Vi möts igen – nya tider nalkas!

I helgen kunde man smaka på och i Lidingö Centrum.
Kåserier3 oktober 2023 kl 04.28

Äntligen, äntligen börjar livet bli sig likt igen. Som det ”var förr”. Så här i början oktober är det hög tid att ta tag i idéerna och omvandla dom till verklighet. Och Lidingö stad är med på galoppen! Som ett förspel till ”det som komma skall” slog Stadshuset upp sina portar och hela Centrum visade upp sina goda sidor då med höstens härliga skörd vackert presenterat i grönsaksstånden. Skogens bär lockar att koka till sylt och saft, för visst vill vi spara lite av det goda in i framtidens kök. ”Smaka på Lidingö Centrum” är en av dagens paroller denna lördag den 30:e september då våra kända och okända kockar tagit tag i sleven och med den visar att än lever de gamla gudarna som satte Sverige på den gastronomiska kartan.

Nu måste jag tillägga att de unga gudarna också ger oss nya vibrationer på tallriken. Den revolution som coronan utsatte oss alla för hade ett gott med sig – vi fick pröva nya vägar för att nå goda resultat inom gastronomin. ”Inget ont som inte har något gott med sig” – ett gammalt ordspråk som verkligen gäller än i dag.

Den här dagen fick vi också möta ett gäng unga kockar som med iver bjöd på smakprov från korvar, bröd och pizzor och annat smått och gott – förhoppningsvis lärdomar från skolköket. När kaffetörsten blev påträngande fanns konditori Gateau runt hörnet och här var man ute i god tid med att baka kanelbullar! Det gäller att vara uppdaterad men säkert blir det nybakade bullar till Kanelbullens dag den 4 oktober. På tal om att ”vara ute i god tid” vill jag påminna om att Måltidens Dag - alltid tredje torsdagen i oktober och alltid med en god soppa på bordet. Det är den dagen på året vi vill fira Måltiden som inte får glömmas bort, i år den 19:de oktober! Det är viktigt både för skola och hemma att samlas runt bordet i god gemenskap – eller i köket vid spisen! 

Årets Lidingösoppa står på agendan! Det är så att Lidingö Nyheter vill vara med i svängen och uppmuntra oss läsare att tänka ”Måltid” med allt vad det innebär, från råvaror till dukat bord till soppan på bordet. Eller med hjälp av recept från gammelfarmors receptregister ”man tager vad man haver” som Kajsa Warg uttryckte det!

I vilket fall som helst så är det spännande att experimentera i det egna köket och sedan få våra kära läsare att pröva på den goda soppan du komponerat! Så ta tag i pennan och skriv ner ditt recept på årets soppa till glädje för dig och mig och alla soppälskare. Brodera gärna receptet med tillägg som bröd, kryddor och grönt!

Vi förväntar oss en klimatsmart, spännande och god skapelse som passar att bjuda på i alla sammanhang.
Skicka in receptet på din favoritsoppa så publicerar vi det bästa receptet här på Lidingö Nyheter på Måltidens Dag den 19 oktober. Vi vill ha ditt bidrag senast den 9 oktober. Läs mer här.

Ordförare i årets soppjury är Jessie Sommarström, Årets Kock 2023. Jessie växte upp här på Lidingö – vilket kan vara bra att veta i sammanhanget. Se våra löpsedlar ” Årets Lidingösoppa” som vi hoppas ni upptäcker lite här och där på Lidingös anslagstavlor. Här har jag haft hjälp av Sergei från Hemtjänsten som ett par timmar i veckan är min medföljare i vått som torrt! Så är det – vänskap och samarbete är framtidens melodi!

Sergei hjälper mig att affischera.

Hoppas

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *