120 nya laddstolpar på Lidingö

Foto: Joenomias Menno de Jong / Pixabay
Stad & Politik26 juli 2022 kl 04.104

Nu planerar Lidingö stad för att sätta upp 120 laddstolpar på ön. I första hand blir det allmänna platser, som infartsparkeringen i Bodal, stadshusparkeringen och Lidingövallen. Därefter kommer staden att prioritera stadens egna fastigheter, för dem som arbetar inom hemtjänst, skolor och äldrevård.

Patrik Sandström (MP) säger till tidningen Mitti Lidingö att det inte är tillräckligt.

– Vi anser att 500 laddplatser är mer rimligt, säger han.

Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, uppger till samma tidning att detta bara är att se om ett första steg.

– Det finns inget tak, det stämmer att det kommer att behövas många fler laddstolpar, säger han.

De första laddplatserna beräknas kunna vara i funktion under 2023. Beroende på behovet och platsernas förutsättningar kommer de att erbjuda både snabb- och normalladdning. Till exempel behöver besökare till centrum eller en träningsanläggning oftast ladda bilen kortare tid än den som parkerar vid en pendlarparkering.

Den fortsatta utbyggnaden av laddinfrastruktur kommer av praktiska och ekonomiska skäl att ske i etapper och en prioritering görs i projektet. Behov och möjligheter för laddinfrastruktur i olika stadsdelscentra ska utredas av projektet, som också ska bevaka frågan om laddinfrastruktur vid nya detaljplaner.

I dag finns en publik laddstation i Lidingö centrum, som underhålls av staden. Utöver det finns fem privatägda laddstationer (OKQ8, Larsbergs P-hus, Max, Högberga gård och Ellery Beach House).

Om Lidingö skulle följa EU:s rekommendationer motsvarar det 1 800 laddplatser på Lidingö.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentarer

  1. Det vore kul att få se någon sorts tidsplan.
    Det är inte så att men märker att det händer så mycket.
    Som att det enbart finns någon enstaka laddstolpe vid centrumparkeringen.

  2. https://www.lidingonyheter.se/lidingo-maste-vara-solidariska-och-bygga-sol-och-vindkraft/
    Hur kan politiker vara så naiva och totalt bortse från huvudproblemet som är brist på el ? Nu är vi panikslagna över Putins försök att vinna Ukrainakriget genom att knäcka Europas elförsörjning i vinter. Istället kommer de med bud och överbud om laddstolpar precis som de gjorde om poliser inför valet ! Vem betalar dessa laddstolpar och vem betalar elen ?

    Skall bilarna laddas med el från oljekraftverk och Värmekraftverket i Värtan som sedan subventioneras av Staten enligt eniga politikerlöften. Dessa laddstolpar betjänar rika som kunnat köpa bilar för 700.000 kronor och fått statligt bidrag på upp till 70.000 kronor Dessutom har jag 19 september ställt nedanstående frågor till tjänstemän och politiker i Lidingö- men ingen svarar !
    1/ Hur ser Lidingö Kommuns El-avtal ut ?
    2/ När går avtalet ut och hur mycket betalar kommunen per kwh och överföring ?
    3/ Hur har förbrukningen förändrats de senaste 10 åren ?

    1. Fortfarande inga svar och i dag skriver DN att de större aktörerna höjer laddningspriset per kilowattimme från 3 till 6 kronor, snabbladdning upp till 8.50 kronor och abonnemang från 499 till 849 kronor/månad för 200 kwh mot tidigare 450 kwh ! Detta är dramatiska höjningar för de som inte kan ladda på jobbet eller via egna solceller.

      Samtidigt varnar de Europeiska biltillverkarna för att en så stor och snabb omställning hotar hela branschen. Elbilar utgör högst 5 procent av produktionen. Vad skall ske med 95 procent som sysselsätter 12 miljoner människor ? Är detta inget bekymmer för Lidingöbor och Lidingö Kommun som i rask takt byter till dyra elbilar ?

  3. Detta svar har jag nu fått:
    Svar : Vårt elavtal består av tre delar:
    1) Elnätsavgift (överföringskostnad) ligger i snitt på 0,36 kr / kwh ( From 1/10/2022 höjs elnätspriset med ca.4 öre till 0,40 kr/kwh )
    2) Statlig energiskatt 0,365 kr/kwh
    3) Rörligt elpris 0,365 kr kr/kwh upphandlat som ett fast 3-årigt avtal. Med dessa ingående tre delar så får Lidingö stad ett samlat elpris på 1,12 kr/kwh.

    2/ När går avtalet ut och hur mycket betalar kommunen per kwh och överföring ?
    Svar: Vårt rörliga elprisavtal enligt 3) går ut 2023-08-31 och elnätskostnaden (överföringskostnad) är enligt 1) 0,38 kr/kwh (From 1/10/2022 höjs elnätspriset med ca.4 öre till 0,40 kr/kwh )

    3/ Hur har förbrukningen förändrats de senaste 10 åren ?
    Svar: Vårt energisparande har pågått i ca. 10 år och vi har under den perioden sänkt energiförbrukningen mellan 35-40 % i våra fastigheter.
    Med vänlig hälsning
    Christer Jacobson
    Projektledare/Sakkunnig Energi

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *