Villa Söderås döms att betala 2,5 milj kr

Foto: Bengt Jansson
Lidingö21 januari 2019 kl 10.133 6

Villa Söderås är sedan flera år under ombyggnad och föremål för en infekterad konflikt på Lidingö, skriver Dagens Nyheter. Lidingöborna har upprörts över de höga vallar byggts runt fastigheten, men företaget som skötte grävningarna fick inte betalt och gick i konkurs. Nu har bolaget som äger Söderås dömts i tingsrätten att betala över 2,5 miljoner kronor.

Sedan flera år har markarbetena på Villa Söderås varit ett ärende för Lidingö stad.
Bolaget som äger Söderås, VSQ Property köpte fastigheten för några år sedan och genomförde omfattande ombyggnationer och markarbeten. Bakom VSQ Property finns affärsmannen Johan Lundberg.

Runt huset schaktades flera meter höga jordvallar, en gammal allé sågades ner och träd fälldes på Lidingö stads mark. Detta ledde till protester från boende i området och Lidingö stad. 

Entreprenadföretaget som utförde arbetena gick i konkurs och konkursförvaltaren stämde VSQ Property för obetalda räkningar. Efter ett års process har Stockholms tingsrätt nu dömt till konkursförvaltarens fördel. VSQ ska alltså betala. Totalt handlar det om drygt 2,5 miljoner kronor. 
Konkursboet har genom sin advokat Johan Sandberg krävt att betalningen säkerställs.  
Kronofogden bekräftar enligt DN att man fått in en ansökan från konkursförvaltaren, men har ännu inte fattat beslut i ärendet. DN har också varit i kontakt med VSQ:s advokat Mats Ljungqvist som säger att domen överklagas och att man har goda förhoppningar om att den kommer att ändras i hovrätten.

Lidingö stad har sedan flera år krävt att VSQ ska återställa marken. VSQ Property:s ansökan om att få behålla vallarna fick avslag förra året. När miljö- och stadsbyggnadsnämnden sammanträder i slutet av januari kommer den fatta beslut om hur man ska göra.

– Dels ska nämnden fatta beslut om att förelägga fastighetsägaren att mot vite återställa marken på Villa Söderås, dels om att ta ut sanktionsavgifter för att man har utfört arbetena utan marklov, säger den tillförordnade bygglovschefen Mikael Spång.

Om fastighetsägaren inte återställer marken inom sex månader kan bolaget straffas med vite som likt sanktionsavgifterna kan uppgå till flera hundra tusen kronor. 

Lidingösidan har skrivit om Villa Söderås i ett flertal artiklar. Här är en länk till den senaste.

Läs mer vad DN skriver här.

Artikeln uppdaterad 2019-01-21 kl 16.27

Kommentarer

  1. Maria ! Du skrämde nästan livet av mej och jag tog min cykel och åkte med utryckningsfart till Söderås. Huvudbyggnaden står kvar men stora ombyggnader pågår och på ett 15-tal firmabilar som står utanför kan man se vad som görs. Där borde kommunens Securitasvakt ha ståndpost och notera alla bilar och allt som rör sig, istället för att jaga Lidingöbor med parkeringsböter i våra centra. Det går inte ens att kika in utan att stå på en stege. Varför är det så totalt hemligt ? Naturligtvis för att ingen skall kunna kontrollera vad som händer- eftersom det är olagligt. Allting är kamerabevakat och låst och det finns kod och telefon.

    Jag pratade med en svensk byggjobbare som verkade seriös. Han hade inte en aning om konflikterna och att en tidigare enteprenör fått krav på 2,5 miljoner fastställt i domstol. Jättefegt av kommunen att låta en konkursförvaltare driva enteprenadärendet och ta kostnaderna för att sedan eventuellt haka på. Jag skäms !

    Trots att kritiken från Lidingöborna mot Lidingö kommun varit massiv har man istället för att vara offensiv backat steg för steg- precis som beträffande Iranska Ambassaden. Fastighetshajen Adam Backström sålde herrgården som ambassadörsbostad men med samma recept har man byggt och byggt och inhägnat med jättehögt ”Kumlastängsel” innanför vilket också sedan ett 10-tal år står ett gigantiskt betongskelett.Backström stack från skulder och skatter men kommunen anade ändå ingenting och gjorde ingenting ! Varningsklockorna kunde inte bli högre än så !

    Nu måste kommunen agera och köra till Söderås med grävskopor och lastbilar och återställa marken. Pågående byggen måste stoppas tills alla skulder, viten och avgifter är betalda och byggena överensstämmer med bygglovet. Lidingö måste våga ta risken att bli stämda för då blir det även i det fallet Johan Lundberg som blir förlorare. Det är slående hur lika järnportar, skyltar och staket liknar varandra i Söderås och Iranska. ”Snabbe Tommy” lyckades ju i 4 år driva med kommunen men nu måste det bli stopp. Agera och koppla på alla myndigheter ! Jag uppmanar Lidingöborna att via foton och vittnesuppgifter samla glödande kol åt kommunen !

  2. Jag förstår inte varför det pågår stora ombyggnader av huvudbyggnaden till Villa Söderås. Borde inte markåterställandet ha största prioritet? Om ägaren till Villa Söderås har för avsikt att följa domslut vill säga.
    Ja det måste bli stopp på dessa juridiska krumbukter och undanflykter. Tålamodet från Lidingöborna är slut. Är inte tiden för överklagan passerad för länge sedan förresten? Så fram med grävskopor och allt annat som krävs för att återställa marken. Nu får ägaren till Villa Söderås vackert betala. Kan de kanske inte betala? Too bad. Och nu orkar Lidingöborna inte höra mer om hur långt ägaren kan sträcka sig för att komma överens med kommunen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *