processen kring detta har pågått i snart 5 år. Att officiella handlingar nu blivit tillgängliga är av den enkla anledningen att de är klara först nu. Du efterfrågar transparens vilket du har. Det är ju först när markägaren, Lidingö Stad, har konkreta handlingar att gå vidare med som dessa kan diskuteras. Om Lidingö Stad sen bifaller förslaget återstår ju att se. Vi har olika åsikter i frågan vilket jag respekterar men ber dig beskriv det inte som om något försöker mörka något. Du vet, likväl som jag, att det inte fungerar på det viset. Alla handlingar som ska upp till beslut är tillgängliga för den som är intresserad. Sen hade du kunnat fråga mig, som många andra gör på plats på golfklubben. Ett tips för framtiden kanske!

   1. Min uppfattning är att kommunala befattningshavare i korrespondens uppmanats påskynda beslut och begränsa insynen i utredningsprocessen på sätt som kan uppfattas som mörkläggning. Bra om inte det varit avsikten, då kan fullständiga inventeringar av värden genomföras och noggrann konsekvensbeskrivning remitteras för brett samråd innan några som helst kommunala beslut fattas?

   2. Johan Mihkelson, du svarar Birgitta Olsen syrligt, men jag delar hennes intryck. Jag saknar fullödig dokumentation av flera led i processen när jag begärt ut handlingar från kommunen. Mail från dig avslutas i flera fall med ”Kan vi höras och diskutera?” men inga tjänsteanteckningar finns om vad eventuella telefondiskussioner resulterat i.
    Ur ditt mail till Miljö- och stadsbyggnadskontorets chef Sara Helmersson den 7 maj:
    ”Jag vill att ni internt tittar på detta förslag…”
    Ur ditt mail till förvaltningsjurist Emil Lindmark den 15 sept:
    ”Jag måste be dig och övriga att agera under morgondagen. Som du vet har jag arkitekter mm inkopplat nu som kostar pengar.”
    Du skriver att ”officiella handlingar nu blivit tillgängliga är av den enkla anledningen att de är klara först nu”. Du menar kanske offentliga handlingar. Alla allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda är offentliga så fort de inkommer till kommunen, förvaras eller upprättas där.
    Golfens ansökan om kommunal borgen på 5 miljoner kronor (där säkerheten är arrendeavtalet, dvs kommunen kan få tillbaka sin mark) mottogs den 26 okt av stadsjurist Johan Alfredsson som mailade svaret:
    ”Jag skickar in detta i ekonomisnurran så får vi återkomma så fort som möjligt om vi bedömer att något saknas”.
    ”Ekonomisnurran”?!? Jag hoppas att ordvalet inte indikerar att man tar lättsamt på hanteringen av kommunens resurser.

   3. Visst kunde jag ha frågat dig o bett Staden om handlingar. Men det är lättare att fråga om man känner till allt något är på G.

 8. Jag har väldigt svårt att se rimligheten i att en privat golfbana skall få exploatera vår gemensamma natur särskilt eftersom det redan finns en utmärkt golfbana på Lidingö. Jag uppskattar alla initiativ som uppmuntrar till ungdoms- och friluftsaktivitet, men jag går och springer ofta förbi golfbanan vid Ekholmsnäs och det är ytterst sällan som jag ser någon som spelar där.

  1. Det finns en utmärkt golfbana till på Lidingö. Ca 20 års väntetid om du vill bli medlem där och stor skillnad i prisbild. Vi tar 495 kr för ett medlemskap och greenfeen just nu är 50 kr. Dessutom har vi ingen kö för medlemskapet. Ca 11 000 rundor har spelats i år på banan så någon har du säkert träffat på…

  2. Johan Mihkelson säger vid en intervju med Lidingö Nyheter, ” I dagsläget är det inte tal om några expansionsplaner för golfen”. Vilket jag uppfattar som att det finns i framtiden, därför bör man inte
   upplåta mer mark till Ekholmsnäs golf. Vad blir nästa steg om Bohusängen exploateras, kanske hela den resterande delen.
   Nej, låt inte naturvärden gå förlorade för all framtid genom en upplåtelse av ny mark till Ekholmsnäs Golf.

   1. Hej Eddie. Vad vi (golfklubben) har för visioner/tankar/drömmar/planer framåt har inget med detta ärende att göra. Oavsett vad jag, som ansvarig för verksamheten, skulle vilja se 10-20 år framåt är en sak. Detta handlar om något helt annat. I slutändan är det markägaren, Lidingö Stad, som avgör om det vi vill gör är möjligt eller inte. Jag förstår vad du menar men blir häpen över din inställning till framtidsanda hos verksamheter som vill utvecklas. Men det kanske är din inställning, att verksamheter och personer ska begränsas redan innan deras idéer prövas. Inte min filosofi men vi har nog olika inställning till varför samhällen utvecklas.

    1. Detta är inte utveckling, markens totala långsiktiga värden för Lidingös medborgare minskar. Exploatering är inte per definition utveckling.
     De värden som förstörs genom de små stegens tyranni måste långsiktigt skyddas genom hållbara beslut. Det förstår Lidingös kloka politiker som t.ex. skyddat Elfvik mot exploatering med en golfbana.

 9. Bevara den äng man nu talar om! Det är klart att det är en expansion av golfen, inga nobla motiv inom ungdomsidrotten.
  Tänk om, tänk nytt – ta bort några hål om det behövs. Man behöver inte nagga allt mer av vår fina natur för att kortsiktigt främja enskilda näringsidkare.

 10. Jag är både golfspelare och skidåkare, men jag kan absolut inte förstå varför vi behöver två golfbanor på Lidingö. Vi har massor av golfbanor runtom i Stockholm som är toppenbra att spela på. Jag är medlem i Ekholmsnäs GK bara för att jag vill stötta verksamheten, så att de som önskar kan stå och träna på rangen, ta grönt kort och öva på sitt närspel. Det räcker bra med det som redan finns. Förstör inte de vackra ängarna runt Koltorp, som dessutom är fina hästhagar. Fina djur som betar och håller landskapet öppet, ny ängsmark med insekter och växter som annars skulle försvinna. Livsviktiga för vår egen framtid och hälsa.

 11. Kan inte ni bakåtsträvare lägga ner. Vår generation har inte många år kvar men det har alla yngre. Alla vet att det är svindyrt att vara med i Lidingö Golfklubb och fullsatt. Vi har en fantastisk idrottsverksamhet som får stora resurser. Alla kan inte spela fotboll och tennis och då måste det finnas möjlighet för dem ! Jag förstår inte att det blir revirstrider av allt på denna ö (i och för sig precis som i övriga samhället).

  1. Anders! Jag har nog aldrig engagerat mig i något förut. Men naturmarken är viktig för mig och väldigt många andra. Viktigare än ett extra golfhål, av en entreprenör som inte verkar respektera hur många träd han beviljas hugga ner eller hur breda banor han får bereda.
   Trist att du är så förtjust i att kalla oss bakåtsträvare.

   1. Jag har själv betraktats som bakåtsträvare då jag kämpat med livet som insats för att få tillbaka områdespoliser. Jag har fått debattera med mig själv för ingen bryr sig.

    Då tog jag också upp sabotagen mot träden nedanför RAVINEN 22 där Gunvor Nilsson och ni också ställde upp. Det blev ett kompakt ramaskri från ALLA Lidingöbor. Sedan trodde alla att kommunen och polisen skulle driva detta. NU GÖRS INGENTING och detta har fallit i glömska för denna osunda debatt om Ekholmsnäs Golf.

    Samma sak är det beträffande en rimlig infartsparkering vid Norra brofästet. Det gäller bara kanske 10 procent av området, resten skall vara verksamheter och grönt. Inte ens detta kan ni acceptera ! Ni har inte kunnat stoppa Dalenum, spårvagnshallarna och skyskrapan som är skamfläckar för vår framtida politiska historieskrivning !

    1. Anders, du hör till de flitigaste debattörerna på Lidingö Nyheter, jag tror ingen kan mäta sig med dig. Alla har inte den tiden eller engagemanget. Somliga frågor engagerar vissa, andra frågor engagerar andra. Frågan om Ekholmsnäs Golf är den fråga som fått mest kommentarer i Lidingö Nyheters snart tvååriga historia. Debatten är inte osund, den behövs och är ett uttryck för vårt demokratiska samhälle, som jag välkomnar.

     1. TACK Andreas ! Det värmde ! Tänk att i dag lyser solen på både onda och goda. Jag älskar Lidingös natur och kommer idag att jogga sista milen som jag gör två gånger i veckan fastän jag som 76-åring också är uppfattad som bakåtsträvare. Tänk om detta till slut leder till positiva lösningar för alla. Då blir jag stolt över vårt fantastiska Lidingö igen !

 12. Om ytterligare mark ska ianspråktas så bör det ske på ett sätt som innebär så lite ingrepp som möjligt. Det finns ingen anledning att lägga det ytterligare hålet där det nu föreslås. I stället bör det läggas så nära Ekholmsnäsvägen som möjligt väster om infartsvägen till Bohusgården i riktning mot bilbesiktningen.

  1. Hej Tommy. Tack för ditt förslag. Vi har under snart 5 år testat en mängd förslag utan framgång. Det förslag du hänvisar till innebär att en mängd träd måste avverkas vilket inte är aktuellt. Det vi gjort nu, för att komma vidare, är att vi lägger ett hål inom befintligt arrendeområde. Förslaget är att vi bygger om ett par 4 hål till två par 3 hål. Sen ytterligare ett par 3 hål på ca 140 meter på en mindre del av ängen till vänster om hål 3 och Bohusgården. Vi har såklart fört en dialog med de som bor i Bohusgården och hittat en lösning som även fungerar för dem.

 13. Stort tack Åsa Fagerström för att du grävt fram fakta kring de skumma turerna runt Ekholmsnäs Golf! Intressant debatteknik från Johan Mihkelson som svarar snabbt och fränt på frågor om medlemsantal mm, men som väljer att inte gå i polemik kring de mkt besvärande anklagelserna om att ha fällt på tok för många träd, att ha gjort golfhålen bredare än överenskommet med mera. En person med så rymligt samvete har nog inte heller några skrupler att fortsätta expandera oavsett överenskommelse.
  En av de viktigaste resurserna vi har på Lidingö och som gör vår fina ö så unik är våra gamla jordbruks- och naturvårdsområden. De är tillgängliga för alla och inte bara en begränsad skara golfspelare. Jag är själv både skidåkare och golfspelare, men väljer, som många, många andra, att de få gånger jag spelar golf, spela på någon av de många, större och bredare banor som finns på andra håll i Stockholms regionen. Man får inte glömma att området som tas i anspråk kommer bli betydligt större än bara själva banorna eftersom det inte kommer att gå i närheten då risken att träffas av en stenhård golfboll är påtaglig. Alternativet är nätinhängnad som i så fall kommer förfula miljön markant.
  Våra allt mer begränsade naturvårdsområden är oersättliga och vi har ett förbaskat ansvar att bevara dessa fria strövområden för kommande generationer.

 14. Rubriken är bra:
  MISSUPPFATTNINGAR OM GOLFBANAN
  Såna finns det många.
  Att skidverksamheten skulle vara omöjlig att bedriva utan golfen t.ex.
  Det bedrevs skidverksamhet långt innan golfen fanns och kommer förhoppningsvis bedrivas långt efter att den är borta.
  Att golfverksamheten skulle vara en viktig ungdomsverksamhet socialt. Det är den inte, angivna frekvenser och berörda lokala ungdomar är overifierade och sannolikt överdrivna. Jag betvivlar dessutom att verksamheten bedrivs på sådant sätt att den har de sociala värden vissa delar av idrottsrörelsen förvisso kan ha.
  Det finns generella missuppfattningar om konsekvenserna av en golfbana som exploatering: Det liknar en frekvent använd skjutbana i sin begränsning av allmänhetens tillgänglighet, farlig med behov av skyddszon.
  Golfbanor är ekologiska impedement.
  Golfbanor förfular landskapet bland annat p.g.a. stängselbehov.
  Det finns missuppfattningar om vilken prövning som är motiverad:
  Det finns kanske ett visst behov av mer möjligheter till golfspelande bland en begränsad grupp. Det finns definitivt behov av mer bostäder för en mycket stor grupp.
  De flesta på Lidingö är överens om att ett förslag om exploatering för bostadsändamål vid Ekholmnäs skulle kräva en mycket noggrann utredning och att det troligen inte är lämpligt att göra en sådan exploatering. Alla exploateringsbehov måste alltid prövas mot den förlust av värden pågående markanvändning har och som går förlorade vid exploatering.
  Inte alla angelägna behov kan uppfyllas när vi lider av markbrist.
  Detta är inte en preferensfråga eller en nedvärdering av det hävdade behovet i sig utan ett absolut krav i en fungerande rättsstat.
  Golfen bör alltså liksom annan omfattade exploatering prövas i en detaljplaneprocess!
  Detta är vad Lidingö stad är skyldiga sina medborgare!

 15. Johan Mihkelson Ringqvist skriver i sitt debattinlägg att ”Totalt är 4 000 Lidingöbor medlemmar varav 1860 är juniorer (upp till 21 år). Detta gör oss till Sveriges största golfklubb sett till antalet juniorer.” Som svar på frågan om hur många av dessa medlemmar som är aktiva skriver han att ”Alla är aktiva i klubben, annars är de inte medlemmar.”

  Jag undrade över om antalet golfspelare som Ekholmsnäs Golf AB uppgav var anslutna till dem stämde. Jag kontaktade därför Svenska Golfförbundet för att kontrollera siffrorna, såsom Johan Mihkelson Ringqvist själv har uppmanat till. Han har hävdat att alla uppgifter är offentliga (”Sen är alla medlemsuppgifter officiella. Finns att inhämta hos Svenska Golfförbundet. Vi har nära 4000 medlemmar boendes på Lidingö. Bara att stämma av med SGF.”)

  Enligt Svenska Golfförbundet kan de inte lämna ut statistik för enskilda klubbar, utan klubbarna får själva svara på frågor om antal medlemmar.

  Jag frågade ändå hur många anslutna spelare som bodde på Lidingö, men mannen jag talade med svarade att ” Vi kan inte svara för Ekholmsnäs Golf, utan det får de göra själva”. Uppgifterna är således inte offentliga och det är inte möjligt att stämma av dem med Golfförbundet.

  Svenska Golfförbundet har däremot gjort rapporten ”Klubbarna och medlemmarna” tillgänglig via Internet (https://golf.se/globalassets/golf-i-sverige/statistik/statistik-2020/golfklubbarna-och-medlemmarna–manadsrapport-1-juni-2020.pdf). Rapporten är uppdaterad t o m 1 juni 2020 och innehåller statistik som är korrekt utifrån underlag de har fått in från klubbarna.

  Av rapporten går det att utläsa att antalet aktiva golfspelare som är anslutna till Ekholmsnäs Golf AB är 16 432. Av dessa är 900 juniorer. Hur många som bor på Lidingö framgår inte.

  I och med att antalet juniorer totalt uppgår till 900 är det svårt att förstå hur det skulle kunna finnas 1 860 anslutna juniorspelare som bor på Lidingö, som det står i debattinlägget.

  Även om man bortser från påståendet att de 1 860 juniorspelarna skulle vara boende på Lidingö är det märkligt att ange dubbelt så många juniorspelare som faktiskt är anslutna till Ekholmsnäs Golf AB.

  Enligt ett pressmeddelande från Ekholmsnäs Golf AB daterat 2019-11-07 uppgick antalet anslutna golfspelare totalt till nära 22 000 (https://www.mynewsdesk.com/se/ekholmsnas-golf-lidingo/pressreleases/utveckling-av-golfbanan-vid-ekholmsnaes-golf-lidingoe-2940782). Det är långt fler än de 16 432 spelare som finns med i Svenska Golfförbundets statistik.

  Sammantaget kan jag säga att detta inte inger förtroende hos mig.

 16. Hej Helena.
  Att du saknar förtroende för vår verksamhet har framgått. Men jag ska i vart fall bemödat mig med att korrigera dina uppgifter som inte stämmer. Via länken nedan kan du läsa rapporten från Svenska Golfförbundet daterad 2020-10-17. Detta är en typ av slutrapport för golfsäsongen 2020. Vi aktiverar medlemmar under hela säsongen så frågar du efter siffror från i maj kommer dessa inte stämma med juni osv. .

  Om man inte orkar läsa hela rapporten framgår detta:

  Sidan 8 – Ekholmsnäs Golf har vid detta datum (15 oktober) totalt 22 934 medlemmar. Juniorer och Seniorer samlat. Idag den 19 november har vi 23 327 medlemmar. Juniorer och Seniorer samlat.

  Sidan 11. Ekholmsnäs Golf Lidingö har 1827 junior medlemmar (0-21 år).
  Vi är alltså landets största golfklubb sett till antalet juniorer.

  Sidan 11. Lidingö Stad, som kommun, har 1975 juniormedlemmar (0-21 år) fördelat på två golfklubbar. Vi är då på plats två bland alla kommuner i Sverige. Detta samlat med Lidingö GK.

  Sidan 11. Ekholmsnäs Golf Lidingö är på 3e plats bland de klubbar som ökar mest bland juniorer i Sverige.

  Av hela vår medlemstock är idag den 19 november 3756 personer bosatta på Lidingö.

  Håll till godo. Läs och begrunda. Du vill gärna framställa det som om att vi far oss med osanningar och det kan jag inte göra något åt. Men nästa gång du undrar över något som rör golfverksamheten vid Ekholmsnäs kan du höra av dig till mig direkt så får du korrekt info.

  https://golf.se/globalassets/golf-i-sverige/statistik/statistik-2020/statistik-2020–del-1-golfklubbar-och-medlemmar.pdf

 17. Hej Johan! Tack för länken! Det var du själv som hänvisade till Svenska Golfförbundet och uppmanade till att stämma av med dem. När Golfförbundet inte ville bekräfta siffror du uppgett och den rapport jag lyckades hitta visade andra siffror än vad du framfört i massmedia blev jag än mer undrande inför vad du hade uppgett. Någon inbjudan till att höra av mig till dig har jag inte tagit del av tidigare, men jag ska givetvis göra det framöver om det blir aktuellt.

  1. Helena, du är mer än välkommen att höra av dig! Alla medlemsrapporter från SGF är officiella handlingar så lite märkligt att de inte kunde ge dig de uppgifter du efterfrågade. Den rapport jag länka till är även den ”öppen för alla” så de borde hänvisat dig till den. Utifrån den info du fick förstår jag din undran. Bra att vi rett ut missförståndet!

   1. Johan, det finns knappast anledning att vara så dryg ang vilka siffror som gäller. Även tidningen Golfbranschen uppgav 16 432 medlemmar nu i somras vilket alltså sedan dess ändrats till 22 934, se artiklarna här nedan som säkert okejat. Din strategi för att bli världens största golfklubb är framgångsrik, helt klart:
    ”Vår USP när det gäller volymmedlemmen är att vi har en tydlig och enkel webbplattform och bra samarbetsavtal med andra golfklubbar, både i Sverige och Europa.”
    https://www.golfbranschen.se/golfboom-2020-golf-kan-inte-spelas-av-alla-i-sverige-och-det-ska-inte-heller-vara-ambitionen/
    och
    https://www.golfbranschen.se/golfklubbarna-som-ar-storst-och-som-vaxer-mest/

    1. Hej Åsa. Som jag skrev innan förändras antalet medlemmar över säsongen. Golfklubbar aktiverar respektive medlem vartefter årsavgiften betalats in. Många väntar med att aktivera sitt medlemskap tills dess att de ska spela sin första golfrunda, vilket för många är i början på juni. Av den anledningen får man det korrekta totala medlemsantalet för innevarande år först i slutet av säsongen.

     Vi har aldrig haft en uttalad strategi att bli världens största golfklubb. Dock har vårt medlemskap blivit så populärt att vi nu innehaft den platsen under ett antal år. Det tycker vi såklart är roligt! Vi är dock hårt konkurrensutsatta som du kunde läsa i rapporten. Intresset för golf växer i Sverige och framförallt bland yngre personer som gärna väljer ett billigt flexibelt medlemskap. Fler golfklubbar har därför börjat erbjuda liknade medlemskap som vårt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *