Vilket ansvar tar du för en fröjdefull jul i år?

Lidingö23 december 2020 kl 06.051

Julen är en fröjdefull tid för många. Dagarna till julafton räknas ned, det bakas lussebullar, spelas julklassiker, öppnas julkalendrar, klappar slås in och juleljusen tindrar mer än någonsin i fönster och trädgårdar. 

Värmande stormkök, trådlösa hörlurar, matchande mobilställ för familjen och underhållande sällskapsspel spås att bli årets julklappar. Men för många ser julens önskelista annorlunda ut. Mer än något annat önskar sig många kvinnor och barn en jul fri från våld.

Ökad risk för våld i jul
Våldet ökar ofta under högtider som medför ökad alkoholkonsumtion och stress. I år riskerar våldet att bli grövre, mer frekvent och mer utdraget, då även pandemin innebär ökad risk för våld. 

Livslånga konsekvenser av våld
Konsekvenser av våld är ofta livslånga både psykiskt och fysiskt. Våldet kan leda till utanförskap, ensamhet, depression och psykisk ohälsa. Under storhelger kan svåra minnen och trauman göra sig extra påminda för dem som upplevt våld i sin barndom eller i en tidigare relation. 

Julen en tid för omtanke och medmänsklighet
Våldet finns i vår närhet. Att söka hjälp när man är utsatt för våld och hot, ofta i kombination med isolering, kontroll och krav på tystnad är svårt. Hjälp utifrån kan vara livsavgörande. Våga därför visa medmänsklighet vid minsta misstanke att någon utsätts eller har varit utsatt för våld. Våga fråga, visa att du finns om någon behöver, knacka på om du misstänker en pågående misshandel och ring polisen. Om barn far illa, kontakta alltid Socialtjänsten och gör en orosanmälan. 

Det finns hjälp att få
Med rätt hjälp och stöd kan livet vända och framtida jular åter bli en fröjdefull tid. Kvinnojouren Kerstin Lidingö finns för dig som varit utsatt för våld eller är orolig för någon i din närhet. Kvinnojouren finns tillgänglig även under jul- och nyårshelger. Om ordinarie jourtider inte passar dig, maila till kontakt@kvinnojourenketstinlidingo.se så hittar vi tillsammans en tid som passar.

Våld är allas ansvar
Kvinnojouren på Lidingö arbetar dagligen för att motverka våld och behöver din hjälp att göra Lidingö till en plats fri från våld. Tillsammans har vi ett ansvar att motverka våld mot kvinnor och barn. Ett måste om vi ska kunna fortsätta kalla oss hälsans ö.

Med hopp om en fröjdefull jul för alla. 

Ingegerd Smedensjö
Ordförande i Kvinnojouren Kerstin Lidingö

Kommentarer

  1. Jag önskar en riktigt God Jul till er och ni gör ett fantastiskt jobb! Tack för att ni finns! Hoppas att de flesta kvinnor får en fröjdefull jul och att barn slipper må dåligt av föräldrar som bråkar eller dricker sig fulla!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *