Vi står stadigt för de borgerliga värderingarna

Debatt27 oktober 2022 kl 04.237

Det är inte Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som gått till vänster, det är Moderaterna och Lidingöpartiet som tagit ett stort kliv till höger och lierat sig med nationalkonservativa Sverigedemokraterna.

Daniel Källenfors visar på en grund ideologisk kunskap när han försöker påstå att våra tre partier – alla allianspartier - inte längre tillhör borgerligheten för att vi röstat på den mest kompetenta personen till ordförande i kommunfullmäktige. Ideologiskt är det en grundbult hos borgerliga partier att kompetens ska gå före gammal tradition och partibok när en person ska utses till ett neutralt ämbete.

Talman Andreas Norlén i Sveriges riksdag åtnjuter ett stort förtroende hos alla partier. Han har inte fått uppdraget i kraft av Moderaternas storlek eftersom de nu är riksdagens tredje största parti. Han har fått uppdraget för att han är en kompetent person med högt förtroende hos samtliga partier. För att Lidingö också skulle få en person med hög kompetens röstade vi på Ewa Lantz (S) under fullmäktigemötet. Det är viktigt att fullmäktiges presidium kan hantera och leda debatten på ett neutralt och professionellt sätt, inte minst när minoritetsstyret och oppositionen har lika många mandat vardera.

Vi konstaterar att våra tre borgerliga partier konstruktivt förhandlat om ett borgerligt majoritetsstyre efter valet men att Moderaterna i stället valt ett minoritetsstyre som är beroende av det icke-borgerliga Sverigedemokraterna.

Vi tre partier värnar självbestämmande och frihet hos Lidingös äldre. Därför måste det finnas tillräckligt med seniorbostäder och välutbildad personal inom hemtjänsten. Vi vet att förskola och skola är en av nycklarna för en trygg uppväxt och för att varje individ ska kunna utvecklas till sin fulla kapacitet. Därför behöver vi säkra att grupperna i förskolan inte blir för stora, att vi höjer andelen förskollärare och att kvaliteten i grundskolan fortsätter att öka. Vi tror på varje individs kraft och förmåga.

I stället för att anpassa politiken efter Sverigedemokraternas nationalkonservatism hade vi önskat ett majoritetsstyre med riktig borgerlig politik för en högkvalitativ skola och omsorg för öns barn, ungdomar och äldre. Den dörren stängde Moderaterna när partiet valde att liera sig med SD i stället för sina forna allianspartners.

Patrik Buddgård (C), gruppledare
Suzanne Liljegren (L), kommunalråd
Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd

Kommentarer

  1. Schiller (Kd), Buddgård (C) och Liljegren (Lib) fortsätter att ”fultolka” M/Lp´s politiska program. För ingenstans har detta ”anpassats efter Sverigedemokraternas nationalkonservatism”. Denna barnsliga retorik påminner mest om sandlådan i Riksdagen.

    1. Christer du upprepar gång på gång att vi fultolkar men det är trots allt så att sänkt skatt, neddragningar inom tex hemtjänst och förskola samt att ”sälja av” fastigheter och verksamheter står i ert program svart på vitt.

      Jag noterar också att väldigt få lidingöpartister försvarar programmet lika ihärdigt. Troligtvis för att majoriteten av dem är med i LP för att motverka just detta. Synd att LP valde ett kommunalråd som verkar drivas mer av en vilja till politisk come back än vilja att driva Lidingöpartiets politik.

      Carl-Johan Schiller (KD)

  2. På vilket sätt och var står det i M och LPs handlingsprogram:
    -Att grupperna i förskolan ska bli större?
    -Att kvaliteten i grundskolan inte ska fortsätta att öka?

    I vilket sammanhang har politiken i handlingsprogrammet anpassats efter Sverigedemokraternas nationalkonservatism?

    Detta låter ni påskina i texten.

    1. Nej att ni skulle skriva att ni vill ha större barngrupper och sämre kvalitet i skolan det förstår vi också att ni inte gör. 🙂 men olika vägval får olika konsekvenser. I fyra år har jag hört Daniel
      källenfors ha förskolan i kikarsiktet men KD, L och även LP har stoppat hans förslag på nedskärningar. Nu står det i ert program att kostnaden ska sjunka och du som arbetar inom skolans värld vet ju också att personal är det som står för en stor del av kostanden och en av få saker man kan förändra. Så ska kostnaden för förskolan minska då blir grupperna större. Till det kan läggas att ett av de förslag som KD förde fram vid vårt enda möte med M och Lp under de så kallade förhandlingarna sa vi att vi ville sätta upp ett mål om att minska grupperna i förskolan och det var ett totalt stopp från er där.

      Med allt detta sagt finns en annan väg att gå. Låt oss arbeta tillsammans inom borgerligheten med ett lite bredare anslag än bara sänkt skatt!

        1. Om du försöker få detta till att handla om kommunalråd eller inte för kd, blir det alltmer uppenbart att du inte är insatt. Mängder av fritidspolitiker samarbetar inom olika konstellationer utan att vara kommunalråd.

          Med det sagt så är ju M mer än tydliga i samtliga förhandlingar jag haft insyn i på Lidingö (från 2010 till 2022) att ni vill ha många företrädare och bra betalt.

    2. Problemet är att det inte står något om t ex barngrupperna storlek eller att öka andel utbildade förskollärare i minoritetsprogramnet. Finns ingen ambition alls. Det är den typ av punkter vi andra borgerliga partier försökt förhandla in i programmet, men då har M och LP föredragit att gå till SD istället. Däremot står det väldigt tydligt siffersatt i programmet att skatten ska ner med 50 öre (90 mnkr) och att kostnaden för skola och omsorg ska bli lägre, nå ner till jämförelsekommunerna – det ska alltså sparas.

      Det kanske är så att M har blivit så lika SD redan i sin anpassning innan valet så de inte behövde anpassa programmet än mer. SD-tonen i programmet är dock slående när det gäller integrationsdelen t ex.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *