Villa Söderås – vad hände och vad händer?

Foto: Susann Thorngren
Lidingö23 juli 2019 kl 07.2411
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Susann Thorngren

Källa: Lidingösidan

Kommentarer

 1. Tack Susann!
  Tack för informativ artikel om villa Söderås nya utseende.
  Avskyvärt ful kombination – lila och mintgrönt – på det nya taket.
  Stackars de boende i Gåshaga som skall tvingas se på detta.
  Man undrar hur länge villa Söderås skall göra lidingöborna upprörda.
  Det tycks bara fortsätta med en det ena, en det andra …

  1. Hej
   Smaken är som sagt olika. Det är möjligt att färgen kan uppfattas som lila i något visst solsken men takpannorna är rödbruna. Kopparen är sk förpatinerad koppar. Det är en kemisk process där man ärgar kopparen så att den ser ut som ärgad koppar vid montering. Den kommer att tonas ner med tiden och se mer ut som grannvillan Villa Kullen som kommunen renoverade själva 2009. Vi var ålagda av Lidingö Stad att använda oss av denna typ av koppar för att få bygglov. Den menar att den passar byggnaden bättre. Naturhistoriska Riksmuseet och Hotell Esplanad på Strandvägen har liknande tak med snarlik koppar. Tråkigt att du inte gillar den.

 2. Man häpnar ! Efter förra artikeln som jag kommenterat enligt nedan har ingen brytt sej ! Kommunens byråkrati har fortsatt att blockeras av Tommy Lindström. Han var aldrig Rikspolischef utan Rikskriminalchef som fick sparken och sedan ägnade sig åt att förhandla bl.a. med Ryska maffian !

  Jag skäms över att enteprenören gått i konkurs och att konkursförvaltaren tvingats agera.Nu är det bara att stoppa bygget tills tomten är återställd. Det enda som kan stärka Kommunens position är att man nu kör fram med grävskopor och lastbilar och återställer. Våra tjänstemän och politiker skall agera i Lidingöbornas enhälliga intresse men dom är bara rädda för att själva drabbas av kritik. Den risken är nästan obefintlig så den är de skyldiga att ta ! I annat fall måste de bytas ut !

  Anders Bergstedt •
  10 juni, 2019 kl. 14:36

  Maria ! Du skrämde nästan livet av mej och jag tog min cykel och åkte med utryckningsfart till Söderås. Huvudbyggnaden står kvar men stora ombyggnader pågår och på ett 15-tal firmabilar som står utanför kan man se vad som görs. Där borde kommunens Securitasvakt ha ståndpost och notera alla bilar och allt som rör sig, istället för att jaga Lidingöbor med parkeringsböter i våra centra. Det går inte ens att kika in utan att stå på en stege. Varför är det så totalt hemligt ? Naturligtvis för att ingen skall kunna kontrollera vad som händer- eftersom det är olagligt. Allting är kamerabevakat och låst och det finns kod och telefon.

  Jag pratade med en svensk byggjobbare som verkade seriös. Han hade inte en aning om konflikterna och att en tidigare enteprenör fått krav på 2,5 miljoner fastställt i domstol. Jättefegt av kommunen att låta en konkursförvaltare driva enteprenadärendet och ta kostnaderna för att sedan eventuellt haka på. Jag skäms !

  Trots att kritiken från Lidingöborna mot Lidingö kommun varit massiv har man istället för att vara offensiv backat steg för steg- precis som beträffande Iranska Ambassaden. Fastighetshajen Adam Backström sålde herrgården som ambassadörsbostad men med samma recept har man byggt och byggt och inhägnat med jättehögt “Kumlastängsel” innanför vilket också sedan ett 10-tal år står ett gigantiskt betongskelett.Backström stack från skulder och skatter men kommunen anade ändå ingenting och gjorde ingenting ! Varningsklockorna kunde inte bli högre än så !

  Nu måste kommunen agera och köra till Söderås med grävskopor och lastbilar och återställa marken. Pågående byggen måste stoppas tills alla skulder, viten och avgifter är betalda och byggena överensstämmer med bygglovet. Lidingö måste våga ta risken att bli stämda för då blir det även i det fallet Johan Lundberg som blir förlorare. Det är slående hur lika järnportar, skyltar och staket liknar varandra i Söderås och Iranska. “Snabbe Tommy” lyckades ju i 4 år driva med kommunen men nu måste det bli stopp. Agera och koppla på alla myndigheter ! Jag uppmanar Lidingöborna att via foton och vittnesuppgifter samla glödande kol åt kommunen !

  1. Hej
   Jag bemöter dina synpunkter i din kommentar i löpande ordning.
   En av entreprenörer har gått i konkurs. Det är en affärsrättslig tvist som pågår. Vem som helst kan drabbas av detta om man inte är nöjd med sin hantverkare.
   Vi håller på att färdigställa renoveringen av huset och gör om trädgården. Vi vill bli klara och har därför ett stort antal entrepenörer som arbetar hos oss just nu. En del bilar tillhör dock badgäster och andra besökare till området.
   Man får inte komma in på en byggarbetsplats enligt de säkerhetsregler som finns idag. Det är riktigt att vi förlorade i första instansen mot konkursförvaltaren av entreprenören även om beloppet inte riktigt stämmer. Ärendet har dock erhållit prövningstillstånd till hovrätten. Jag är dessutom osäker på hur staden skulle kunna dra nytta av entreprenörens konkursförvaltares eventuella framgång i Hovrätten.
   Staden har agerat och vi har en pågående tvist med dem angående trädgården.
   Våra staket är tillfälliga byggnadsstaket som vi är ålagda att ha av säkerhetsskäl. Detsamma gäller lås på grindar. Det är samma på alla korrekta byggarbetsplatser.
   Vi tycker tujor ser trevligare ut än ett vanligt byggplank.
   Vi återställer nu marknivåerna som staden vill ha dem trots att vår tvist med dem är långtifrån avgjord och vi har goda chanser att få rätt.
   Eventuella skulder är inte fastställda ännu eftersom den tidigare nämnda affärsrättsliga tvist ännu inte är avgjord.
   Länsstyrelsen har ogiltigförklarat stadens viten.
   Alla avgifter är mig veterligen betalda.
   Bygget överensstämmer med bygglovet. Jag beklagar din oro och dina negativa intryck och ber dig kontakt mig om du vill. Min email finns på på vår webbsida.

 3. Har förvånats över de olika flaggor som använts på den stora stången, t.ex. EU-flagga och USA-flagga. Sådant leder ju lätt till spekulationer om ägarnas hemvist och om avsikterna med detta.

  1. Hej
   Vi har flaggat amerikanskt under en period för att vi hade intensiva amerikanska relationer då. Nu flaggar vi EU flaggan permanent förutom på svenska flaggdagar då vi flaggar svenskt. Vi har sjutton nationaliteter anställda i vårt företag så vi försöker vara lite internationella. Ägaren är svensk men bor utomlands sedan många år.

 4. Till Herr Berg och fd Rikskrim Lindström;
  Ni verkar då ha svar på allt; men att ni skäms att ni huggit ner massor av träd som inte ens var på er tomt.
  Att ni inte skäms!
  ”Trodde de var på er tomt”?
  Det var den sämsta ursäkt jag hört. I en rättegång spelar tro ingen roll.
  Skäms och hoppas ni får ert straff av svensk domstol.

 5. Hej Gunvor,
  Ursäkta ett väldigt sent svar men jag har inte sett din kommentar förrän nu. Trädfällningen var före min tid. Det är om möjligt en ännu sämre ursäkt…Jag har dock blivit informerad att det var ett misstag. De ansvariga skäms naturligtvis.

 6. Rickard Berg !
  Kan du förklara vilken avsikt Johan Lundberg hade med Söderås ? Varför hemlighöll han sin ägarroll i flera år samtidigt som f.d. Rikskriminalchefen Tommy Lindström som fått sparken var talesman ? Vad är avsikten med Söderås nu ?

  Då Tommy Lindström engagerades i Söderås hade han väckt uppmärksamhet genom att hjälpa stenrika personer som drabbats av inbrott köpa tillbaka godset från Maffian. Då passade Lindström bra eftersom Lundberg hade global affärsverksamhet. Den var kraftigt förankrad i Ryssland och numera också i England och Kina. Samtidigt var det oroväckande att Ryssland förstärkte sin förankring på Lidingö. Nu är Tommy Lindström högaktuell som rådgivare i miljöskandalen Think Pink där kändisägarna just omhäktats.

  Naturligtvis väckte hemlighetsmakeriet stark oro på Lidingö. Skulle Söderås bli ett nytt ”Iranska”? Gamla, stora, värdefulla träd avverkades olovligt. Tomten planerades om och insynsskyddades genom staket och häckar. En gigantisk lyxombyggnad där man kraftigt avvek från tillstånd påbörjades.

  Nu verkade planerna och avsikten spåra ur ordentligt. Det blev allt större konflikt med kommunen och en entreprenör som inte fick betalt gick i konkurs och VSQ dömdes att betala 2,5 miljoner. Har detta betalts ?

  Desperationen tilltog uppenbarligen då man blev tvungna att gå ut med försäljning av obligationer för 400 miljoner med en utlovad årsvinst på 7,7 procent. Hur mycket har man fått in på obligationerna ?

  Då lån på c:a 270 miljoner förföll till betalning tvingades man begära uppskov med räntebetalningarna. Man hänvisade till att Coronasituationen medfört att utländska intressenter inte kunde genomföra
  resor och kontakter. Hur har det gått med uppskovet med räntebetalningar ? Vilka intressenter var det och finns det några kvar ? Finns det några svenska intressenter som är intresserade och kapabla att betala ? Är inte Söderås belånat över skorstenen ?

  Det är nästan omöjligt att se en logik i denna Lidingöskandal som i 10 år varit en stor sorg för alla Lidingöbor. Kommunens hantering har varit i stort sett verkningslös och det har öppnat möjligheten till flera byggskandaler.

 7. Kanonfint hus tycker jag. Detta måste vara det mest beklämmande exemplet på den svenska avundsjukan jag läst om på flera decennium.

  1. Tänkte likadant. Verkar vara en väldig härva med en rejäl krasch i kommunikationen mellan kommunen och ägarna. Hoppas att det löser sig och att de som gnäller över småsaker som färg på tak och sånt skit lär sig att titta åt ett annat håll. För deras egen skull.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *