Vikingaskeppet den 1-2 juli

Från vänster: Erik Sabelström-Holmberg, Filip Fahlberg-Johnsson och Ian Söderholm.
Sport25 juni 2023 kl 03.18

Helgen den 1-2 juli spelas sedan över 40 år tillbaka Lidingö GK’s anrika juniortävling “Vikingaskeppet”. Nuförtiden är tävlingen en del av Junior Masters Invitational och en World Amateur Golf Ranking (WAGR) tävling där deltagarna kan ta viktiga poäng för att ta sig in på internationella tävlingar framöver. 

En unik, och trevlig, sak med “Vikingaskeppet” är att det är den enda bland elitjuniortävlingarna som spelas med “shot-gun-start”, sedan ett år tillbaka, något som varit mycket uppskattat av både spelare och publik. Alla spelare slår ut på samma klockslag från alla 18 utslagsplatserna (“tee”), så det blir full fart på tävlandet från första slaget. Inramningen runt tävlingen blir också annorlunda med samling vid klubbhuset innan start, där klubben och hemmaspelarna hälsar välkomna innan tävlingen rullar igång på lördagen strax innan klockan nio. 

Redan på fredagen tjuvstartar evenemanget med s.k. “inspelsvarv”, där spelarna testspelar banan och sätter sina spelplaner. När “inspelet” är klart blir det “Players Dinner” vid klubbhuset, något som också är ganska unikt för “Vikingaskeppet”.   

Lidingö har sedan ett flertal år tillbaka byggt upp en bred satsning med över 300 barn och ungdomar, som bland annat resulterat att ett flertal av klubbens spelare nu tävlar på den högsta nivån på Svenska Juniortouren andra tävlingar, däribland “JMI”. Knatte- och ungdomsverksamheten på LGK har över 50 spelare som tävlar regelbundet.

Några av spelarna som deltar när “Vikingaskeppet” skall gå av stapeln är Filip, Erik och Ian. All tre fostrade i Lidingö GK’s juniorverksamhet och idag alla tre högt rankade bland Sveriges golfjuniorer. Ian och Erik har gått eller går Riks Idrotts Gymnasiet (RIG) i Uppsala, där endast de duktigaste och talangfullaste juniorerna får en plats. Filip, vars pappa Anders också varit en duktig golfspelare en gång i tiden, har satsat på Hersby Gymnasium och ändå lyckats väldigt bra med golfen. Alla tre killarna har goda chanser att vara i toppen och fajtas om att knipa förstaplatsen och en massa rankingpoäng.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *