Vi ställer inte upp!

Debatt13 september 2021 kl 04.53

Allt sedan kyrka och stat separerades i Sverige år 2000 har Sveriges partier haft en komplicerad relation till kyrkan. Å ena sidan slår sig många på bröstet för att värna en sekulariserad och fri stat men trots det ställer flera partier upp i kyrkovalet.

För oss kristdemokrater är det viktigt att religion och politik är två vitt skilda saker och att vare sig kyrkan, moskéer eller någon annan religion ges makt över lagstiftning/maktutövande på någon nivå. Precis lika viktigt är det att politiker inte bestämmer över kyrkan. I ett gott samhälle är föreningslivet livskraftigt och fristående. Vi politiker ska inte bestämma över vare sig fotbollsklubben eller Lidingö församling och därför kommer du inte hitta någon kristdemokratisk valsedel när du går och röstar i det stundande kyrkovalet. 

När centerpartister och socialdemokrater vill breda ut sina långa makthungriga tentakler över föreningslivet säger vi nej. Precis som alla politiker som förespråkar en sekulär stat bör göra.

Låt kyrkans beslut tas av politiskt oberoende krafter som vill kyrkan väl och som inte är knutna till någon ideologi. Det finns flera sådana nomineringsgrupper som ställer upp och att inte politisera religion eller vice versa borde vara något vi alla kan enas kring. 

Avslutningsvis vill vi lyckönska de som får Lidingöbornas förtroende att leda församlingen framöver. Lidingö församling gör ett mycket fint arbete för många av oss och när livet är tufft eller glädjefyllt blir det extra tydligt för många av oss.

Carl-Johan Schiller (KD)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *