Vi säger nej till förslaget till nytt kulturmiljöprogram

Debatt17 augusti 2022 kl 03.014
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Suzanne Liljegren - Kommunalråd (L)
Christer Hallerby - Gruppledare (L) i miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Kommentarer

 1. Varför kan inte förslaget till nytt kulturmiljöprogram debatteras före valet?
  Nu har L presenterat sina åsikter om det. Kan vi nu inte få höra åsikter från övriga partier och från de som utarbetat förslaget?

 2. Det kommer snart en ny tvingande lagstiftning kring kulturmiljöprogram för Sveriges kommuner. I dagsläget är detta än så länge ett frivilligt dokument. Majoriteten beslöt under mandatperioden bland annat på grund av detta att avvakta med att ta fram ett nytt kulturmiljöprogram.

  Självklart ska ett nytt program tas fram i nära dialog med bla villaägarna, hembygdsföreningen bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar.

  Liberalerna låtsas nu om som att de inte har varit med i majoritetens diskussioner i frågan med syftet att framställa sig själva i bättre dager inför väljarna.

  M, LP och KD är måna om att bevara Lidingös kulturhistoriska värden för kommande generationer samtidigt som vi värnar äganderätten för öns villaägare.

  Daniel Källenfors (M), Birgitta Sköld, (LP) och Carl-Johan Schiller (KD)

 3. Tack för besked. Det var nytt för mig. Det verkar som om L försöker köra ett ”eget lopp” i denna fråga.

 4. Liberalerna har hela tiden sagt nej till nuvarande förslag till kulturmiljöprogram. Dagens lagstiftning – som inte ser ut att ändras utifrån det utredningsförslag som lagts på is sedan förra hösten – är tydligt när det gäller kulturmiljöprogram:

  Ett kulturmiljöprogram är frivilligt. Men om en kommun vill begränsa villaägarnas lagstadgade rättigheter att t ex sätta upp ett skärmtak, en takkupa eller ett Attefallshus finns ett sätt: Besluta om ett kulturmiljöprogram där begränsningarna ingår för en enskild byggnad eller ingår i ett kulturhistoriskt värdefullt område.

  I det förslag som satts på paus riskerar stora delar av Lidingös villaområden – oavsett om den enskilda byggnaden är kulturhistoriskt värdefull eller ej – att omfattas av restriktioner. Dessa villaägare blir fråntagna de rättigheter som övriga villaägare har.

  Liberalerna värnar äganderätten och villaägarnas rätt att utveckla sina fastigheter. Vi värnar dessutom kulturhistoriska värden och vet att respekten för dessa urholkas där klassningar inte har tillräcklig grund och förankring. Därför säger vi nej till förslaget.

  Vi vill att den inventering som gjorts av Lidingös fastigheter istället blir ett underlag i arbetet med översiktsplanen. Där det finns sådana byggnader eller områden som ska skyddas, ska detta ske enligt spelreglerna, dvs genom skyddsbestämmelser i detaljplaner.

  Då har fastighetsägaren möjlighet att ta ställning till klassning, vad den innebär och dessutom få ersättning. Det är däremot inte rimligt att via generella styrdokument ta ifrån villaägarna deras givna rättigheter.
  Suzanne Liljegren (L) och Christer Hallerby (L)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *