Vi utvecklar Lidingö Centrum tillsammans

Debatt24 april 2019 kl 06.072

Nyligen presenterade fastighetsägaren till Lidingö Centrum sitt förslag till förändring av Lidingö Centrum. Lidingömajoriteten har fört en dialog med ägaren under våren för att säkerställa att Lidingö Centrum även i framtiden ska vara en trevlig mötesplats för Lidingöborna och erbjuda god och varierad närservice. Vi har kommit en bra bit på väg och nu ser vi fram emot att få Lidingöbornas syn på det nya förslaget.

Lidingö Centrum har haft många turer kring sig historiskt och Lidingö-majoriteten är de första att erkänna att allt inte skötts klockrent tidigare. Därför ser vi det som viktigt att utformningen av Lidingö Centrum görs tillsammans med Lidingöborna. Vi skrev i vårt majoritetsprogram att Lidingö Centrum ska vara småskaligt och tillhandahålla god närservice för Lidingöborna. Framväxten av Lidingö Centrum sker i ett sammanhang där e-handeln ökar och konkurrensen från gallerior på andra sidan Lidingö-bron tilltar.

Vi vill i samarbete med fastighetsägaren arbeta för att komplettera Lidingö Centrum med fler lokaler, restauranger och caféer, samt ett mindre antal bostäder. De nya byggnaderna bör ta särskild hänsyn till och harmoniera med den närliggande ursprungliga villastads- och centrumbebyggelsen från förra sekelskiftet. Dessutom vill vi se till så att det finns fler parkerings-platser för både besökare och boende i området. Dessa prioriteringar ska kombineras med att projektet ger ett ekonomiskt överskott för staden.

Fastighetsägarens förslag för Lidingö Centrum är presenterat och det känns som vi kommit en bra bit på väg. Nu ser vi fram emot att utveckla Lidingö Centrum tillsammans mer Lidingöborna.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande
Birgitta Sköld (LP), kommunalråd
Amelie Tarschys Ingre (L), kommunalråd
Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd

Kommentarer

 1. Parkeringsplatser i centrum behövs. Men kan man komma enkelt dit på andra sätt än med bil?
  Som boende på södra Lidingö finns inte bra kollektivtrafik till centrum och vad jag vet är det inget på gång.

  Bil behövs men alla har inte tillgång.

 2. Svar till Rangne!

  Tack för Din kommentar!

  Alla partier i Lidingö har i total enighet krävt bättre tvärförbindelser mellan Södra och Norra ön och till Lidingö Centrum, i vårt gemensamma yttrande till Region Stockholms Trafikförvaltning (f d SL).

  Vi liberaler har i flera års tid krävt en skyttelbuss (gärna förarlös, dvs med hög turtäthet) mellan Bodals infartsparkering (som tillkom på vårt initiativ) /Lidingöbanehållplats och Lidingö Centrum. Vi vill även ha skytteln förlängd till Ropsten, eftersom bussarna mellan Lidingö Centrum och Ropsten är överfulla i rusningstid.

  Hittills har våra önskemål inte hörsammats. Jag hoppas att vi blir bönhörda snarast!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *