
På LVS Lidingövillors vårmöte på tisdag kväll var kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors inbjuden. Han inledde med att berätta om de fyra fokusområden som den borgerliga majoriteten arbetar efter. Utgångspunkten var de frågeställningar som Lidingöborna röstade för i valet.
– I huvudsak är Lidingöborna nöjda och vill att vi ska ta tillvara på det som är bra, förbättra det som är mindre bra och leverera det som vi lovar, säger Daniel Källenfors. Vi kommer att fokusera på kärnkompetensen, där skola och omsorg är de stora bitarna. Lidingös skolor ligger högt i meritvärden, så det ska vi förvalta.
Det andra området är ”Lidingö är unikt”, där exempelvis byggfrågor kommer. Daniel berättade att man ska vårda och utveckla de områden som finns och behöver rustas. Fyra områden är prioriterade; Lidingö Centrum, Högsätra, Rudboda och Käppala.
För det tredje vill man satsa på hållbar ekonomi och ekonomiskt ansvarstagande. Skatten har ju sänkts men den ska ner 50 öre. Jämfört med andra kommuner i och runt Stockholm så har Lidingö i snitt en krona högre skatt. Framför allt ska man satsa på effektivisering av kommunens arbete och förvaltningarna med hjälp av styrsystem och nyckeltal. Inget som kommer att påverka den service som levereras, utlovar Källenfors.
Det fjärde området är kommunikation. Man ska arbeta för mer samtal och dialog med Lidingöborna, en mer öppen och lyssnande attityd. De närvarande fick sedan tillfälle att ställa frågor och komma med förslag. Det blev en öppen och trevlig dialog, precis som Daniel Källenfors utlovat.

Ämnena varierade kraftigt. Här i korthet: Bygget av nya Lilla Lidingöbron har börjat etableras och ska stå klar för cykel- och gångtrafik år 2021 och för tåg 2022. Klagomål framfördes på gnisslande containrar på Stockby Returpark. Rudboda torg och ICA-affären ska detaljplaneras, troligtvis river man befintlig bebyggelse och bygger nytt. Tippen vid Kyttinge skapar också mycket trafik, buller och damm.
Breviksborna vill ha ett utlämningsställe för post och paket för att slippa åka till Käppala. Lidingöbanans förlängning via Värtahamnen och den nya Norra Djurgårdsstaden lär dröja, minst tio år. Det finns inga planer på att bygga ut infartsparkeringen vid Bodal och staden kommer inte vidare i diskussionerna med Stockholms stad när det gäller trängselavgiften som gör att det kostar 70 kronor att hämta eller lämna någon i Ropsten.
En lång diskussion handlade om stadshusparkeringen som har en begränsning på 3 timmar. Deltagarna önskade längre tid. En fråga som inte kunde besvaras var vad som gäller efter 21.00 där. Är det fri parkering eller parkering förbjuden på natten?
En angelägen fråga var parkering för de som vill ta bilen till AGA/Larsbergsbryggan och åka Sjövägen (båten). Idag finns sex platser varav en reserverad för funktionshindrade. Att parkera i Dalenumområdet eller på AGA:s gästparkering är svårare (ont om platser eller tre timmars begränsning). På den frågan kunde Daniel Källenfors meddela att förvaltningen fått uppdraget att se över frågan om fler p-platser.